Tex Willer: Muistojen polulla – kuusikymmentä vuotta preerialla

Kuusikymmentä vuotta preerian karaisemaa taivalta on muistelmateoksen arvoinen. Merkkipaalu on kaiken lisäksi väreissä, mutta opuksesta puolet on pelkkiä sanoja. Ay, caramba!

Tex Willer -tarinat ovat perinteisiä miehisen toveruuden kuvauksia. Naisille, edes Kit Willerin edesmenneelle äidille, ei tarinoissa ole juuri ollut sijaa. Merkkiteokseen on silti laadittu tarina, joka kertoo lännensankarin ja hänen navajovaimonsa Lilythin yhteisestä ajasta.

Tex on saanut kapinallisen apassisoturi Julman korpin vihat niskoilleen. Matkalla lähetysasemalle Tex ja Lilyth kohtaavat tämän johtaman soturijoukon. He selviytyvät ensimmäisestä yhteenotosta, mutta päätyvät uuteen puolustustaisteluun lähetysasemalla. Tällä kertaa heitä vastassa on lukumäärältään entisestään vahvistunut apassijoukko.

Tarinansa Claudio Nizzi kertoo takaumana. Näin koko tuttu vakionelikko on sopinut mukaan, ja alussa ehditään leirinuotion loimussa vetää lävitse tutut rutiinit sanailuineen ja viittauksineen klassikkoseikkailuihin. Takaumissa puolestaan ratsastetaan sittemmin sarjasta vähin äänin kadonneen Dynamiitin selässä.

Vähempikin lukijoiden kosiskelu olisi riittänyt, sillä nyt merkkiteokseen on tarttunut fanituotteen tuoksu. Opus hankitaan täydentämään aukoton kokoelma, mutta tuskin tarinaa enää myöhemmin muistellaan.

Opuksen toinen puoli koostuu Gianluigi Bonellin kirjoittamasta Goldenan verilöylystä vuodelta 1951, joka on tuttu suomalaislukijoille sarjakuvasovituksena (Tex N. 108 ”Territorio apache”, suom. 5–6/1972 ja Kronikka 9, 2004). Tarinan merkitys riippuu faniuden asteesta, sen suurempaa hohtoa sille ei anna edes Gianluigin poika Sergio Bonelli.

Tex Willerin taipaleella on monta erinomaista lännentarinaa, mutta tätä ei niiden jatkeeksi lueta. Seitsemänkymmenen vuoden kohdalla pidetään sitten paremmat pirskeet!

Tex Willer: Muistojen polulla / Goldenan verilöyly
(Tex N. 575 ”Sul sentiero dei ricordi” / ”Il massacro di Goldena”)
Tarina: Claudio Nizzi / Gianluigi Bonelli
Taide: Fabio Civitelli / Aldo di Gennaro
Toimittanut: Asko Alanen
Suomentanut: J. L. Nyman
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy
ISBN: 978-952-233-162-5
Painopaikka: SAF – Tiskarna Koper, Slovenia 2009
Ulkoasu: väri, 160 x 210 mm, 208 s., sid.
Ovh: 24,90 €


Kuvat © 2009 Bonelli/SAF

Keskustele Tex Willeristä Kvaakissa.