Ei niin paska opus…

Ave Koskela: Hemmo Paskiainen 10 – ArmasSpecialSpecial
Taittanut Solja Järvenpää
Julkaissut Zum Teufel Kustannus
Painopaikka: InPrint, Riga 2009
64 sivua, B5, 4-värinen, kovat kannet
ISBN 978-952-5754-04-9
OVH 15€

Vuoden paskin teos lienee tässä! Hemmo Paskiaisen kymmenes kirja, ArmasSpecialSpecial on nimittäin pullahtanut uunista ulos komeasti kovissa kansissa. Tämä Pahkasiassakin mainetta kerännyt sarjakuva on ansaitusti saanut oman kirjasarjansa, joka on ilmestynyt säännöllisen epäsäännöllisesti jo vuodesta 1988. Pahkasiassa tämä sarjakuva nähtiin ensi kerran vuonna 1986. Nyt julkaistavassa albumissa tehdään eräänlaista historiaa, sillä ensi kertaa Hemmo nähdään myös väreissä, kymppikerhoon liittymisen kunniaksi, kaiketi. ”Kantaaottava” sarjakuva saakin näin aivan uudenlaisen tuulahduksen, eikä nyky-yhteiskunnan ongelmista kärsivä Paskiainen olekaan enää niin väritön persoona.

Hemmo Paskiaisen tekijänä toimii nimimerkki Ave Koskela, joka itse asiassa koostuu kahdesta henkilöstä. Vesa Koskela on käsikirjoittaja ja hänen veljensä, Ari, taas piirtäjä.

Kirja koostuu useista lyhyehköistä sarjakuvista, miksei niitä voisi sarjakuvanovelleiksikin kutsua. Näissä Hemmo joutuu monenmoisiin liemiin. Toimiihan hän ainakin psykonomina sekä kapteenina sodassa natseja vastaan. Eikä tule unohtaa hellyttävää – tai vähintäänkin opettavaista – tarinaa ötököistä, jossa esitellään tällä kertaa muun muassa satiainen. Kirja on vain hieman yli 50-sivuinen, mutta kuten olettaa saattaa, on se myös äärimmäisen toiminnantäyteinen. On enkeliä virastossa ja hammaslääkärin vastaanottoa, mutta näillä ei tunnu olevan minkäänlaista muuta yhteyttä kuin päähenkilö. Yksittäisinä kertomuksina tarinat ovat kyllä varsin toimivia.

Painoasultaan tämäkin kirja on nykyisen trendinmukaisesti vähintäänkin loistelias. Kovat kannet ja värilliset sivut, mikäs sen hauskempaa. Ehkä Hemmoon jo Pahkasiassa tutustuneet kuitenkin pitävät värillisyyttä ainoastaan miinuksena, mutta itse uutena lukija arvostin värisivut korkealle. Ei edes Hemmon arki ole niin synkkää, etteikö värit sitä hieman piristäisi.

Paskiaisen kahdeksas ja Hemmo Paskiainen osa 9 arvioitu Kvaakissa
Hemmo, iskän poika arvioitu Kvaakissa
Keskustele Hemmosta Kvaakissa
Hemmon kotisivu

Kuvat: © Ave Koskela