Salapoliisin kovat koettelemukset

Sherlock Holmes on palannut, taas. Leah Mooren ja John Reppionin kirjoittama sekä Aaron Campbellin taiteilema salapoliisitarina on kunnianosoitus mestari Sir Arthur Conan Doylelle. Tarinan toteutus on suurelta osin esikuvansa mukainen mutta maukkaan moderneilla mausteilla. Holmesin hahmoa on populaarikulttuurissa joskus muutettu liikaakin, jopa parodioitu ja pilkattu. Onneksi ei kuitenkaan tällä kertaa. Oikeusjuttu tekee kunniaa suurelle salapoliisille.

Sherlock Holmes – oikeudenkäynti
(The Trial of Sherlock Holmes)
Käsikirjoitus: Leah Moore & John Reppion
Taide: Aaron Campbell
Värit: Tony Aviña
Suomennos: Antti Poussa
EGMONT 2009
112 s. + kannet, 170mmx260mm
ISBN: 978-952-233-278-3

Suositushinta 11,95 €

Leah Moore on englantilainen sarjakuvien käsikirjoittaja, jolla on (liiankin) kuuluisa isä, muuan Alan Moore. Leah on naimisissa John Reppionin kanssa, joka hänkin kirjoittaa sarjakuvia. Aviopari tekee töitä yhdessä. ”The Trial of Sherlock Holmes” julkaistiin alun perin viiden lehden jatkokertomuksena, jotka on koottu yksiin kansiin. Suomalaisen painoksen

Tohtori Watson on toiminnan mies silloin kun siihen on tarvetta.
Tohtori Watson on toiminnan mies silloin kun siihen on tarvetta.

kansikuva on viidennestä lehdestä. Kansikuvasta vastaa John Cassaday.

Sana ”trial” tarkoittaa englanniksi oikeudenkäynnin lisäksi myös koettelemusta. Sherlock Holmesin lisäksi koetellaan myös kelpo Watsonia, joka parhaansa mukaan yrittää pelastaa kumppaninsa maineen ja hengen.

Suljetun huoneen murhamysteeristä kiertyy auki monimutkainen juonittelujen vyyhti, jossa panoksena ovat lopulta kansakuntien kohtalot. Holmesin hahmoa on hivenen inhimillistetty ja hänen luonteeseensa on lisätty epävarmuutta, jota alkuperäisistä tarinoista ei löydy. ”Toisin kuin Watsonin tarinoissa väitetään, en ole täysin hämmentymätön.”

Watson on suurelta osin oma itsensä: toiminnan mies silloin kun siihen on tarvetta. Onhan hän palvellut armeijan kirurgina niin Intiassa kuin Afganistanissakin. Watsonin maine hyväntahtoisena hölmönä on peräisin enemmän elokuvista kuin Doylen novelleista.

Holmes mietteliäänä. Piirteissä on hiven televisio-Sherlockia, Jeremy Brettiä.
Holmes mietteliäänä. Piirteissä on hiven televisio-Sherlockia, Jeremy Brettiä.

Suljetun huoneen mysteerikin tietty paljastuu lopussa. Salapoliisikirjallisuuteen perehtyneen lukijan mieleen saattaa tulla eräs Edgar Wallacen tarina herra Reederistä, joka joutuu samankaltaisen ansan kohteeksi. Moore ja Reppion ovat mitä ilmeisimmin erittäin perehtyneitä alan kirjallisuuteen, joten eiköhän kyseessä ole tarkoituksellinen viittaus. Philip José Farmerin fantasioimassa Wold Newton -universumissa J.G. Reeder ja Sherlock Holmes ovat sukua toisilleen. Alan Mooren Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga taasen on koonnut paljolti samaa joukkoa kuin Wold Newton. Uskoisin Mooren perheen teepöydässä keskusteltavan paljonkin näistä asioista…

Oikeusjutun päähenkilöiden ulkonäkö noudattelee Sidney Pagetin Sherlock Holmes -kuvituksia Strand Magazinessa, mutta suuressa salapoliisissa on hiven myös Granada Televisionin sarjasta tutuksi tulleen Jeremy Brettin elkeitä.

Keystone Cops! Ei vaan Lontoon poliisivoimat...
Keystone Cops! Ei vaan Lontoon poliisivoimat…

Realismia on Watsonin parransängessä ja rouva Hudsonin syylissä; kiiltokuvamaisuudesta on luovuttu. Poliisit ovat raa’an brutaaleja ja välillä koomisiakin törmäillessään ympäriinsä kuin mykkäelokuvien Keystone Cops. Nykymaailman tapahtumiin rakennetaan suora yhteys, kun Scotland Yard jahtaa kaikkia epäillyttäviä ulkomaalaisia saadakseen kiinni salaperäisen pommimiehen.

Sherlockin Holmesin oikeudenkäynti on pakollista lukemista kaikille sherlockiaaneille, mutta siitä nauttivat varmasti myös perinteisen seikkailusarjakuvan ystävät. Valitettavasti painoasu ei ole paras mahdollinen. Paperi on himmentänyt värit ja musta on hailakoitunut. Arvostelukappaleessa sivun 31 reunasta ruutujen ulkoreuna on leikkaantunut pois. Nidonta on myös niin tiukka, että sisemmät ruudut jäävät hivenen piiloon aukeaman keskellä. Laadukas tarina ei ole saanut aivan arvoistaan kohtelua. Liekö työtapaturma?

Aaron Campbellin taidetta voi ihailla hänen omilla sivuillaan.

* * *

Sherlock Holmes on palaamassa myös valkokankaille spektaakkelimaisena suurtuotantona. Guy Ritchien ohjaamassa elokuvassa nimiosassa Sherlock Holmesina nähdään Robert Downey Jr., tohtori Watsonia näyttelee Jude Law.


Keskustele Kvaakissa Leah Mooren sarjakuvista.

Ks. myös arvostelu Kerrastaan merkillisten herrasmiesten liigasta.