Vieraat viihtyivät festivaaleilla

Iltatilaisuus Hotelli Lordissa
Iltatilaisuus Hotelli Lordissa

Helsingin 18. Sarjakuvafestivaaleille kutsutut sarjakuvantekijät olivat ilmeisen tyytyväisiä vierailuunsa. Esimerkiksi Neil Gaiman ilmoitti haluavansa taas ”mahdollisimman pian” Suomeen.

Suomalainen syksy on rankkaa aikaa olla ulkona signeeraamassa, valittelee Neil Gaiman nettipäiväkirjassaan. Harmillinen tilanne toki, mutta Gaiman itse varmisti tulonsa niin myöhään, ettei parempia tiloja enää ollut saatavilla. Hyytyvästä ilmanalasta huolimatta hän jaksoi silti riipaista nimikirjoituksensa jokaiselle sitä pyytäneelle. Gaiman oli yleisesti ottaen hyvin tyytyväinen visiittiinsä. Neilgaiman.com:issa kerrotaan myös, miten suomalaiset ovat kovin ujoa porukkaa: Ainakaan selvinpäin ei vieraille juuri kysymyksiä esitetä. Edes Coraline-kirjan julkistustilaisuudessa toimittajat eivät saaneet suutaan auki, Gaimanin hiiripiirros oli tärkeämpi hankinta. Oma lukunsa ovat sitten ne hurahtaneet, jotka halusivat myös koskettaa Gaimania varmistaakseen, että tämä on todellinen olento.

Myös Dupuy & Berberian jaksoivat viihtyä, vaikka Dupuy joutuikin vähän väliä hoitelemaan perheasioita kännykkäänsä. Suosio yllätti heidät, niin yleisön kuin median suhteen – toisaalta tokihan Sanoma-WSOY omistaan huolen pitää… Silti, harvoin on meillä aiemmin tuntemattoman sarjakuvan saama huomio ollut moista luokkaa. D&B saivat piirustella omistuksia albumeihin tunnin verran Suomalaisessa Kirjakaupassa ja lähes yhtä kauan festivaaleilla.

Joakim Pirinen vaimoineen oli iloinen siitä, että jokaisella Suomen-vierailulla tuntuu löytyvän uusia sukulaisia. Eräs vanhempi herrasmies, Pirinen hänkin, kävi juuri ennen Joakimin esiintymistä kertomassa tekemästään sukututkimuksesta. Sen mukaan Pirinen-nimi mainitaan ensimmäistä kertaa 1200-luvulla virolaisen luostarin yhteydessä.
Joanna Rubin Dranger ja Jason tyytyivät enemmänkin tarkkailemaan tapahtumia, mutta eivät hekään jääneet seinäkukkasiksi. Vielä sunnuntai-iltana Moskva Kafessa Jason evästettiin voimakkaalla Kaurismäki-informaatiolla. Ei liene yllätys, että varsinkin Aki Kaurismäen vähäsanaiset draamat ovat mykkäsarjakuvaa suosivan Jasonin mieleen. Erityisesti ”Kauas pilvet karkaavat”.

Iso G signeeraa
Iso G signeeraa

Lauantaina Hotelli Lordissa järjestetyillä päivällisillä festivaalien järjestäjät ja kutsuvieraat kohtasivat. Tunnelma oli sydämellinen. Sarjakuva yhdistää yli rajojen.