Mangaka Nobuyuki Fukumoto Desuconiin

Lahdessa järjestettävän Desucon-animetapahtuman kunniavieraaksi saapuu lännessä kulttisuosiota nauttiva mangapiirtäjä Nobuyuki Fukumoto. Hän tulee pitämään conissa paneelin ja nimikirjoitustilaisuuden.

Vuodesta 1977 mangaa piirtänyt Fukumoto tunnetaan rujosta ja omaperäisestä piirtotyylistään, mutta tunnusomaisimmin hänen kaikkia teoksiaan yhdistää ihmisluonnon tarkka psykologinen kuvaus. Uhkapelaamisen ohella myös musta huumori ja yakuzat ovat hänen sarjojensa vakioteemoja. Tämä on ensimmäinen kerta kun hän on vieraana ulkomaisessa tapahtumassa.

Vaikka Fukumoto onkin leimallisesti nuorille miehille suunnatun mangan piirtäjä on kokeillut siipiään myös shounenmangan (syyttömänä vankisiirtolaan joutuvasta teinistä kertova Buraiden Gai) ja arkisemman, vanhemmille miehille suunnatun tarinankerronnan (työkaveriensa hyväksyntää hakevasta nelikymppisestä rakennustyöläisestä kertova Saikyoo densetsu Kurosawa) puolella.

Saikyoo densetsu Kurosawa
Saikyoo densetsu Kurosawa
Buraiden Gai
Buraiden Gai

Fukumoton tunnetuimmat teokset ovat hänen kaksi nykyistä sarjaansa, jotka on molemmat sovitettu myös myöhäisyön TV-animesarjoiksi. Nämä ovat vuonna 2005 TV-animeksi sovitettu, kiinalaisen mahjong-pelin legendaarisesta mestarista kertova Akagi sekä useammasta itsenäisestä sarjasta muodostuva Kaiji, jonka nimihenkilö on nuori luuseri, joka joutuu pelaamaan uhkapeliä lähes hengestään mitätöidäkseen niskoilleen sälytetyn massiivisen velan.

Kaijin ensimmäinen osa Tobaku mokushiroku Kaiji nimettiin vuonna 1998 Kodanshan mangapalkintojen yleiskategorian voittajaksi. Se on vuonna 2007 esitetyn TV-animen lisäksi sovitettu myös vuonna 2009 ensi-iltaan tulleeksi näytellyksi elokuvaksi, joka on saamassa tänä vuonna jatko-osan. Fukumoton kolmas toistaiseksi kesken oleva sarja Tobaku haooden Zero on parhaillaan tauolla.

Desucon järjestetään Lahden Sibeliustalolla 12.-13. kesäkuuta.

Keskustelua tapahtumasta.