Ola Skogäng, okkulttisen karhun isä

Terve, kerrotko hieman itsestäsi ja mikä sai tekemään kauhusarjakuvaa?

Ola Skogäng:Hmm, vaikea kysymys, miten kertoa itsestään parilla sanalla. Lyhyesti: kasvoin pikkukylässä Tukholman lähellä, mutta tarpeeksi kaukana siitä että sinne pääsy oli aina seikkailu.

Ola Skogäng
Ola Skogäng

Kaikkien seitsenkymmenluvun lasten tavoin luin Tinttiä, Teräsmiestä ja Jules Verneä. Mutta toisin kuin ystäväni en kirjoihinkoskaan ihastunut Astrid Lindgrenin , vaan rakastuin vanhoihin Universalin kauhuleffoihin, kuten Lugosin Draculaan ja Karloffin Frankensteiniin. Nuo vanhat, ihanat elokuvat eivät oikeastaan olleet kovinkaan pelottavia, mutta se minkä ne kauhussa menettivät, ne korvasivat kekseliäisyydessä ja tarinankerronnassa. Ne ovat juuri sitä mitä haluan Theon olevan: sekoitus Tinttiä, Jules Verneä ja rakkautta tarinankerrontaan.

Miten päädyit Theon hahmoon?

Ola Skogäng :Alunperin Theo oli tavallinen ihminen ratkomassa okkulttisia rikoksia.

Pitkälti kuten Salaiset kansiot, tosin ilman Scullya. Mutta se ei tuntunut hyvältä ratkaisulta. En halunnut tehdä taas yhtä tarinaa jostain salatieteisiin uppoutuneesta etsivästä joka kiertää maailmaa ja pelastaa persuksemme. Jouduin palaamaan takaisin lähtökuoppiin. Olin innostunut ajatuksesta käyttää oikeita myyttejä ja tapahtumia ja koska asun ruotsissa , aloin tutkia myyttejä omasta ympäristöstäni, paitsi aasamytologiaa, joka on minusta tylsää kehnosti käsiteltynä. Sitä paitsi, Peter Madsen käyttää niitä jo omissa töissään aivan upeasti. Eli se ei ollut suunta johon olisin halunnut mennä.Sitten ystäväni ehdotti että Theon pitäisi olla ruotsalainen karhu, mikä oli alkuun minusta ideana kuvottava. Mutta ajan mittaan lämpenin ajatukselle ja loppu onkin historiaa.

Kerropa lisää Theosta hahmona

Ola Skogäng: Theo on tavallinen duunarityyppi, joka vaan sattuu olemaan iso ruskea karhu jolla on näkökulmaa salatieteisiin.

Hän on hiukan yksinäinen, ei ole näet kovin helppoa ylläpitää rakkauselämää kun on vankina suurpedon ruumiissa. Kuten sanoin, aluksi hän oli ihan tavallinen ihminen. Pari viikkoa sitten löysin muutamia varhaisia luonnoksiani joissa leikittelin Theon eri eläin- ja ihmisdesigneillä. Mutta älä enempää kysy niistä, ne näyttävät kammottavilta! Ha ha!

Kumpi oli hauskempi teos tehdä : Mumiens blod vai De förlorade sidornas bok?

Ola Skogäng:Hmm, ensimmäisen kanssa (Mumiens blod) minulla oli suurempi tekemisenvapaus. Mutta toisaalta, toisen kohdalla (De förlorade sidornas bok) tiesin varmaksi että minulla on julkaisupäivä,että minulla on kustantaja. Itse asiassa, se että kirjoittaa ja piirtää lähes 200sivuisen kirjan on kaikkea muuta kuin hauskaa . Se on vaan työtä. Varmasti paljon hauskempaa työtä kuin viemärien korjaaminen, mutta se on silti vain työtä. Ei saa ymmärtää väärin, rakastan työtäni, mutta enimmän osan tavoin, ennemmin viettäisin kivan kesäpäivän puistonpenkillä jäätelöä syöden.

Miten tärkeää osaa miljöö näyttelee tarinoissasi , nehän ovat täynnään kansanperinnettä ja tutkittua paikallishistoriaa?

Ola Skogäng: Erittäin tärkeää osaa. Miljöö on likipitäen päähenkilöni. Pyrin piirtämään tapahtumapaikat niin todenmukaisesti kuin pystyn, tyylini rajoissa tietenkin.

Theon Tukholmaa
Theon Tukholmaa

Maailmassa on niin paljon kauneutta ja niin monia mielenkiintoisia paikkoja jotka herättävät kiinnostukseni. Miksi keksiä jotakin, kun voin samalla vaivalla oppia maailmasta ympärillämme samalla kun teen tutkimusta tarinoitani varten.

Olen huomaavani vaikutteita Theossa Hergelta ja Mike Mignolalta. Onko muita vaikutteita sarjakuvallisesti tai muusta mediasta(filmit, kirjat, pelit jne)?

Ola Skogäng: kuten sanottua, Jules Verne, Tintti ja Universalin kauhuklassikot ovat minulle sisällöllisesti tärkeitä. Mike Mignola on eittämättä yksi vaikute, muttei kuitenkaan niin merkittävä kuin voisi luulla. Tardi on varmaankin paljon selkeämmin makuuni ja valintoihini vaikuttava tekijä. Mutta tärkein ainesosa on historiankirjat. Luen paljon historiaa ja teen mittavaa taustatutkimusta aina ennen kuin aloitan uuden kertomuksen. Juuri nyt luen kaiken käsiini saavan aineiston kristinuskosta ja Dickensista seuraavaa kahta teostani varten.

Mindmappia osaan 4
Mindmappia osaan 4

Mitkä ovat mielityylisi tai -tekijäsi kauhussa?

Ola Skogäng:Hitchcock on ylittämätön jännityksessä! Mutta en miellä Theoa kauhuksi. Mielestäni se on enemmänkin seikkailukertomus, jossa pahat tyypit vaan sattuvat olemaan muumioita ja vampyyreja.

Millaista on tehdä ”genresarjakuvia” tai sarjakuvia ylipäätään Ruotsissa?

Ola Skogäng:Erittäin mukavaa! Lähes 30 vuoden ajan Ruotsin sarjiskenttä on ollut pääosin suunnattu niille jotka pitävät itseriittoisista omaelämänkerrallisista tarinoista, mutta nyt uusi aalto tekijöitä on tulossa ja aion itse surffata sillä aallolla niin kauan kuin vain voin.

Tavalllinen työpäiväsi?

Ola Skogäng: Yllensä alan luonnostella siinä 07.30. On kiva aloitta varhain, ennen kuin puhelin alkaa soida.

Lounaan jälkeen tussaan sivut. Piirrän ja tussaan suurinpiirtein 2-5 sivua päivässä. Päivän päätteeksi skannaan sivut ja valmistelen ne väritystä varten. Siitä riippuen kuinka myöhä on väritän ne. Useimmiten jätän sen vaiheen sadepäiville.

Mitkä ovat työkalusi (kynät, lyijärit, markerit, paperi jne)

Ola Skogäng: Käytän halpoja kyniä, oikeastaan mikä vaan toimii. Sitten laitan arkkitehtipaperin luonnokselle johon teen lopullisen työn. Arkkitehtipaperi on ohutta paperia jolla on muovimainen, liukas pinta. Sen avulla on helpompi läpipiirtää viivapiirros Pelican-Ink-musteella. Käytän vanhoja työkaluja, kuten tussikärkiä ja niin edelleen. Väritykseen käytän tietokonetta.

sarjis sivuja vaiheessa
sarjis sivuja vaiheessa

Tulevaisuudensuunnitelmasi ?

Ola Skogäng: Juuri nyt työstän kolmatta ja neljättä kirjaa Theosta. Kolmas on eräänlainen kokoelma lyhyitä tarinoita jotka tein ruotsin versioon Nemi-lehdestä. Neljäs taas tulee olemaan pidempi tarina tällä kertaa kristinuskosta, uskosta ja valheista, teen siihen taustatutkimusta samalla kun piirrän toista. Sen lisäksi teen kantta toiseen ranskan laitokseen.

Onko suunitelmia julkaista Theoa muilla kielillä kuten suomeksi?

Ola Skogäng: Ei tietääkseni. Kustantajani työskentelee englanninkielisen version kimpussa, mutta kuka tietää, jonain päivänä saattaa olla että Theo sanoo suomeksikin: Mitä kuuluu?

Kiitos haastattelusta

Keskustele Theon Okkulttisista tutkimuksista kvaakissa

© kuvat: Ola Skogäng