Kemissä Karvista, Delisleä ja Kubo

Guy Delislen Shenzhen julkistetaan suomeksi
Guy Delislen Shenzhen julkistetaan suomeksi

Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn sarjakuvatapahtuman, Kemin sarjakuvapäivien kansainvälisiä tähtivieraita ovat tänä vuonna kanadalainen Guy Delisle ja japanilainen Kiriko Kubo. Delisle tunnetaan eritoten kiitetyistä reportaasisarjakuvistaan, joissa taiteilija kuvailee kokemuksiaan Pohjois-Koreassa, Burmassa ja Kiinassa. Delislen Kiinassa viettämästä ajasta kertova kirja, Shenzhen julkistetaan suomeksi Kemissä ja Pohjolan Sanomien näyttelytilaan on koottu viidenkymmenen originaalisivun näyttely kolmen matkakirjan materiaalista. Näyttely on avoinna 4.5.-31.5.2010.

Kiriko Kubo on Lontoossa asuva, japanilainen sarjakuvataiteilija, graafikko ja animaatio-ohjaaja. Kubo dedytoi vuonna 1982 saavuttaen kotimaassaan suuren suosion. Kubon teoksia julkaistaan Japanissa edelleen laajasti ja hän on kerännyt myös kansainvälisesti merkittävän joukon ihailijoita. Kiriko Kubon tunnetuimpia teoksia ovat muiden muassa Cynical Hysterie Hour and Imadoki no kodomo (Children Nowadays).

Sarjakuvapäivien kotimaisissa vieraissa korostuu ajankohtaisuus: paikalla ovat sekä Sarjakuva-Finlandian voittanut Petteri Tikkanen, että Puupäähatulla palkittu Tiina Pystynen. Kemiin saapuu myös viime vuoden Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun voittanut Anni Nykänen, jonka voittoisaa ja sittemmin niin netissä, kuin Seuran sivuillakin ihastuttanutta Mummo-sarjakuvaa nähdään Lempi-galleriaan nousevassa näyttelyssä.

Sarjakuvapäivien ajan Kemin kulttuurikeskuksessa sijaitsevaan Lempi-galleriaan sijoittuu myös Aino Sutisen kokoama, kymmenen nuoren taiteilijan sarjakuvablogien annista koottu näyttely Päivityksiä ja kuuden ammattiopisto Lappian opiskelijan yhteisnäyttely Worlds Collide. Lisäksi Kemin kulttuurikeskuksen tiloissa nähdään digitaalinen näyttely, joka esittelee festivaalin muiden vieraiden tuotantoa ja vuoden 2010 Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun satoa.

Taidemuseollinen Karvista
Maailman suosituin sarjakuvakissa Karvinen kotiutuu koko kesäksi Kemin taidemuseoon. Sarjakuvapäiviltä aina elokuun 21. päivään saakka avoinna oleva näyttely koostuu muun muassa tutuista hahmoista ja ympäristöistä, yli sadasta sarjakuvastripistä, originaaleista ja keräilymateriaalista. Pitkin talvea sarjakuvan harrastajia internetissä puhuttaneen näyttelyn arkkitehtinä toimii Kemin Viivi ja Wagner- ja Ankkalinna-näyttelytkin mestaroinut Risto Koskinen.

Sarjakuvapäivät jo 29. kertaa
Sarjakuvapäivät jo 29. kertaa

Viikonlopun täydeltä ohjelmaa
Kemin 29. sarjakuvapäivät avataan perjantaina 14.5. perinteiseen tapaan Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtajan alkusanoilla ja uusien albumien julkistuksilla. Avajaisissa julkistetaan myös Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun tulokset ja kilpailussa menestyneistä sarjakuvista koottu vuoden 2010 kilpailu-albumi. Heti avajaisten jälkeen avataan Kemin kulttuurikeskuksessa olevat festivaalinäyttelyt.

Lauantaina Sarjakuvapäivien rinnalle avautuu manga- ja animeväen Kemiin kokoava Kitacon. Kitaconin ohjelmaan kuuluu muun muassa cosplay-kilpailu, luentoja kiinnostavista ja ajankohtaisista aiheista ja erilaisia esityksiä. Lauantain ja sunnuntain kestävä tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa.

Perinteisempää festivaaliohjelmaa edustaa lauantaina klo 15 miteltävä Sprinttistripin SM-kilpailu. Kaikille avoimessa kilpailussa kilpailijoilla on puoli tuntia aikaa toteuttaa strippi annetusta aiheesta. Aikaisempina vuosina kilpailun ovat voittaneet muiden muassa Anni Nykänen, Pertti Jarla, Ville Ranta, Jyrki Nissinen ja Kivi Larmola.

Sunnuntaina Kemin sarjakuvapäivillä mietiskellään sarjakuvakoulutuksen nykytilaa ja menneisyyttä. Asiaa pohditaan paneelikeskustelussa, johon osallistuvat yksi Suomen kokeneimmista sarjakuvaopettajista, sarjakuvaneuvos Keijo Ahlqvist, sarjakuvataiteilija- ja opettaja Petteri Tikkanen ja aikoinaan Limingan taidekoulun sarjakuvalinjan ensimmäisen opetussuunnitelman laatinut Ilpo Koskela. Lisäksi sunnuntaina kuullaan Hannu Lukkarisen, Tiina Pystysen, Anni Nykäsen ja Petteri Tikkasen haastattelut. Koko viikonlopun haastattelut hoitavat asiantunteviin tyyleihinsä Ville Hänninen ja Vesa Kataisto.

Sunnuntai-iltapäivänä vietettävässä festivaalin päättötilaisuudessa jaetaan Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun ja muiden kilpailujen palkinnot. Lisäksi selviää, kuka tai ketkä poistuvat Kemin 29. sarjakuvapäiviltä Lempi-patsas mukanaan.

Festivaaliohjelma ja lisätietoja Kemin sarjakuvakeskuksen nettisivuilla osoitteessa www.kemi.fi/sarjis ja Kitaconin nettisivuilla osoitteessa www.kitacon.fi.

Keskustelua Kvaakissa