Raivoa ja lamaannusta: Kiilan albumi 2010

Johanna Rojolan toimittama antologia on näyteikkuna lahjakkaiden nuorten tekijöiden tuotantoon. Julkaisun teema on ihmislähtöinen yhteiskuntakriittisyys.

Antologian lähtökohtana on ollut nostaa sarjakuva politiikan kentälle. Tekijöiden näkemyksessä on silti ensisijaisesti ihmislähtöinen sävy, mikä pehmentää yhteiskuntakriittistä otetta.

Aatteen palo olisi tehnyt antologialle osittain vain hyvää. Tekijöistä nimekkäin, Ville Ranta, on kirjoittanut henkilökohtaista, käänteisesti siis vaikeasti yleistettävää, sarjakuvaa. Samoin ovat tehneet Jenny Eräsaari ja Hanneriina Moisseinen, vaikka he ovatkin käyttäneet osuutensa muutoin kunnianhimoisesti.

Sarjakuvana antologian toimivinta antia ovat kirjoittaneet yhteiskuntaa ihmislähtöisesti tarkastelevat Otso Höglund, Hannele Richert ja aina yhtä varmaotteinen Tiitu Takalo. Kolmannen albuminsa vastikään julkaissut Hanna Arvela käsittelee yhteiskunnan kylmentämiä ihmisiä niin ikään tunnistettavalla tyylillään.

Teknisesti näyttävää jälkeä ovat tuottaneet norjalainen Karstein Volle ja Lissu Lehtimaja, erityisesti Lehtimajan leiketekniikka on mielikuvien ja niistä syntyvien tunteiden tasolla tehokasta.

Tekstien puolella Reetta Laitinen ja Aiju Salminen ottavat tehot aiheestaan irti. Sen sijaan Petri Hannin ei ole piiskannut äksyyn Kaupunkisissiinsä kylliksi vauhtia, parhaimmillaan hahmo on paitsi kantaaottava myös hauska.

Suoraan huumorin kautta aihettaan ovat lähestyneet Olli Hietala ja Tuomas Kyrö. Jukka Tilus tuo sarkasminsa osoittelevasti esiin, mikä ei täysin sovi valittuun tyylilajiin, mutta metsästysaiheessa hän luottaa sanomansa lukijan tulkinnan varaan ja osuu näin myös ajatuksineen maaliin.

Vaikka lopputulosta koettaisi tarkastella mahdollisimman oikealta, antologian sarjakuvat kallistuvat vain loivasti punavihreään suuntaan. Kenties politiikka ei nykypolven tekijöille ole polttava aihe tai sarjakuva sopivin väline politiikan tekemiselle. Sen sijaan sarjakuva on monin tavoin tehokas väline kuvaamaan yhteiskuntaa lieveilmiöineen.

Raivoa ja lamaannusta on ensisijaisesti näyteikkuna lahjakkaiden nuorten tekijöiden tuotantoon.

Raivoa ja lamaannusta: Kiilan albumi 2010
Toimittanut: Johanna Rojola
Graafinen suunnittelu: Emilia Ahonen
Julkaisija: Kustannusosakeyhtiö Teos
ISBN: 978-951-851-298-4
Painopaikka: InPrint, Latvia, 2010
Ulkoasu: väri, 180 x 250 mm., 132 s., sid.
Ovh: 26,00 €


Kuvat © Kiila ja tekijät, 2010

Keskustele Raivoa ja lamaannusta -antologiasta Kvaakissa.

Tutustu Raivoa ja lamaannusta – Kiilan näyttelyyn.