Sarjakuvaa, Sarjakuva-Arvosteluja, Kuvataidetta, Tähtityttö…

Kundipimu 4

Toimitus ja ulkoasu Jukka Tilus
Tekijät Jukka Tilus, Pekko Rinkinen, Jope, Kari Sihvonen, Arttu Heikkinen, Joonas Lehtimäki, Anni Nykänen, Mikko Kankaanpää ja Jouko Ruokosenmäki
Kustantaja Happy Horse Comics
Painopaikka Copy-Set Oy, Helsinki ,2009
Tilaukset jukkatilus(at)gmail.com
32 sivua, A5, Neliväri, 6 euroa

Kundipimu 4 on kansiltaan ihan kuin Nyrkkiposti vuodelta 1978 rumilla kansilla. Lehti ei ole aivan pelkkää sarjakuvaa, vaikka enimmäkseen onkin.

Hannu Esko ja Reetta Laitinen olivat edellisen numeron kohokohdat, mutta eivät ole valitettavasti nyt mukana. Kahteen ensimmäiseen numeroon ei ole ollut ilo tutustua.

Arttu Heikkinen
Arttu Heikkinen

Jouko Ruokosenmäki muistuttaa meitä vanhoista poikakirjoista, ja niiden mukaan tehdyistä suosituista seikkailuelokuvista. Väinö Riikkilän Pertsa ja Kilu -kirjat tapahtuivat Raumalla, elokuvat oli muistaakseni kuvattu Kotkassa. Salakuljettajia kuitenkin he nappasivat aina kiinni, mutta heikkoluontoisemmat vastineensa sortuvat salakuljetustavaran houkutuksiin.

Jopen Lempiä ja Lyytiä on aina hauska nähdä, mutta ovatko nämä menneet härskimmiksi ja poliittisesti epäkorrektimmaksi?

Pekko Rinkinen on piirtänyt sarjakuvan Synttärilahjasta, ja laatinut keskiaukeaman valokuvia ja piirroksia kokoavan kollaasin Lesboista. Huvittaa jos huvittaa. Samoin nimimerkin Pentti Hirvonen sarjakuva Tikku-ukko nai Johanna Tukiaista. Sairasta.

Jukka Tilus on laatinut reportaasin Lesbojen sensuroinnista Pispalan kulttuuriyhdistyksen näyttelyssä. Lukekaa itse, ja päättäkää oliko sensurointi asianmukaista.

Mukana on myös sarjakuva-arvosteluja. Pekko arvioi yhdeksän albumia viemällä ne divariin, ja arvioi sen sijaan vaihdossa saamansa Nalle Virolaisen albumin. Nerokasta.

Jukka Tilus
Jukka Tilus

Nemi-lehdestä tutun Silent Badnessin on upeasti piirtänyt Kari Sihvonen. Kynä pysyy kädessä myös Arttu Heikkisellä (Repeytymä, Hassu lounas) ja Jukka Tiluksella (Pää-asioita). Heitä lukisi mielellään enemmänkin.

Joonas Lehtimäki ja Anni Nykänen ovat myös hyviä. Tosin lehdykän loppupuolella on jo kovemmat tekijät nähty, ja nämä jäävät hieman varjoon sen vuoksi.

Viimeisillä sivulla nähdän vielä nimettömän kirjoittajan ”lukijankirje” Panotohtorin palstalla, ja tämänkertainen tähtityttö Väkivalta-Mari.

Kundipimu 4 on mauton ja ruma julkaisu, mutta sellaiseksi se on tarkoitettukin. Osa sarjakuvista menisi hyvin koko perheen julkaisuissakin kuten Myrkyssä. Johanna Tukiaisesta kertova vähän pidempi sarjakuva taas ei takuulla.

Suositellaan hankittavaksi vastuulliseen aikuiseen omistukseen. Värillinen painoasu on ok, koko voisi olla suurempi.

Keskustele Kvaakissa Kundipimusta