Nuoret sankarit

NUORET SANKARIT

Kotimaisen sarjakuvakentän kovimpiin käsikirjoittajiin kuuluva Pauli Kallio (s. 1960) ei petä tälläkään kertaa. Maalaispunkin päiväkirja on energinen kuvaus punk-maailmasta, jossa soitto raikaa ja hien kuuluukin haista.

Maalaispunkin päiväkirja
Käsikirjoitus: Pauli Kallio
Taide: Kyky Ahonen
Suuri Kurpitsa (2009)
172mm x 250mm, 172 s, mv
ISBN 978-952-9887-63-7

Maalaispunkin päiväkirjan merkinnät alkavat vuoden 1978 Nivalasta ja päättyvät vuoden 2001 Tampereelle, kerronnan painottuessa kuitenkin 1970-1980 lukujen vaihteeseen. Tuhti kirja sisältää sarjakuvallisen annin lisäksi myös Kallion kirjallista kommentointia menneistä vuosista ja odotetuista esiintyjistä, valokuvia, haastatteluja ja – varhaisen suomalaisen punkin pikaoppimäärän. Kallio tiputtelee sivuillaan suurnimiä, kuten The Clash, Ramones ja Sex Pistols, Pelle Miljoona, Virtanen ja Ypö-5. Bändeistä parrasvaloihin nousee erityisesti vuonna 1978 perustettu pihtiputaalainen Ratsia, jonka jäseniin nuori Kallio keikoilla käydessään tutustuu.

Kyky Ahosen piirrosjälki vaihtelee valokuvantarkasta luonnosmaisen rosoiseen sutaisuun. Vaikka usein sarjakuvissa peräänkuulutetaan tasalaatuista jälkeä, Ahosen kynänjäljen vaihtelevuus tuo osaltaan kerrontaan lisää aitoutta. Mikäli kuvat olisivat koko ajan tasalaatuisia, lopputulos olisi kenties liian siisti, harmaa ja mielenkiinnoton. Nyt rosoisuus osuu kuin nyrkki silmään.

Joskus kuulee nurinaa sanoitusten käytöstä sarjakuvien ”taustamusiikkina”. Lukijaa saattaa häiritä, ettei hän ole kuullut ko. kappaleita. Kenties hän tuntee jäävänsä siten myös jotenkin ulkopuolelle. Mikäänhän ei kuitenkaan estä lukijaa lainaamasta kyseisiä levyjä kirjastosta ja tutustumasta niihin. Ehkäpä siten löytäisi uusia suosikkeja, tai ainakaan ei jäisi ”ulkopuolelle”, kun olisi kuullut musiikin.

Maalaispunkin päiväkirja on nimenomaan tässä suhteessa arvokas. Se muistuttaa, tutustuttaa ja innostuttaa. Punkkia kuunnelleet ja kuuntelevat palannevat lukiessaan itsekin ajassa taaksepäin, ja musiikkilajia tuntemattomammat tarttunevat innokkaasti uusiin vanhoihin levyihin. Kallion energinen omistautuneisuus tarttuu. Ja hyvä niin.

Keskustele Pauli Kallion sarjakuvista Kvaakissa:
Ornette Birks Makkonen
Kramppeja, nyrjähdyksiä ja Onnen lahjoja
Maalaispunkin päiväkirja myös Sarjakuva-Finlandia -ehdokkaana

Keskustelua punk-aiheisista sarjakuvista.