Peter O’Donnell 1920-2010

Lontoossa syntynyt Peter O’Donnell aloitti kirjoittajan uransa jo ennen toista maailmansotaa 16-vuotiaana. Sarjakuvien kirjoittamisen hän aloitti vasta sodan jälkeen. Hänen ensimmäisiä sarjakuvatöitään olivat James Bond -tarina Tri No, Garth (1953-66) ja Romeo Brown (1956-62).

Viimeksimainittua piirsi Jim Holdaway, jonka kanssa O’Donnell loi tunnetuimman hahmonsa, seikkailijatar Modesty Blaisen ja tämän uskollisen kumppanin Willie Garvinin vuonna 1963.

Holdaway kuoli vuonna 1970, ja hänen jälkeensä piirtäjänä jatkoi espanjalainen Enrique Romero, joka jatkoi sarjan päättymiseen asti vuoteen 2001, lukuunottamatta seitsemän vuoden jaksoa (1979-86) jolloin Modestyä yritti useampikin piirtäjä.

Valkokankaalle Modesty ja Willie pääsivät jo vuonna 1966. Elokuva ei ollut kovin onnistunut, mutta O’Donnell kirjoitti elokuvakäsikirjoituksensa romaaniksi, joka sai jatkoa vielä monesta romaanista ja novellikokoelmasta, joita ilmestyi sarjakuvaversion rinnalla vuosien ajan.

Peter O’Donnell kirjoitti salanimellä Madeleine Brent useita naisten romanttisia romaaneja.

Suomessa Modesty Blaise on ilmestynyt lukuisissa päivälehdissä jatkosarjoina, ja lehtimuodossa se on ilmestynyt Agentti X9 -lehdessä vuodesta 1973 ja lehti alkoi ilmestyä tänä vuonna uudestaan, kansikuvatyttönään kukapas muukaan kuin Modesty Blaise. Lehti julkaisee Modesty Blaisea alusta alkaen, restauroituna versiona.

Myös Modesty Blaise- ja Madeleine Brent-romaaneja on julkaistu suomeksi useita.

Keskustele Modesty Blaisesta ja Agentti X9 -lehdestä Kvaakin foorumilla.