Jacques Martin 1921-2010

Casterman-kustantamo tiedottaa, että Alix-sarjakuvan luoja ja alkuperäinen tekijä Jacques Martin on kuollut 21.1.2010.

Jacques Martin oli syntynyt 21.9.1921 ja laati ensimmäiset sarjakuvansa vuonna 1942. Sodan päätyttyä nuori Martin etsi Belgiassa kustantajaa sarjakuvilleen. Tuolloin hän tapasi Tintin luojan Hergén, joka opetti Martinille ligne claire -tyylin. Tätä tyyliä hän käyttikin toimiessaan apuna Tintin seikkailujen piirtämisessä, ja kokonaan omissa töissään.

Alix aloitti seikkailunsa Tintin-lehdessä vuonna 1948. Sarjakuva sijoittui antiikin aikaan, Rooman valtakuntaan, ja siitä tuli yksi kaikkien aikojen suosituimmista historiallisista sarjakuvista. Sarjaa on julkaistu monissa maissa, useilla kielillä. Suomeksi ensin 1970-luvulla WSOY julkaisi kahdeksan albumia, ja reilun 30 vuoden tauon jälkeen julkaisua jatkaa Apollo Kustannus, jolta on tullut kolme albumia, ja neljäs, Niilin ruhtinas ilmestyy tänä vuonna.

Martinin tunnetuin luomus on tietenkin Alix, mutta ei suinkaan ainoa.

Jacques Martin
Jacques Martin

Toinen tunnettu hahmo on reportteri Lefranc, jota ei suomeksi ole nähty, mutta ruotsiksi kyllä, nimellä Frank.

Lisäksi Jacques Martin on luonut muiden tekijöiden kanssa yhteistyössä useita muita historiallisia sarjoja.

Näkönsä heikentymisen takia Jacques Martin jätti kuuluisimman luomuksensa Rafael Moralesille vuonna 1998, ja suosio on jatkunut edelleenkin.

Keskustelua Kvaakissa Alixista.