Naisen kanssa: Greatest Hits – parisuhde kuuluu naiselle

Naisen kanssa -sarja huvitti ja ärsytti lukijoita käsitellessään sukupuolirooleja tuikean sarkastisten stereotypioiden kautta.

Naisen kanssa -sarjakuva nousi Helsingin Sanomien Nyt-liitteestä kansan tietoisuuteen 1995. Teppo Sillantaus ja Mikael Gylling käsittelivät sarjassaan sukupuolirooleja tuikean sarkastisten stereotypioiden kautta, jotka oikeilla tavoin sekä huvittivat että ärsyttivät lukijoitaan. Sarjan nappiosuma oli kuitenkin Stéphane Rossen sarjaan kehittämä graafinen ilme. Populaarikulttuurista ammennettu kuvasto keräsi 1950-luvun asenneilmastosta energiaa, jonka se latasi tekstiin.

Naisen kanssa -sarjaa julkaistiin kaikkiaan 275 sunnuntaistrippiä kolmentoista vuoden aikana Nyt-liitteessä. Sittemmin sarja on koottu useaan otteeseen yksiin kansiin, julkaistu Ranskassa ja Espanjassa, ja muokattu peräti animaatioksi.

Naisen kanssa oli piristävä nokkelan toteutuksensa ansiosta 1990-luvulla, mutta myös sen parhaat päivät jäivät kyseisen vuosikymmenen puolelle; yhdestä ideasta ei ollut loputtomiin toistettavaksi. Koska sarja on koottu jo komeampiin kokoelmajulkaisuihin, tuntuu Greatest Hits loppuun lypsetyn sarjan viimeiseltä puristukselta.

Naisen kanssa: Greatest Hits
Tarina: Teppo Sillantaus ja Mikael Gylling
Taide: Stéphane Rosse
Toimitus: Saara Pääkkönen
Taitto: Satu Kontinen / Satukala Graphic Design
Julkaisija: Werner Söderström Osakeyhtiö Oy
ISBN: 978-951-0-35483-4
Painopaikka: WS Bookwell Oy, Porvoo 2009
Ulkoasu: väri, 232 x 232 mm, 160 s., nid.
Ovh: 25,00 €


Kuvat © Stéphane Rosse, Teppo Sillantaus ja Mikael Gylling 2009

Keskustele Naisen kanssa -sarjakuvasta Kvaakissa.