Fingerpori III ja Heräämisopas

Fingerpori on kestotähti sarjakuvataivaalla. Alkuvuonna Mitä Suomi lukee -listan kärkeen noussut kokoelma Fingerpori III sai taivaallista seuraa teemajulkaisusta Heräämisopas.

Fingerpori: Heräämisopas

Tarina ja taide: Pertti Jarla
Värit: Pertti Jarla ja GrafKat Oy, Karri Aronen
Kannet ja taitto: Bunny Duck Grafiks, Tex Hänninen
Julkaisija: Arktinen Banaani
ISBN: 978-952-5768-41-1
Painopaikka: Printall AS, Tallinna 2010
Ulkoasu: väri, 215 x 115 mm, 68 s., sid.
Ovh: 15,00 €

Heräämisopas kokoaa yhteen Fingerporin uskontoaiheiset vitsit. Sarjan luoja, Pertti Jarla, on kertonut saaneensa näistä peräti tulikivenkatkuistakin palautetta. Luterilaisessa Suomessa valtaosalle kansaa uskonto on silti varsin mutkaton aihe. Kristillisen kotikasvatuksen peruja Jeesus koetaan läheiseksi, eikä monikaan ”meidän Jessen” puolesta ole vitseistä pahastunut.

Katolinen kirkko sen sijaan on ihmetyksen aihe päättömine linjauksineen. Kaukainen, ehkä hiukan pelottavakin, Paavi esiintyy usein Fingerporissa naurettavissa yhteyksissä, mutta hänellekin nauru irtoaa hyväntahtoisen hersyvänä.

Jarlan huumori ei olekaan pahantahtoista tai ilkeilevää, minkä ansiosta myös hengelliset vitsit ovat säilyneet raikkaina. Kokoelman parhaimmisto irrottaa edelleen tuoreet naurut: Paavin kreikkalaistyylinen patsas, Raamatun käännös ja povarin pakeille ennustusta varten paineleva Jeesus. Naurun kutkuttava sivumaku osaltaan kielii, että uskonnon yhdistämisessä huumoriin on yhä pientä kielletyn hedelmän puraisua.

Innokkaimmat Fingerporin ystävät löytävät samoja vitsejä, jotka on jo julkaistu muissa kokoelmissa. Satunnaislukijalle teema-aiheinen Heräämisopas on Taivaan lahja.

Fingerpori III

Tarina ja taide: Pertti Jarla
Värit: Pertti Jarla ja GrafKat Oy, Karri Aronen
Kannet ja taitto: Bunny Duck Grafiks, Tex Hänninen
Julkaisija: Arktinen Banaani
ISBN: 978-952-5768-40-4
Painopaikka: WS Bookwell Oy, Porvoo 2010
Ulkoasu: väri, 215 x 255 mm, 64 s., sid.
Ovh: 18,00 €

Järjestyksessään kolmas Fingerpori-kokoelma ei pane lukijoita halvalla, vaan julkaisu on iskukykyisempi kuin Auervaara baaritiskillä. Nyt alkuperäisen julkaisujärjestyksen hylkääminen ja strippien koostaminen satunnaisjärjestykseen osoittaa todella voimansa: kertaalleen unohtuneet vitsit kihahtavat päänuppiin kuin ensi kertaa nautittuina.

Kaikki puujalkavitsit eivät ole edes alkujaan riittävästi käyneitä, mutta hyvät vitsit, joita kokoelmassa on kannesta kanteen, eivät ole lainkaan väljähtäneet; korkealla tasollaan Fingerpori on vakiinnuttanut paikkansa kestotähtenä Suomen sarjakuvataivaalla.

Kolmatta Fingerpori-kokoelmaa siemaillessaan lukija väistämättä miettii olisiko hanasta laskettu sittenkin nelosta, siinä määrin opus saa lukijan hilpeälle mielelle. Klassikkoja ovat ekofasisti, remonttimiesten otollinen hetki, Karjaan kunnan mainosjuliste, Fingerporin Keskusta yöllä ja progressiivinen verotus. Nämä ja lukuisat muut hulvattomat hupailut nostavat punakan kestohymyn kasvoille.

Fingerpori on marssittanut aamiaispöytään vuoroin pervot, kunnanjohtajat, natsit, motoristit, kansalaissodan molemmat osapuolet ja kirkonmiehet. Siten Jarla on osoittanut, ettei lehtien oheismateriaaliksi miellettyä strippisarjakuvaa voida enää pidätellä entisissä raameissaan. Rohkea uudistuminen on osin myös hämmentänyt lukijoita, joiden sarjakuvanlukutaito ei ole pysynyt muun medialukutaidon tasolla; sarjakuvasivuista on tullut turvattomia. Usein yllättävä Fingerpori on oivalluksen jälkeen yhdelle törkeä, kun se toiselle on hauska.

Varokaa siis huomennakin pärskäyttämästä aamukahveja rinnuksillenne!


Kuvat © Pertti Jarla, 2010

Keskustele Fingerporista Kvaakissa.

Fingerpori-kokoelmat:

  • Fingerpori (Arktinen Banaani 2008)
  • Fingerpori 2 (Arktinen Banaani 2009)
  • Fingerpori III (Arktinen Banaani 2010)
  • Fingerpori: Heräämisopas (Arktinen Banaani 2010).

Fingerpori-lehdet:

  • Pikku-Fingerpori 1: Kähmintää ja kytköksiä (Arktinen Banaani 2008)
  • Pikku-Fingerpori 2: Fingerpori rakentaa ja remontoi (Arktinen Banaani 2009)
  • Pikkujoulu-Fingerpori 3: Kinkkuja ja kiusauksia (Arktinen Banaani 2009)
  • Pikku-Fingerpori 4: Fingerpörriäinen (Arktinen Banaani 2010).

Lisäksi Fingerporia on julkaistu lehdessä Arktinen Banaani 1 (Arktinen Banaani 2010).