Tex Willer Kirjasto 1: Salaperäinen toteemi

Tex Willer
BUENAS NOCHES,
EL DIABLO!

Värillinen Tex Willer on saapunut Suomeen! Oleskelulupa on tälle lännenmiehelle saatu ja työlupakin on ankarassa käytössä: Villi länsi pitää siivota rosvoista ja ryökäleistä. Myös kauniit neitoset yli roturajojen herättävät sankarin mielenkiinnon.

Henkipatto Tex Willer

Vanhat tutut sarjakuvaruudut heräävät eloon uudessa loistossaan aivan kuin uusina. Lukukokemus tuntuu suorastaan uustulkinnalta vanhoista liuska-Texeistä. Lukija huomaa sellaisia yksityiskohtia, jotka mustavalkoisissa kuvissa ovat jääneet piiloon.

Tex Willer kirjasto kansi

Tex Willer Kirjasto 1: Salaperäinen toteemi
Gianluigi Bonelli – Aurelio Galleppini

256 sivua, värillinen
173 mm x 240 mm
ISBN: 978-952-233-249-3
Egmont 2009
Suositushinta 24,90 €

Alkuperäistarinat ovat vuosilta 1948-1949. Ne on julkaistu Suomessa 1953 ja 1998-1999. Kokoelmasta löytyvät tarinat Salaperäinen toteemi ja Punainen käsi.

* * *

Sergio Bonelli kertoo esipuheessa olleensa ennen sitä mieltä, että mustavalkoinen ilmaisu sopii parhaiten Texiin. Tästä näkökannasta hän on aina pitänyt kiinni, on värien perään kysellyt sitten minkä maalainen Tex-toimittaja tahansa, jopa suomalainen.

Italiassa Texejä julkaistiin väreissä vain juhlanumeroissa, kun tasasataluku on sattunut kohdalle. Vaan nyt on Bonelli taipunut ja hän toivottaakin puheensa lopuksi: “Tervetuloa siis Värien Vallankumous!” Texiä on uusintajulkaistu Italiassa väreissä jo tiuhaan tahtiin.

Ja melkoinen vallankumous totta vie kyseessä onkin. Nämä klassikkoseikkailut ovat olleet hiukan väsyttäviä lukea pokkarimuodossa, sillä liuskamuodossa alun perin julkaistujen ruutujen tasaisena nakuttava jatkumo on tahdiltaan monotonista. Värit tuovat kuviin eloisuutta ja auttavat silmää näkemään niiden sisällön entistä selkeämmin.

Onneksi väritystyyli ei ole ollenkaan riemunkirjavaa vaan hillityn tyylikästä. Tosin Texin kanariankeltainen paita paistaa kirkkaampana kuin auringon hehku, mutta samalla se valaa sankarimme ympärille lähes yliluonnollisen loisteen. Tämän kokoelman tavallista Tex-pokkaria isompi koko on myös eduksi kuvien yksityiskohtien esille tuomiselle.

Jos Texin ulkonäkö on tunnetusti Cary Cooperilta, hänen kirjallinen esikuvansa voisi hyvinkin olla Zane Greyn Buck Duane, Yksinäisen tähden harhailija. Aivan kuten Willer, myös Duane on henkipatto, josta sittemmin tulee ranger. Vaikka juonenkulku Greyllä on aivan erilainen, jotkin yksittäiset kohtaukset ovat selvästi sukua toisilleen, kuten ajelehtiminen joessa ja pääsy rangerien leiriin.

Jo tässä värikirjaston ensimmäisessä osassa on nähtävissä tuleva kehityskertomus. Tex siirtyy Duanen tapaan osaksi järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Texillä tämä tapahtuu vielä korostuneemmin ja Texin suuri tarina kaiken taustalla kertookin siitä, kuinka yksinäiselle kostajalle elämänsisällöksi tulee turvallinen toveruus ja rehti kumppanuus. Ystävyys Kit Carsonin kanssa muuttaa Texin elämän.

Traaginen kuolemaan päättyvä rakkaustarina antaa tässä osassa vielä odottaa itseään ja Texin elämään kuuluvat niin ihana intiaanineito, reipas lännentyttö kuin viekoitteleva kapakkaruusukin. Nykytarinoissa leskimies Texiä eivät naiset enää kiinnosta, mutta toisin oli hänen villissä nuoruudessaan.

Piirrostyyli on siistiä, joskin tasoltaan vaihtelevaa. Varjostusta on käytetty viitseliäästi ja lännentarinoihin sopivia dramaattisia poseerauksia on sopivasti. Texin kasvojenpiirteet vaihtelevat välillä paljonkin. Oman hauskan lisänsä tuovat vekkulit koirahahmot, joita käytetään selittävissä tekstilaatikoissa vinjettien tavoin.

Tarinat itsessään ovat suht’ yksioikoisia, mutta niissä riittää jännittäviä käänteitä ja täpäriä pelastumisia. Intiaanien lukuisat kulta-aarteet tuovat mieleen saksalaisen Karl Mayn romanttiset lännenkirjat, joissa seikkailivat Old Shatterhand ja Winnetou. Myöhemmin seikkailuihin mukaan ilmestyvä jalo ja jäyhä Tiger-Jack on selvästi Winnetoun perillisiä populaarikulttuurissa.

* * *

Tex Willereitä julkaistaan nykyään monessa eri muodossa, mutta värikäs Tex Willer kirjasto on tervetullut lisä repertuaariin. Tex taipuu moneksi ja suosiota riittää sukupolvesta toiseen. Tex Willerillä ei ole turhaan tähti rinnassaan!


Tex Willer ja Buck Duane, melkein kuin veljeksiä.
Paitojen muotiväri villissä lännessä oli keltainen!

Keskustele Kvaakissa Tex Willer kirjastosta, Tex Willeristä ja Tex Willeristä väreissä.

Keskustelualueelta Lännensarjat löytyy monta muutakin Tex-aihetta.

Ks. myös arvostelut Tex Willer: Muistojen polulla, Mefiston poika ja Luurankoylänkö.

Zane Grey (Wikipedia)

Kuvat © 2009 Bonelli/SAF