Nemi V – goottivalkyria

Nemin rankka biletys on viidennessä kokoelmassa hieman tasaantunut. Ryppyjä ei tämän neidon silmäkulmiin ole silti karttunut – jos ei päähän elämänviisauttakaan. Nemi rokkaa!

Norjalaisen Lise Myhren sarjakuvavalkyria Nemi ratsasti pohjoismaisen vapaamielisesti strippisarjakuvat nousuun Suomessakin. Nemin kaltaiset tienavaajat löivät tieltään henkisesti pysähtyneet ikuisuussarjat sanomalehtien sivuilta.

Kärkeväkielinen goottirokkari tarkasteli maailmaa rööki huulessa sarkastisen kylmästi – paitsi ollessaan iloisesti huppelissa, jolloin tämä moderni valkyria kaatoi meikattuja goottipoikia sänkyynsä.

Railoja rakkaudessa

Säröisen raikas, sellaiseen Nemiin lukijat ihastuivat. Ei vain tainnut Myhre itsekään jaksaa hahmonsa tahdissa. Kun luut arkiaamuisin oli korjattava töiden ääreen, Nemi vain bailasi.

Vakiintumisen myötä ilmestyivät myös railot lukijan ja Nemin väliseen parisuhteeseen. Nekin piirteet, jotka alussa olivat ihastuttaneet, alkoivat ärsyttää. Riitoja syntyi erityisesti avarakatseisena itseään pitävän goottineidon ahdaskatseisuudesta ja tuomitsevuudesta; kaikki jotka eivät jakaneet samaa elämänkatsomusta ja arvoja, olivat Nemin silmissä typeriä tai rumia.

Riitojen jälkeen kultansa saattoi jälleen nähdä rakastavin silmin: jääkuningatar oli myös höpsö nörtti, joka kapinoi luokittelua ja aikuistumisen tuomia velvoitteita vastaan. Lukuisten perhesarjojen keskellä sinkkunaisesta kertova sarja vetosi huonoinakin aikoina. Ja ellei Nemi aina niin omaperäinen ollutkaan, oli hän kuiteskin aika sexy. Mraurr!

Tyylikäs pikkumusta

Tähän viidenteen kokoelmaan on koottu kevään 2003 ja talven 2004 välillä julkaistut stripit. Niissä Nemi lipsahtaa viihteelle, vetää sauhut ja kaataa miestä entistä harvemmin. Myhre etsi uudelleen hahmoaan ja sen ominta ääntä.

Kokoelman stripit eivät kulje aina järin sujuvasti, mistä osoituksena Nemillä on usein enemmän asiaa kuin mitä ruutuihin on mahdollista sulloa. Toisinaan Nemi taas meuhkaa ja pauhaa yhdistellen asioita mielessään lapsellisen naurettavasti.

Parhaimmillaan Nemi on huvittavan sympaattinen äksyillessään elämän vastoinkäymisille. Eivät sarjan vahvuudet myöskään vakiintumisen myötä kadonneet, Myhren vain täytyi niitä hioa. Silti edes ne ärsyttävimmät säröt eivät ole poissa, eikä Nemi ilman niitä olisikaan niin rasittava – ja samalla rakastettava.

Nemi ei ole norjalainen villapaita, vaan revityt verkkosukat!

Nemi V
Tarina ja taide: Lisa Myhre
Suomennos: Mikko Huusko
Julkaisija: Arktinen Banaani
ISBN: 978-952-5768-34-3
Painopaikka: Inprint, Riika 2009
Ulkoasu: väri, 200 x 235 mm, 160 s., sid.
Ovh: 28,00 €


Kuvat © Lisa Myhre / Distr. Iblis@Nemi.no, 2009

Keskustele Nemi-sarjakuvista Kvaakissa.

Lue ensimmäisen, toisen ja kolmannen Nemi-kokoelman Kvaak-arviot.

Lue Nemi: Outoja lintuja -albumin Kvaak-arvio.