Malinen, mittee?

Varma kevään merkki on uusi Malis-albumi. Ylioppilaslehden kahden edellisen vuoden Malis-stripit on taas koottu yksiin kansiin.

Kirja on taattua Malis-laatua, väriltään vihreä ja se sisältää jopa 48 sivua ja siitä löytyy Ylioppilaslehdessä viimeisen kahden vuoden aikana (2008-2010) julkaistut Malis-stripit, kolme pidempää tarinaa sekä 28 ekstrastrippiä!

Malinen 3: Pistähän rähinä piälle
Kirjoittaneet Markus Miettinen ja Jaakko Seppälä
Piirrokset Jaakko Seppälä
Kustantaja Ylioppilaslehden kustannus Oy
Painopaikka Vammalan kirjapaino, Sastamala 2010
48 sivua, nid. Pk, mv/lisäväri, 20 X 20 cm
ISBN 978-952-92-7051-4
© Markus Miettinen ja Jaakko Seppälä

Malista kirjoittavat kimpassa juankoskelaislähtöinen Markus Miettinen ja ehta stadilainen Jaakko Seppälä, joka myös piirtää. Savolaisuushan tässä eniten päälle tulee, joten olisiko Markus enemmän tarinan iskennästä vastuussa?

Malisen kolmas albumi jatkaa tarinoillaan savolaispojan toilailuista Helsingin

opiskelijaelämän pyörteissä. Malinen ja Savoon jäänyt perheensä ovat antropomorfisia jäniksiä, ja muut hahmot ovat milloin mitäkin elikoita. Oudoimmalta tuntuu perusstadilainen Seepra, joka ainoana ei kuulu Suomen luontoon eikä maatilankaan eläimistöön. Ehkä tätä seikkaa käytetään korostamaan että Stadin pelle ei ole oikea immeinen. Onko siis kyse kaupunkilais-maalais-vastakkainasettelusta?

Uuden albumin huumori perustuu opiskelijaelämän ohella savolaisen ja helsinkiläisen elämäntavan vertailuun, useimmiten kantaa ottamatta kumpi onkaan parempi. Vaikka Malinen itse onkin sitä mieltä, että konepistooli seinällä on kätevämpi kotirauhan puolustamiseen kuin ankkataulu, ei silti tule käsitystä, että tekijät julistaisivat aseiden autuutta. Tai voihan joillekin tulla.

Vaikka Malinen onkin hauska sarjakuva, tuntuu päähenkilön sopeutumattomuus

pääkaupungin elämänmenoon ahdistavan tätä, ja vasta kotiseudulla saa olla kuin oikea immeinen. Joulupukkina toimimisen esittävät stripit ovatkin elämänmakuista tarinaa. Kaapin, eli “kuapin” mukana raahaaminen on käynyt jo vanhaksi vitsiksi.

Jotenkin sarjakuva tuntuu menneen entistä totisempaan suuntaan. Vihreällä lisävärillä höystetyt upouudet stripit antavat mahdollisuuden kokeilevammalle sarjakuvailmaisulle. Joulutarinan lisäksi kesäinen pyöräilyreissu toimii pidempänä tarinana, ja tuttua malishuumoria näissäkin piisaa. Niilo Pielinen tekee cameon turistina. Vapputarinakin on, ja meneehän se näin vapun jälkeenkin.

Maliseen tutustuminen kannattaa aloittaa aikaisemmista albumeista, vaikka kyllä tästäkin mukaan pääsee. Uutuudenviehätys tuntuu karisseen, paikallaanpolkemisen

makua on ja jotain uutta olisi hyvä keksiä. Joka toinen viikko ilmestyvä yksirivinen strippi, ja albumiin 50 % lisää ei tietenkään ole kolmenkympin sivuuttaneille tekijöilleen kokopäivätyö. Edelleenkin suositellaan erityisesti opiskelijoille ja murresarjakuvien ystäville.

Painojälki on jälleen aivan kelvollista.

Keskustele Malisesta Kvaakin foorumilla

Malinen 2 arvosteltu savolaesen Tero Mielosen toemesta ja Malinen 1:n pokkariversio jonkun hämäläesen jurrikan väkertämänä.

www.malinen.info
Malinen Facebookissa