Natashan tupla-albumi tarjoaa rutkasti laadukasta luettavaa

NATASHA 13 – SUURI VEDONLYÖNTI

Piirtänyt Francois Walthéry
Kirjoittanut Mittei
Taustakuvitus Laudec
Värittänyt Vittorio Leonardo
Suomentanut Anssi Rauhala
Latonut Toto Productions
Kustantanut Egmont Kustannus Oy Ab
Painettu Belgiassa 2009
ISBN 978-952-233-179-3
96 sivua, pehmeäkantinen, koko 219 x 294 mm
Suositushinta 22,95 euroa

Francois Walthéry loi seksikkään lentoemännän, Natashan hahmon vuonna 1970, joten pian lady viettää nelikymppisiään. Natasha joutuu matkoillaan ja niiden ulkopuolella mitä huimimpiin seikkailuihin. Ulkonäöstään huolimatta Natashan luonteeseen ei kuulu vampin elkeet. Päinvastoin, hän on ns. kiltti tyttö, joskin tulisuutta löytyy enemmän kuin omiin tarpeisiin. Yleensä seikkailuissa on mukana myös stuertti Walter, tekijän alter ego, joka ei ole vielä tiedostanut olevansa korviaan myöten rakastunut Natashaan. Parin välillä on selvää kemiaa, mutta vielä ei ole päästy edes ykköspesälle, vaikka parivaljakko on mm. viettänyt puolikkaan ikuisuuden keskenään autiolla saarella. Jos joskus heidän välillään jotain tapahtuu, se tulee olemaan tavalla tai toisella tämän sarjakuvan loppu, sillä silloin pilataan sarjan yksi keskeisimmistä jännitteistä.

Suuri vedonlyönti on mestarillinen albumi. Silti alku tuntuu hetken aikaan karvaalta, sillä tarinassa eivät seikkailekaan Natasha ja Walter, vaan heidän isovanhempansa, jotka sattumalta ovat nimiltään Natasha ja Walter ja lähes identtisiä sekä luonteen että ulkonäön suhteen jälkeläistensä kanssa. Pieni pettymys unohtuu pian, sillä heti käy selväksi, että kyseessä on poikkeuksellisen kunnianhimoinen sarjakuva-albumi. Itse asiassa kyseessä on tupla-albumi, sillä tähän on koostettu kaksi saumattomasti toisiinsa liittyvää julkaisua. Yhteensä laadukasta luettavaa on koosteessa liki sata sivua.

Walthéryn huikeita näkymiä...
Walthéryn huikeita näkymiä…

Tapahtumat sijoittuvat 1930-luvulle. Walter, joka on lentäjä, on lyönyt vetoa, että kiertää maapallon lentokoneellaan neljässäkymmenessä päivässä. Mukaansa hän tulee vahingossa kaapanneeksi Natashan. Aloitus tarjoaa albumille mahtavat lähtökohdat, eikä lukija joudu pettymään. Matka etenee maasta ja maanosasta toiseen hulvattomien, yllättävien ja jännittävien käänteiden kautta. Kuvitus on kokoajan rautaa ja monet yksityiskohdat liimaavat lukijan kasvoille kestohymyn. Kuvakulmat ovat kekseliäitä ja sivujen ruutujaossa on väljyyttä ja vaihtelevuutta. Tarina on lähes pakko lukea yhdeltä istumalta. Varmuuden vuoksi teos kannattaa lukea heti perään toistamiseen, jotta mitään merkittävää ei jää huomaamatta.

Walthéry ei ole suinkaan tehnyt tarinaa yksin. Käsikirjoituksesta on vastannut Mittéi eli Jaen Mariette, joka on vastannut monen muunkin Natasha-seikkailun tarinasta. Kuvituksessa apuna on ollut Laudec, joka on tämän tupla-albumin lisäksi avustanut myös tarinassa Taivaan vaeltajat. Laudecin vastuulla on ollut yksityiskohtainen taustakuvitus, mikä on omiaan lisäämään moniin historiallisiin miljöisiin sijoittuvan sarjakuva-albumin arvoa. Albumin sisäsivuilla annetaan vielä Vittorio Leonardille tunnustusta värityksestä, joten kunnia albumista jakaantuu laajalle.

Kunnianosoitus Hergen... ... tälle piirrokselle.

Albumi on ollut signeerauksista päätellen tekeillä vuosina 1984-1986, joten mistään liukuhihnasarjakuvasta ei ole kyse. Huolekkuus näkyy hienona kokonaisuutena, jolle Egmont Kustannus on onnistunut tekemään tällä suomijulkaisulla kunniaa. Anssi Rauhalan suomennos ei jätä mitään toivomisen varaan, painojälki on terävää ja teksti siististi ladottu puhekupliin ja kirjoitusvirheitä ei tekstistä juuri löydy. Ainoa huono puoli on se, että albumin suomentamista on saatu odottaa liian kauan. Tarina on alun perin julkaistu kahdessa osassa vuosina 1985 ja 1986. Mutta hyvää kannattaa odottaa, ja upea tuplanide antaa lopullisesti anteeksi parin vuosikymmenen takaisen laiminlyönnin.

Toivottavasti albumi löytää tiensä moneen pukinkonttiin. Julkaisu on omiaan lisäämään Natashan fanikantaa, mikä ei olisi ainakaan haitaksi odotellessa vielä loppujen, ennen julkaisemattomien tarinoiden (kaksi vanhaa ja yksi uusi) julkaisupäätöstä. Tällä hetkellä Natasha ei ole kustantajan lähiaikojen julkaisusuunnitelmissa.

Keskustele Natashasta kvaakissa.