Verta, luoteja ja bensaa laineilla

Monilla alaa tuntemattomilla on harhainen ennakkoluulo että manga tarkoittaa isosilmäistä söpöstelyä ja Black lagoon olisi täten siis teinileffa Blue Lagoonin lonkeroyaoiserkku tulvillaan chibejä ja ihqun pirteää menoa. Jos tuon sanoisi Revylle saisi kerätä irronneet legonsa talteen hammaslääketieteen harjoittajia varten.

Benny, Dutch, Revy &Rock
Benny, Dutch, Revy &Rock

Black Lagoon on realistiseen tyyliin tehtyä toimintasarjakuvaa. Päähenkilö on toisen maailmansodan torpedovene, Black Lagoon ja sen tylyäkin kovempi palkkasoturimiehistö. Ja Rock.

Rock eli Rokurô Okajima on japanilainen siistin sisätyön harjoittaja joka päätyy ojasta allikkoon. Tai oikeammin, kaakkois-aasian vaarallisilla vesillä kun liikutaan, tsunamiin. Alusta saakka asetetaan sävy: asetta naamaan, suu poikki tai lihoiksi. Eikä tahtia juurikaan höllätä seuraavaan pariinsataan sivuun.

mättöä
mättöä

Rockin kohtaloa Dutchin, mekaanikko Bennyn ja ihanan Revy Two-handin kovissa kourissa seuraa koska siitä huolimatta että juoni paahtaa raamit kaulassa kuin vesikauhuinen rottweiler siinä on tolkkua. Kunnon toimintatrillerin tavoin Black lagoon vyöryttää tapahtumia henkeäsalpaavalla vimmalla mutta seesteisimmätkin osuudet ovat ladattuja. Selkäänpuukottamisten lisäksi tarinassa leukkua tarjotaan edestäkin päin, tuliaseiden ja räjähdysten määrästä puhumattakaan.

Black Lagoon sukeltaa tarinassaan syvälle alamaailmaan, jossa väkivalta ei ole vaihtoehto johon turvaudutaan viimeisenä. Täällä se on samaa kuin hengittäminen. Pesäero Demianin, XIIIn ja Blacksadin kanssa on selvä ja omalla sarallaan sangen vakuuttavasti tarjoaa ruumissäkkejä myös Gunsmith catsille.

suvantoja
suvantoja

Tämä on asepornoa. Laitteet ja varusteet on piirretty viimeisen päälle ja lukuisat taistelukohtaukset rytmitetään sarjatulivauhdilla. Ihmisiä kuolee enemmän kuin perushollywoodrymistelyssä. Ne tosin enimmäkseen jäävät kauas Black Lagoonin nostattaman hurmeaallon taa, ainoastaan Crank ja shoot’em up ovat kilpasilla.

Piirros on muutenkin huoliteltua ja erittäin dynaamista. Rasterien ja vauhtiviivojen käyttö on perusteltua ja painojäljestä ei ole moitteen sanaa.

Nothing like a girl in uniform
Nothing like a girl in uniform

Käännös on ensiluokkainen, joskin oman lisänsä antaa ääniefektikanjien käännökset: napu napu napu – klikks- kopt kopt kopt vaan. Ne sopivat ja koska raavas mies ei hihitä, niin virnuan kuitenkin. Kielessä on myös pitäydytty karkeudessa: merirosvot, venäläismafiosot ja huumekartellin väki ei kieltään pilteille siloittele.

Tässä osassa väkivaltaooppera antaa vasta ensi tahtinsa. Adrenaliininarkkareille on tiedossa lisää jo parin kuukauden kuluttua ja silloin psykoottisten sisäkköjen seuraksi tulee mm. natseja.

Diplomatiaa BL tyyliin
Diplomatiaa BL tyyliin

Kenelle sarja on suunnattu? Kovaksi keitetyn toiminnan ystäville, jotka arvostavat karua actionia siinä missä kauniin Revyn vesirajaakin, ihan sukupuolesta riippumatta. Miten voisi olla pitämättä sarjakuvasta jossa listitään väkeä White Zombien tahtiin isoilla aseilla tatuoidun naisen toimesta?

Maakrapujen kannattaa heittää rommi pohjanmaan kautta, viilata varmistin irti ja astua laivaan. Vesikin on lämmintä ja syvänpunaista…

Black Lagoon 1
Rei Hiroe
211 sivua
Punainen jättiläinen/Bonnier 2009
suomennos Antti Kokkonen
Latonut Repropaino, Helsinki
painettu STC ruotsi 2009
ISBN 978-952-16-1231-2
ikäsuositus 16+

Keskustele Black Lagoonista Kvaakissa.