Ankkalinnan särmikästä lähiöidylliä

Tutkimusten mukaan oma koti on kaikkein vaarallisin paikka – varsinkin jos se sattuu sijaitsemaan Ankkalinnan Paratiisintie 13:ssa Siellä ei nimittäin riitä, että selviää neljän seinän sisällä vaanivista vaaroista, sillä heti seinän takana hyörivät tapaturmamagneetit Aku Ankka ja Teppo Tulppu! Uusi kovakantinen ankkakirja tarjoaa kattavan katsauksen ankkalinnalaisen arjen vaarapaikkoihin sekä Akun ja Tulpun naapurisuhteen tilaan.

Ankan elämää: Näin naapurissa
Tekijät: Katso sisällysluettelo alhaalla olevasta linkistä
Toimitus Riku Perälä, Ville Viitanen ja Mika Äärilä
Esipuhe Ville Viitanen
Ulkoasu Raimo Hyvönen
Suomennokset Saara Pääkkönen ja Aku Ankan toimitus
Kustantaja Sanoma Magazines Finland Oy
Painopaikka Mohn Media, Saksa 2010
A4, kk, väri, 226 X 197 mm, 160 sivua
Suositushinta 24 euroa
ISBN 951-32-2882-7
© DISNEY

Teemallinen Carl Barksin töitä esitellyt Ankalliskirjasto loppui kymmeneen osaan, ja sen perinteitä’ jatkaa uusi sarja Ankan elämää. Ensimmäisen osan Näin naapurissa 15 sarjakuvatarinaa tuovat nyt esille koko liudan Aku Ankan tekijöitä teemalla Aku Ankan ja kolmen holhokkinsa Tupun, Hupun ja Lupun arkielämää. Nelikon tuntien voi arvata ettei arjestakaan puutu vauhtia. Akun ja poikien ohella ennestän tutuista hahmoista esiintyy eniten naapuri Teppo Tulppu (aikaisemmin Herra Muristo), jonka luojan, Carl Barksin laatima naapuritaistelu aloittaa tämän kirjan.

Barks kierrätti jonkin verran vanhoja ideoitaan 1960-luvulla, ja Akun kanssa yhteen ottava naapuri oli yksi niistä. 1940-luvun parin esiintymisensä jälkeen tämä naapuri ei ollut esiintynyt vuosikausiin, ja Barks toi Tulpun takaisin salaperäisenä naapurina, jonka henkilöllisyyden Aku halusi tietysti saada selville. Kun Tulppu oli jälleen naapurina, sota saattoi taas alkaa. Ja siitä kertoo mainio tarina Parhaat naapurit, kirjan pakollinen klassikko. Suomennetun nimen vaihtaminen Muristosta Tulpuksi johtunee vanhan nimen roistomaisuudesta. Alkukielinen nimi Jones on mahdollisimman neutraali, jokamies. Olisihan tuo ensiesiintyminen sopinut tähänkin mukaan, ja olisi päässyt vertailemaan.

Vauhtia kirjan muistakaan tarinoista ei puutu. Varsin hyvää Aku Ankan peruskauraa

1990-luvulta ovat kaikki. Kolme sarjoista on ennen julkaisematonta. Marco Rotan tarina Akun junaharrastuksesta loistaa kirkkaimpana, eivätkä muutkaan ole hassumpia.

Toinen ennenjulkaisematon tarina, Puutarhapiina vie Akun ja pojat pois omasta talostaan. Aku kyllästyy puutarhan kunnossapitoon ja päättää vaihtaa kesäksi kerrostaloasuntoon. Kerrostaloelämästä Aku Ankan tapaan saisi revittyä enemmänkin huumoria, mutta ainakin tällä kertaa Aku kestää vain kolme sivua.

Kolmas uusi sarja keskittyy aiheeseen Aku vastaan kodinkoneet. Wanda Gattino on hupaisasti piirtänyt pistokkeen ja pistorasian ei-yhteensopiviksi. Ei ihme jos sähkölaitteet eivät toimi kuten pitäisi.

Daniel Brancan kuvittama Kauhujuttu taas on tullut Akkarissa jo kahdesti, joten se on ehkä kirjan turhin sarja. Ehkäpä Brancaa piti saada mukaan, ja tämä oli kai sitten kirjan teemaan sopiva. Mutta toinenkin Branca on mukana.

Vicarin piirtämiä sarjoja on mahtunut mukaan peräti viisi. Parhaassa niissä nähdään toinen kunnon matsi Akun ja Tulpun välillä. Ja onpa muuten outoa, että Teppo Tulppu esiintyy näinkin vähän koko kirjassa, vaikka on päässyt kanteenkin. Ehkä tämmöisistä sodista kokonaan koottu kirja olisi jäänyt sitten yksipuolisemmaksi ja itseään toistavaksi. Mutta sellainen tuli heti mieleen kun kuulin tämän kirjan ilmestymisestä. Mau Heymans on tehnyt kolmannen sarjan, jossa Tulppu on isossa osassa, mutta parissa sarjassa Tulppu vain vilahtaa ohimennen ärsyttämässä Akua.

William van Horn on kuvittanut kaksi sarjaa. Toinen perustuu Pelle Pelottoman keksintöön, joka kutistaa Akun näkymättömiin. Pellen esiintyminen onkin ainoa

kunnon esiintyminen Akun ja poikien ohella A-sarjan ankkalinnalaiselta. Kaksiosaisena Aku Ankassa ilmestyneessä Paikka nimeltä Parhain -tarinassa Iines ja Hannu Hanhi tekevät erittäin lyhyen visiitin. Mutta esimerkiksi Roope-setää ei edes mainita koko kirjassa.

Ihan kelpo akkarikirja, mutta onko tämänkaltainen sarja tarpeellinen? Suositeltava tämä on niille, jotka eivät ole lukeneet viikottaista Akkista 1990-luvulla. Parempi kuitenkin näin tuoreita sarjoja on uusia kirjoissa kuin Aku Ankka -lehdessä. Yllättävän hyvinhän asumisteema toimii, ja eri tekijöiden johdosta mukana on vaihtelevuutta.

Digipainatuksen lastentaudeista on tässä päästy. Ei ole valittamista.

Näytteitä ja kirjan sisällysluettelo
Keskustele Kvaakissa Aku-kirjoista