Mår han dåligt?

Hyönteispoliisi. Lista salaisista tehtävistä. Ammattirikollisia, vihaisia päiväkotitätejä ja samuraita. Kovakuoriaisia, herhiläisiä ja muita syöpäläisiä. Haliterroristeja, satamarobotteja ja hyönteispommeja. Ja nainen…

Insekt-polisen on Sebastian Nybergin uusin sarjakuva-albumi, musta ja kiero huumoriseikkailu ajan hengessä.

Insekt-polisen
Kirjoittanut ja piirtänyt Sebastian Nyberg
ISBN: 978-952-92-6513-8
Nid., pk, mv, A4, 112 sivua
Julkaisija Ststo Johde
Painopaikka Vammalan kirjapaino, 2009
Suositushinta 20 euroa
© Sebastian Nyberg

Hyönteispoliisi Percy Farthinder saapuu rikospaikalle, ravintolaan, jossa

asiakas on juuri löytänyt kärpäsen keitostaan. Rikostutkinta voi alkaa. Ja koska jo poliisikoulun ensimmäisellä tunnilla opetetaan, että hovimestari on pääepäilty, niin hyönteispoliisi ei salli vastaväitteitä. Ravintolassa vallitsevan sekasorron aikana keittiössä palaa ruoka pohjaan, ja hyönteispoliisi luulee hajua myrkkykaasuksi ja terroristien hyökkäykseksi. Ja koska myrkkykaasujen hengittäminen aiheuttaa vähemmän vahinkoa märän vaatteen läpi hengittäessä, hyönteispoliisi raastaa naispuolisen asiakkaan päältä leningin ja virtsaa sen päälle.

Ja tämä tapahtuu yli satasivuisen albumin neljällä ensimmäisellä sivulla. Oikeasti Percy on siis tuholaistorjuja, joka ottaa työnsä ehkä hieman liian tosissaan.

Elokuvien ja tv-sarjojen kliseitähän tässä parodioidaan. Ei vain poliiseista, vaan myös agenteista. Pormestarin antamaa tehtävää suorittaessaan Percy törmää mitä kummallisimpiin ihmisiin. Hyönteiset ovat suht normaaleja.

Helsinkiläisen Sebastian Nybergin kolmas albumi on omakustanteeksi komea opus. Psykoottista

mustanpuhuvaa piirrosjälkeä ja ihanan häiriintynyttä huumoria on tiedossa. Suomeksi Nybergiltä ei kai ole ilmestynyt muuta kuin Iltasanomien kuukauden strippinä taannoin ilmestynyt Psyko-poika-strippisarjis. Ruotsiksi Nybergin sarjoja on nähty Hufvudstadsbladetissa ja ruotsalaisessa Ernie-sarjakuvalehdessä.

Pitkälle samanlaista huumoriahan Hyönteispoliisi edustaa kuin Psyko-poikakin, tässä tarina on vain monimutkaisempi.

Vaikka albumi koostuu erillisistä episodeista, niin on tässä punainen lankakin, jolle saadaan asiallinen loppuhuipennus parhaaseen James Bondin malliin.

Vaikutteista tulee mieleen viime vuosikymmenten tummat ruotsalaiset huumorisarjakuvat, joita tekevät vaikka Joakim Pirinen ja Max Andersson. Taitoa ja asennetta Nybergillä on vähintään yhtä paljon.

Paikoin tässä on turhan paljon tekstiä, mutta sieltä löytyy paljon hullunhauskaa huumoria. Olen lukenut paljon sarjakuvia ruotsiksi, mutta monet suomenruotsalaiset ilmaisut tuntuvat oudoilta.

Haastetta tässä on siis suomenkieliselle kielen puolesta, mutta tarkkaan lukeminen maksaa vaivan. Sanavarasto ainakin laajentui. Olisi tämä haastava suomeksikin, hei kustantajat. Jäykkä, kuivan virallinen kielenkäyttö on osa sarjakuvan nyrjähtänyttä yleisilmettä. Piirros- ja tekstaustyylin, sekä ruutujen koon ja sommittelun vaihtoa on episodien välillä.

Kannet ovat vaatimattoman näköiset graafisesti, eikä takakansitekstiä ole. Taitaa olla vahingossa jäänyt pois, koska Bassen kotisivuilla on sellaiseksi selvästi laadittu teksti. Lapsille Insekt-polisen ei sovi, koska Percyn perässä on kiimainen journalisti Synnöve Bitsch, jonka nimi nauratti niin, etten heti pystynyt jatkamaan albumin lukemista.

Insekt-polisen on saatavissa Helsingin, Turun ja Tampereen Akateemisesta kirjakaupasta ja Adlibriksestä.

Keskustele Sebastian Nybergin töistä Kvaakissa.

www.pandapropaganda.com