Hyvät, pahat, sairaat sarjakuvasankarit

Osa näyttelyn sarjakuvatarjonnasta.
Osa näyttelyn sarjakuvatarjonnasta.

Hyvä paha populaari -näyttely Kansan Arkistossa

Näyttelyssä esitellään suomalaisen työväenliikkeen suhtautumista populaarimusiikin ja ajanvietekirjallisuuden lisäksi sarjakuviin. Pieni, mutta hyvin mielenkiintoinen näyttely avaa oivia ja hauskojakin näkökulmia mm. 1950-70-luvun vasemmistolaiseen kulttuurikritiikkiin.

Suomalaisen työväenliikkeen ja vasemmiston asenne populaarikulttuuriin oli ristiriitainen, se tuomittiin vahingollisena ja virheellisenä, mutta sen keinoja pyrittiin myös hyödyntämään omien tavoitteiden edistämiseksi. Näistä näyttelyn antamia esimerkkejä ovat 1920-luvun lopulla ilmestyneen Itä ja Länsi -lehden muutamat sarjakuvat.

Itä ja Länsi lehden sarjakuva opportunistisesta kapitalistista.
Itä ja Länsi lehden sarjakuva opportunistisesta kapitalistista.

Kielteisyys sarjakuvia, rokkia ym. kohtaan kumpusi yksiviivaisen jäykästä näkemyksestä, jonka mukaan populaarikulttuuri oli valtaapitävän porvariston keino ylläpitää vallitsevaa yhteiskuntaa.

Esillä muun muassa on kokonaisia näytteitä aikalaisartikkeleista, joissa kauhistellaan sarjakuvien väkivaltaisuutta ja porvarillisuutta. Nuorten pioneerihenkinen Raketti-lehti (9/1975) kirjoittaa otsikolla ”Sairaat sarjakuvasankarit sotivat – suomalaiset lapset lukevat” muun muassa näin:

Terä-lehti 1951.
Terä-lehti 1951.

”[…]tämän päivän hirviö- ja kauhusarjat mässäilevat irvokkailla ja mauttomilla pelottelukeinoilla. Usein näissä lehdissä tehdään pilkkaa tavallisten ihmisten tyhmyyden, raajarikkoisuuden tai muun poikkeavuuden kustannuksella. Mauttomuuden rajat ylittävät ne Shokki-sarjat, joissa vainajien luita käytetään yhtä estottomasti kuin rakennussarjojen palikoita.”

Kansandemokraattisten lehtien sivuilla silti niissäkin nähtiin 1950-luvulta lähtien vierasperäisiä sarjoja, eivätkä Nuorisoliiton Terä-lehden 1950-luvulla esittämät vaatimukset amerikkalaisperäisten sarjakuva”sankarien” nirhaamisesta toteutuneet.

Vuonna 1951 Terä julkaisi ilmeisesti italialaisperäisen, amerikkalaiseen tyyliin piirretyn, vuoden 1934 Kiinaan sijoittuvan sarjakuvan Pitkä marssi.

Sairasta menoa. Kauhistelevia artikkeleita.
Sairasta menoa. Kauhistelevia artikkeleita.

Näyttely on jaettu teemojen mukaan musiikkiin ja tanssiin, ajanvietekirjallisuuteen ja sarjakuviin. Esillä on Kansan Arkiston valokuvia 1920-1970-luvuilta sekä kirjallisuutta, sarjakuvia, lehtiartikkeleita, julisteita ja esineitä arkiston kokoelmista.

Näyttelyn ovat koonneet Kansan Arkiston henkilökunnasta Pirjo Kaihovaara, Marita Jalkanen ja Reetta Laitinen yhteistyössä Helsingin yliopiston tutkijoiden dosentti Tauno Saarelan ja VTT Joni Krekolan kanssa.

Hyvä paha populaari -näyttely on avoinna vuoden 2010 loppuun saakka tiistaista perjantaihin klo 9.00-16.00. Vapaa pääsy.

Vetehisenkuja 1, 00530 Helsinki.

http://www.kansanarkisto.fi/

Keskustele näyttelystä Kvaakissa