Sydänväri ja Varjokultti

Hupaisan Kätyrit-sarjan lisäksi Seitin fantasiajulkaisuja ovat myös Sydänväri ja Varjokultti. Elinvoimaisen omakustantajan sarjoissa lukijaan vetoaa puhdas tekemisen riemu.

Sydänväri 1: Pako

Tarina ja taide: Outi Mentula
Julkaisija: Seitti Kustannus
ISSN: 1798-1387
Painopaikka: Kirjapaino Fram, Vaasa 2009
Ulkoasu: väri, A4, 72 s., sid.
Hinta: 15,00 €

Koreasti pukeutunut hahmo pakenee Teräsrannan hämyisiä kujia vartiosto jäljillään. Kuumehoureiselta vaikuttava mies, Valeon Terästähti, uskaltautuu kaupunkia saartavan Sumun suojiin. Tämä kaikkea elollista uhkaava Sumu on niellyt koko tunnetun maailman kaupunkia lukuun ottamatta.

Usvan syleilystä ei löydy turvaa. Sen sijaan Valeon kohtaa tatuoidun, eksoottisen naisen. Lukija ei saa tietää hänestä mitään, mutta Valeon paljastuu perijäksi, jota syytetään Teräsrannan ruhtinaan murhasta.

Sydänväri avaa lukijalleen Outi Mentulan kehittämää taustamaailmaa; avausosassa tekijä vasta pohjustaa sarjaansa, eikä tarinan suunnasta ole tietoa.

Mentulan kuvitus on modernin huoletonta eurooppalaista sarjakuvatyyliä. Onnistunut värimaailma sopii kuvituksen yleisvaikutelmaan. Puitteet ovat muutoinkin värialbumissa kohdallaan ja tunnelmallisessa aloituksessa on riittävästi aineksia jatkoa ajatellen.

Varjokultti 1: Syöverit

Tarina ja taide: Mikko Jakonen
Julkaisija: Seitti Kustannus
Ulkoasu: väri, A5, 62 s., nid.
Hinta: 8,00 €

Mikä tahansa blondinheitukka ei Valokultin ritari ole. Nainen heittää silti hänelle varatun kohtalon syrjään, ja suuntaa valottamaan menneisyytensä mysteerejä Varjokultin kätköistä. Varjokultin sokkeloissa luuraa myös nuorukainen, jota vainoaa näkymätön riivaaja. Piruparka.

Kun tekijä nauttii työstään, se näkyy myös lukijalle. Mikko Jakonen kirjoittaa kevyesti ja kuvittaa vapautuneesti. Varjokultin parissa viihtyy erinomaisesti, jo muutaman sivun jälkeen tarina onnistui imaisemaan minut täysin mukaansa. Erityisesti Jakosen käyttämä kieli on luontevaa, sarjakuvaan sopivaa. Puhetta tosin riittää liiaksikin, hahmoilla kun suu käy, mutta sanottavaa on niukalti.

Vapaasti höpisevät hahmot yhdessä luonteikkaan piirrosjäljen ja elävien henkilöhahmojen kanssa luovat sarjaan oman tunnelmansa. Kiiltävällä paperilla tummatkin sävyt toistuvat erinomaisesti. Talvi-illan sarjakuvaa parhaimmillaan!


Kuvat © 2009 Seitti / Outi Mentula, Mikko Jakonen

Keskustele Seitin julkaisuista Kvaakissa.

Sydänväri ja Varjokultti ovat saatavilla Seitin verkkokaupassa ja molemmille on luvattu jatkoa vuonna 2010.

Tutustu Seitin julkaisujen kuvanäytteisiin Seitin kotisivuilla.

Tutustu Outi Mentulan blogiin.