Rämeen olento

Alan Mooren läpimurto, Rämeen olento, on modernin kauhun ja amerikkalaisen nykysarjakuvan klassikko. Yhdessä aikuisille suunnattujen sarjojen, keskeisimpinä Sandman ja Hellblazer, kanssa se elvytti sarjakuvan ilmaisuvälineenä Comics Coden aiheuttamilta vahingoilta.

Nämä myöhemmin Vertigo-linjana tunnetut sarjat muodostivat kaupallisen vaihtoehdon supersankaritarinoille. Suomessa kyseisiä sarjoja julkaistiin antologialehdessä Kalma, jonka sivuilla myös tämän kokoelman tarinat, ensimmäistä lukuun ottamatta, on julkaistu (2/1991–2/1992).

Sarjakuvana Mooren käsikirjoitus on kirjallinen tuotos: syvää, alitajunnan tasolla vastenmielistä ja kauhistuttavaa. Rämeen olennon kauhu elää siellä, missä ihminen on riisuttu sivistyksen luomasta turvallisuudentunteesta; pimeydessä jonne kaupunkien valot ja järjestys eivät ulotu; mielikuvituksessa jota mielen suojakeinot eivät tavoita.

Stephen Bissetten kuvitus John Totleben viimeistelemänä on ekspressionistista, minkä vuoksi Tatjana Woodin täyteläinen väritys on tavanomaista tärkeämpi kokonaisvaikutelman onnistumisessa. Kuvituksessa on myös orgaanista yksityiskohtaisuutta, joka saattelee lukijan mielikuvituksen rämeikön kosteisiin, lahoaviin tuoksuihin, missä elämä liikkuu ryömien tai kymmenillä jalkapareilla juosten.

Rämeen olento on keskeinen täydennys kovakantisten Mooren merkkitöiden joukossa, ja ilahduttaa laadukkaan kauhusarjakuvan harrastajia. Erityishuomion ansaitsevat julkaisun taidokkaasti lokalisoidut avaussivut.

Rämeen olento (The Saga of the Swamp Thing 20–27, 1983–1984)
Tarina: Alan Moore
Taide: Stephen Bissette, John Totleben, Dan Day, Rick Veitch ja Tatjana Wood (värit)
Suomennos: Anssi Alanen ja Jaana Suorsa (lyriikat)
Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-233-306-3
Painopaikka: Lcl, Puola 2010
Ulkoasu: väri, 170 x 260 mm., 216 s., sid.
Ovh: 34,95 €


Kuvat © DC Comics 2009

Keskustele Rämeen olennosta Kvaakissa.