Syöverin pyörteisiin

Mestaaja, V. Koskivirta
Mestaaja, V. Koskivirta

Syöveri no. 1
Toimitus: H. Joela
Kansi: J. Rintee
Tuotanto: H. Kesola
Kustantaja: Saatanan Satelliitit
Nid., valokopio, A5, 24 sivua
Hinta 2,80

Syöveri on jälleen taattua Satelliittituotannon tasoa, ja sen suurin vika on että se loppuu niin pian. Lisää siis odotellaan.

Lehti koostuu kolmesta tarinasta sisällysluettelon mukaan, mutta näinkin ohueeseen läpyskään on saatu väliin yksisivuisia välipaloja

Mestaaja
Käärmeiden käräjäkivi
H. Joela – V. Koskivirta

Henri Joela on piirtänyt kolme ensimmäistä sivua tästä kokonaan kirjoittamastaan

Mestaaja, H. Joela
Mestaaja, H. Joela

tarinasta, ja Ville Koskivirta toisen puoliskon. Tarina sijoittuu Suomeen kristinuskon leviämisen aikoihin. Kristityt varastavat suomalaiselta samaanilta arvokkaan taikakalun, ja Mestaaja lähtee perään. Loppuratkaisusta olisi saanut perinteisemmänkin, kun kyse oli sentään taikakalusta. Loppuu siis töksähtäen, mutta toivottavasti jatkoa seuraa.

– – –

Pasanen, H. Tarkka
Pasanen, H. Tarkka

Pasanen
Kalavale
V. Vitikainen – H. Tarkka

Kalavale on nelisivuinen huumorisarja, jossa urhea soturi Pasanen leuhkii urotöillään muille samanlaisille tuopin ääressä. Hauskahan tämä on, mutta ei ehkä kaikkien Robert E. Howardin tyylisten barbaaritarinoiden ystävien mieleen. Huumorin ja piirrostyön yhdistelmän tulos on Asterix-vaikutteista sarjakuvaa yhdistettynä kalevalaisiin hirviöihin.

Hellman
V. Vitikainen – H. Joela

Hellman, H. Joela
Hellman, H. Joela

Parantaja Hellmanin seikkailussa ei suomalaisuutta ole, vaikka sankari pohtiikin asioita lievällä murteella. Sankarin ja monsterin nimi ovat ainakin ulkomaan kieltä, joten kai tämä sijoittuu sitten johonkin epämääräiseen aikaan ja paikkaan useimpien fantasiaseikkailujen tapaan. Totista tappamista, tarinaltaan heikompi ja tavanomaisempi näistä kahdesta vakavammasta barbaaritarinasta, mutta piirroksiltaan hieno.

Yksisivuiset
Joela & Kesola

Kaksi kolmesta yksisivuisesta on Joelan tekemiä, ja ne poikkeavat humoristisella otteellaan ja piirrostyylillään reippaasti Joelan normaalista tuotannosta, kuten vaikka Hellmanista. Sarjoissa “Peikko” ja “Viinapiru” tavataan perisuomalaisia mörköjä. Näitä lisää!

Kolmannen yksisivuisen “Barbaari” on tehnyt Hannu Kesola, ja huumoristahan tässäkin on kyse, vaikkakin vähän toisenlaisesta..

Syöveri on kokonaisuutena monipuolinen, ei sekava kuitenkaan. Humoristiset sarjat keventävät lehteä parin totisemman väännön ohessa. Ja kun samat tekijät ovat tehneet sekä rujoa barbaariviihdettä että huumoripläjäyksiä, antaa se uskoa suomalaisen barbaarisarjakuvan tulevaisuuteen. Peikkoja ja muuta suomalaista kansanperinnettä sovellettuna vaan lisää tänne.

Aivan mainioitahan nämä sarjat ovat, ja jokaisen päähahmon seikkailuja voi hyvin

jatkaa, kuten varmaan tehdäänkin. Numero yksihän tämä vasta on. Kespa sanoo että kaikki suunnitellut tarinat eivät tähän lehteen vielä ehtineet, mutta uutta pukkaa syksyllä Helsingin sarjakuvafestareille.

Kansi on mennyt pieleen, vaikka Kespa seisookin “ylväästi sen takana”. Kuvan pitäisi esittää pimeää metsää, mutta valokopio on lähes musta josta ei saa mitään selvää. Muutenkin nämä ansaitsisivat paremman painoasun.

Tilaukset: Maksa 2,80 tilille OP 551136-51592 ja ilmoita sähköpostilla tietosi osoitteeseen kespa ät netti.fi niin lehti toimitetaan postissa.

Keskustele Kvaakissa Syöveristä ja muista Saatanan Satelliittien julkaisuista.