Raatelijat

Raatelijat tarjoilee lukijoille hopealautasella kylmän ja verisen rikostarinan, jonka taustalta purkautuu auki salaliitto. Kaiken keskiössä ovat kaksi vampyyriä, jotka vastaavat koko tapahtumaketjun laukaisseista murhista.

Twilight ja muut suosikkisarjat ovat vampyyritulkintoineen pöllyttäneet ummehtuneita mielikuvia Draculan perillisistä. Egmontin uutuussarja sopii hyvin vauhdikkaaseen nykymenoon, mutta modernisointi ei ole katkonut sen juuria kauhuperimään.

Ylikomisario Lenore jäljittää sarjamurhaajaa New Yorkin kaduilla. Murhien sarjaan liittyy outoja piirteitä, jotka saavat punatukkaisen naisen toimimaan vainoharhaisten johtopäätöksien varassa. Vaistoaan seuraten hän päätyy salaliiton jäljille, joka kaartaa lähemmäs Lenorea itseään kuin hän tahtoisi.

Lenoren työ syö ahnaasti hänen koko elämänsä, mutta Lenore ei tämän neljäosaisen sarjan aloitusosassa edes kohtaa tapahtumat käynnistäneitä tappajia. Murhien takana on kaksi vampyyriä, jotka saalistavat ihmisten sijasta kaltaisiaan. Tekijät eivät vielä paljasta näiden taustaa tai motiiveja, mutta vihjaavat riittävästi herättääkseen lukijan uteliaisuuden jatkon suhteen.

Raatelijat on petosten ja seksin lihallistama verinen rikostarina. Kauhuelementit sen sijaan esitetään hienovaraisesti tunnelmallisen kuvituksen kautta. Maalauksellinen, italialaisen Enrico Marinin (s. 1969), kuvitus on teoksen vahvinta antia. Suuren sivukoon ansiosta taide pääsee myös oikeuksiinsa.

Tarina sen sijaan käynnistyy kankeasti kertojanäänen johdattamana, ja belgialainen Jean Dufaux (s. 1949) kuljettaa tapahtumia hermostuneesti. Tekijät välttyvät vallan turhauttamasta lukijaa, koska sivuilta välittyvä kireys väistyy juonen edetessä. Lukija ei ehdi antautua tarinan vietäväksi, mutta kokonaisvaikutelma on lopussa tuntuvasti positiivisen puolella.

Aloitusosassa ei juuri nähdä kulmahampaat välkkyen vaanivia yön olentoja, mutta siinä on riittäväksi kauhuelementtejä niin, ettei kauhufriikkien ole tarpeen tuntea itseään petetyiksi. Samalla Raatelijat sopii myös vallitsevaan vampyyritrendiin. Ei olekaan mitään syytä, miksei vaikkapa True Blood -sarjaa diggaileva viihtyisi myös Raatelijoiden parissa.

Harrastajakentällä sarja tuo oivaa lisänostetta viihteellisen eurosarjakuvan voimakkaaseen nousuun.

Raatelijat (Rapaces 1, 1998)
Tarina: Jean Dufaux
Taide: Enrico Marini
Suomennos: Annukka Kolehmainen
Ladonta: Arja Rukakoski-Anttila
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-233-322-3
Painopaikka: Inprint, Latvia 2010
Ulkoasu: väri, 240 x 315 mm., 56 s., sid.
Ovh: 16,90 €


Kuvat © 1998 Dargaud Benelux (Dargaud–Lombard S.A.)

Keskustele Raatelijat-sarjakuvasta Kvaakissa.

Tutustu sarjan kotisivuihin (ranskaksi).