Naruto venähti pituutta

Masashi Kishimoton (s. 1974) luoman ninjapojan menestystarina alkoi, kun poikamangan lipunkantaja, Weekly Shōnen Jump -lehti, valitsi sen sivuilleen vuonna 1999. Pyörremyrskyn tavoin sarja pyyhkäisi Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Nyt Naruto on nuorisokulttuurin ikoni.

Unelma suuruudesta

Naruto on sarjan alussa yksinäinen lapsi, koska ninjakylän asukkaat eivät salli lastensa leikkiä hänen kanssaan. Orpopoika ei saata ymmärtää, miksi kyläläiset hyljeksivät häntä ja, mikä pahinta, vanhempien asenteen vuoksi muut lapset karttavat häntä.

Poikaressu ei kokemuksistaan huolimatta ole katkeroitunut, vaan Naruto haaveilee noususta mestarininjaksi, kylänsä mahtavimmaksi ja arvostetuimmaksi henkilöksi. Tavoitettaan kohti ponnisteleva ninjapoika herättää huomiota ja ansaitsee sinnikkyydellään kaltaistensa kunnioituksen. Lopulta Naruton periksiantamaton asenne innoittaa muita ja hän saa viimein myös todellisia ystäviä!

Sarjan edetessä ninjapoika on saanut tietää syyn kylänväen outoon käytökseen. Lapsena hänen kotikyläänsä hyökkäsi myyttinen yhdeksänhäntäinen kettu. Suojellakseen kyläänsä sen raivolta ninjat vangitsivat demoniketun Naruton sisälle. Tultuaan tietoiseksi ketusta Naruto voi kääntyä sen puoleen ammentaakseen siltä voimaa. Tämä voima edustaa kunnianhimon korruptoivaa puolta, jolle periksi antaminen hukuttaisi ihmisen minuuden.

Ninjamaailman rocktähti

Perinteisten ninjojen tavoin Naruto ei peitä kasvojaan ja pysyttele varjoissa. Naruto päinvastoin nousee ensimmäisenä esiin huutaen rehvakkaasti ilmoille nimensä ja tavoitteensa. Ninjapoika sopii julkkiksia ihailevaan nykypäivään.

Tarina on pohjimmiltaan silti perinteinen kehyskertomus kasvusta, jossa päähenkilö tavoittelee paikkaansa maailmassa. Kasvuun kuuluu myös kilvoittelu, mikä Narutossa näkyy kisailuna Sasukea vastaan. Riippumatta paljonko Narutolla on ystäviä, hän tahtoo Sasuken hyväksyntää ja toveruutta yli muiden.

Kishimoton tarina on saavuttanut uusimmassa pokkarissa taitekohdan. Lukija on vasta edellisissä osissa todistanut katkeraa kamppailua Naruton ja Sasuken välillä. Nyt kilpakumppaneiden tiet ovat eronneet, eikä Naruto tiedä kohtaako hän seuraavan kerran Sasuken vihollisena.

Hihan täydeltä uusia ninjataitoja

Tarina on edellisestä pokkarista siirtynyt kolme vuotta ajassa eteenpäin. Nämä vuodet Naruto on kuluttanut harjoittaen ninjataitojaan. Kotikylään palatessaan Naruto on siten ehtinyt kasvaa pojankoltiaisesta nuorukaiseksi aivan kuten ystävänsäkin. Uusia ninjataitoja on siis rutkasti esiteltävänä niitä malttamattomina odottaville lukijoille!

Päähenkilö on miehistynyt, mutta sarjan perusluonne ei Naruton varttumisesta tule muuttumaan. Ovelat ninjatemput, erityisesti vastustajan jekuttaminen, ovat suurta hupia. Myöhemmin taistelut luisuvat liioittelun puolelle, kun kentälle marssitetaan jättiläiseläimiä ja muita yliluonnollisia päättömyyksiä, mutta nekin kestää koska peruspaketti on toimiva.

Jännittävät taistelut ovat sarjan kantava voima ja koukuttavat lukijan ahmimaan yksinkertaista tarinaa pokkarikaupalla. Kaiken vauhdin keskellä sarjassa koetaan myös liikuttavia inhimillisyyden hetkiä. Ninjat suojelevat toisiaan viimeiseen asti ja vuodattavat helpotuksen kyyneliä saadessaan tietää ystäviensä olevan kunnossa. Kaveria ei jätetä!

Kierrokset kattoon

Kishimoto on hionut myös visuaalisen ilmeen hyvin tasapainoon. Sarjan hahmoissa on voimaa ja taustoissa yksityiskohtien rikkautta. Sarja on kuvituksensa osalta parhaimmillaan juuri nyt.

Tarinan puolella ei jatkossakaan jäädä polkemaan paikallaan, vaan Kishimoto nostaa kierrokset kattoon. Hengähdyshetket ovat harvassa, kun Kishimoto lataa uuden taistelun heti edellisen jatkoksi, joten nyt on poikkeuksellisen otollinen hetki liittyä Naruton ja hänen ystäviensä jännittävään seuraan.

Naruto 28 (Naruto 28, 2005)
Tarina ja taide: Masashi Kishimoto
Suomentanut: Kim Sariola
Julkaisija: Sangatsu Manga
ISBN: 978-952-16-1271-8
Painopaikka: V-tab, Ruotsi 2010
Ulkoasu: mv, 115 x 175 mm, 212 s., nid.
Ovh: 5,90 €


Kuvat © 2010 Masashi Kishimoto

Keskustele Narutosta Kvaakissa.