Agentti X9 on palannut!


Modesty on palannut!
Mutta niin on palannut myös Agentti X9 -lehti.

100 sivua! Uusi sarjalehti! Kyseisen sarjalehden takasivulla kysytään, että mitäs tuumit tyylistä. Jatketaanko samaan tahtiin vai tyssätäänkö tähän? Palkintoina on Mustanaamio- tai Buster-paitoja, lohdutuspalkintoina Frankenstein-julisteita. Näin siis jo vuonna 1973 Agentti X9:n ihka ensimmäisessä numerossa, jossa olivat mukana Phil Corrigan, Johnny Hazard ja Modesty Blaise. Lehti ei silloin todellakaan heti tyssännyt vaan jatkoi peräti vuoteen 1994 saakka ja vielä pari vuotta siitä eteenpäin Modesty Blaiseen keskittyneenä X-lukemistona.

Nyt Agentti X9 on palannut pitkän tauon jälkeen, edelleen 100-sivuisena ja mustavalkoisena. Mutta onko laatu entisensä?

AGENTTI X9

 • Modesty Blaise
  La Machine (13.5.1963-21.9.1963)
  Alussa oli… (In the Beginning, 1966)
  Teksti: Peter O’Donnell
  Kuvitus: Jim Holdaway
 • 100 Bullets
  Teksti: Brian Azzarello
  Kuvitus: Eduardo Risso
  (Egmont Kustannus, 2009)
  7,50 €

Tuo tumma nainen, Modesty

Modesty Blaise näyttää uuden tulemisensa myötä hyvältä, suorastaan hehkeältä. Tuo tumma nainen on saanut arvoisensa kohtelun Egmontilta. Ruutukoko on suurempi, yleensä kolme riviä per sivu aikaisemman neljän rivin sijaan. Jotkut ruudut on suurennettu puolen sivun kokoiseksi.

Taitto on onnistuneen ilmava, mikä tekee tarinasta helppolukuisen. Tosin niitä upeimpia ruutuja jää mielellään ihastelemaan vähän pidemmäksikin aikaa.

Modesty Blaise ilmestyi ensinnä sarjakuvana, mutta Peter O'Donnell kirjoitti myös useita Modesty-kirjoja. Suomessa niitä julkaistiin Otavan Crime Club -sarjassa.
Modesty Blaise ilmestyi ensinnä sarjakuvana, mutta Peter O’Donnell kirjoitti myös useita Modesty-kirjoja. Suomessa niitä julkaistiin Otavan Crime Club -sarjassa.

Ilmeisesti Egmont on saanut keräilijöiltä käyttöönsä jopa alkuperäisiä strippejä.

Jim Holdaway osaa piirtää toimintakohtauksia suvereenisti, mutta en muistanutkaan, kuinka humoristinen hän on. Kuvissa on kaikenlaisia hauskoja ja dramaattisia yksityiskohtia. Piirtäjä on sisäistänyt sen tosiseikan, että sarjakuva on liioittelun taidetta. Vuonna 1970 sydänkohtaukseen kuolleen Holdawayn jälkeen Modestya ovat piirtäneet monet muutkin, merkittävimpänä Enrique Romero. Romero jatkoi Holdawaylta kesken jäänyttä tarinaa Feeniksin sotaherrat (X-lukemisto esittää 4/1996).

Agentti X9 ei ole lehtenä mikään luksuspainos, paperi on laadultaan vain kohtuullista ja tummat pinnat näkyvät hivenen läpi. Lehti on reilusti sitä vanhaa kunnon käyttösarjakuvaa, edulliseen hintaan hyvää ja paljon. Kansi on iskevän tyylikäs: paljon mustaa ja punaista.

James Bond, The Beatles ja Modesty Blaise

Modesty Blaise esittäytyi maailmalle 13. toukokuuta 1963 lontoolaisessa Evening Standard -sanomalehdessä. Sankaritar on vetäytynyt eläkkeelle luomansa rikollisorganisaatio Verkoston johdosta ja elelee rauhaisaa elämää upeassa penthousessaan.

Jim Holdawayn piirrostyyli pääse oikeuksiinsa uuden, isomman ruutukoon ansiosta.
Jim Holdawayn piirrostyyli pääse oikeuksiinsa uuden, isomman ruutukoon ansiosta.

Britannian tiedustelupomo Sir Gerald Tarrant arvaa, aivan oikein, että tällä naisella voisi olla käyttöä myös salaisessa palvelussa. Modesty käy hakemassa mukaansa oikean kätensä, Willie Garvinin, ja seikkailu voi alkaa. Joutilas elämä ei tälle pariskunnalle maistu.

Agentti X9:n erinomainen aikomus on julkaista Modesty-tarinat suomeksi kronologisessa järjestyksessä. Tosin ensimmäisessä numerossa on säännön sopivasti vahvistava poikkeus, sillä mukana on myös syntytarina Alussa oli… Siinä kerrotaan pienestä pakolaistytöstä, joka yrittää pärjätä kovassa maailmassa. Nämä kaksi tarinaa koukuttavat lukijan mukaansa ja saavat odottamaan jatkoa. Britannian svengaavasta 60-luvusta ovat populaarikulttuurin ikisuosikeiksi jääneet James Bond, The Beatles ja Modesty Blaise.

Salkkumies ja sata luotia

Pikkutytöstä kovassa maailmassa kertoo myös lehden toinen tarina, 100 Bullets eli sata luotia.

100 Bullets on mustavalkoisena melkeinpä parempi kuin väreissä.
100 Bullets on mustavalkoisena melkeinpä parempi kuin väreissä.

Inhorealistinen tarina saa yhtäkkiä fantastisen käänteen, kun salaperäinen agentti Graves tarjoaa mahdollisuuden tasata tilit tuon maailman kanssa. Graves antaa salkun, jossa on ase ja sata luotia. Tätä asetelmaa tullaan toistamaan monella eri tapaa sadan luodin jatkotarinoissa.

100 Bullets -tarinakokonaisuudet ovat yleensä kahden tai kolmen jakson mittaisia, toivottavasti tulevaisuudessa saadaan kaksi jaksoa yhteen lehteen. Juonikoukerot ovat sen verran monimutkaisia, että lukija saattaa muuten pudota helposti matkasta. Eduardo Risson vahvoja kontrasteja suosiva tyyli näyttää mustavalkoisena melkeinpä paremmalta kuin väreissä.

* * *

Toivottavasti Agentti X9 ei ”tyssää” tälläkään kertaa vaan jatkaa vähintään saman aikaa kuin edellinen inkarnaationsa. Lehti on suomalaisille lukijoille ennestään tuttu, joten toivoa on, että se löytää niin vanhan yleisönsä kuin uuden sarjakuvia harrastavan sukupolven. Pääkirjoitus ja sarjakuviin liittyvät asiatekstit antavat lehdelle lisäarvoa.

Fanien suosima Modesty on tietysti lehden johtosarja, mutta toivoa sopii, tai onhan niin jo luvattukin, että kakkossarjoina nähdään kaikenlaisia, erilaisia ja mielenkiintoisia, laatusarjakuvia. Myöhemmin on luvassa Phil Corrigania, joka on siis se Agentti X-9, sekä Alex Tothin ja Sanchez Abulin Torpedoa.

Agentti X9:n paluun myötä sarjakuvan harrastajan on taas vähän helpompi hengittää.

Keskustele Kvaakissa Agentti X9 -lehdestä, Modesty Blaisesta ja 100 Bulletsista.

Linkkejä:

Agentti X9 ilmestyy 17.2. (ks. Egmontin julkaisukalenteri)