Marcosin piippu – vallankumouksen kasvot

Espanjalainen sarjakuvataiteilija Javier de Isusi (s. 1972) puhaltaa onnistuneesti Corto Maltesen henkeä esikoisteokseensa Marcosin piippu, jonka luonteva viiva ja runsas dialogi vuoroin leikittelevät lukijan kanssa.

Espanjalainen Vasco saapuu Guatemalan rajan läheisyydessä sijaitsevaan meksikolaiskylään, La Realidad, etsiessään ystäväänsä Juania. Intiaanikylässä on turisteina maahan saapuneita eurooppalaisia vapaaehtoisia, jotka toimivat elävinä ihmiskilpinä estääkseen hallituksen mahdolliset pakkotoimet alkuperäiskansaa kohtaan.

Kylän pysähtynyt tunnelma on vainoharhojen sävyttämä, kun kukaan ei kerro totuutta itsestään. Vasco ei tiedä, onko hänen ystävänsä liittynyt zapatistikapinallisten, EZLN:n, joukkoihin. Ulkopuolisena Vasco ei ole ketään vastaan, mutta ei liioin kenenkään puolella. Kukaan ei siten ole valmis luottamaan tulokkaaseen, vielä vähemmän edistämään tämän asiaa.

Ajankuvaa ja polittiista ilmapiiriä de Isusi maalailee laveasti henkilö- ja ympäristökuvauksen kautta, ei taustoittamalla. Hän ei myöskään romantisoi kuvaamaansa. Poliittisena liikkeenä esiintyvällä EZLN:llä on yhä sissijuuret, ja kylän todellisia idealisteja ovat itseään etsivät ulkomaalaiset hörhöt.

Latinalainen Amerikka on täydellinen tausta de Isusin hahmolle, joka on pastissi ja kunnianosoitus legendaariselle Corto Malteselle, Hugo Prattin seikkailijalle.

Tunnelmasta suuri ansio kuuluu de Isusin rennon, luontevasti kulkevan viivan leikittelylle. Samalla tavoin lukijan ympärillä pyörähtelee tarinan runsas dialogi. Marcosin piippu on lupsakka ajankuvaus lukijalle vieraasta maailmasta – maailmasta joka on henkisesti yhtä kaukana lukijasta kuin Corto Maltesen menneisyyteen sijoittuvat seikkailut.

Maattoman Juanin matkat I: Marcosin piippu (La pipa de Marcos, 2004)
Tarina ja taide: Javier de Isusi
Suomennos: Sari Selander
Julkaisija: Like Kustannus Oy
ISBN: 978-952-01-0316-3
Painopaikka: Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2009
Ulkoasu: mv, 170 x 245 mm, 136 s., nid.
Ovh: 22,00 €


Kuvat © Javier de Isusi 2004

Keskustele Marcosin piipusta Kvaakissa.