Vihollisässä – syyllisyyden vainoama lentäjä-ässä

Ensimmäinen maailmansota muutti myös taivaan sodan näyttämöksi. Tappio ilmataistelussa merkitsi kuolemaa, sillä lentäjällä ei ollut laskuvarjoa turvanaan. Kuoleman taistelulentäjät kohtasivat palavana syöksyvien koneidensa ohjaksissa – liekkien vaihtoehtona oli vain pudottautuminen tyhjyyteen.

Saksalainen taistelulentäjä Hans von Hammer käy taisteluun punaisella kolmitasollaan. Takanaan hänellä on kymmeniä voittoja ilmataisteluista.

Koneensa käyntiäänen lentäjä-ässä kuulee syyttäen toistavan: ”Tappaja. Tappaja.” Itsesyytösten vainoama von Hammer nousee silti velvollisuudentunnossaan pakkomielteisesti taivaalle.

Tunnontuskat ja kauhistuttavan maineen aiheuttamat reaktiot niin lentäjätovereissa kuin siviileissäkin eristävät von Hammerin kanssaihmisistä. Henkistä yhteyttä von Hammer tuntee vain metsällä kohtaamansa suden kanssa; yksin petoa hän pitää kaltaisenaan.

Herrasmiesten sotaa

Vihollisässä esiintyi ensi kertaa Our Army at War -lehden numerossa 151 vuonna 1965. Samassa lehdessä julkaistiin Suomessakin hiljan esiteltyä Kersantti Rock -sotasarjaa. Hahmoja yhdistivät käsikirjoittaja Robert Kanigher ja kuvittaja Joe Kubert.

Vihollisässän esikuva on tietenkin Punainen paroni, Manfred von Richthofen. Punainen paroni ammuttiin alas Ranskan yllä, mutta sarjakuvasivuilla von Hammer selviytyi taistellakseen myös toisessa maailmansodassa.

Vihollisässän sankaria eivät toverit ihaile ja syliä naiset lämmitä. Sarjan perussävy on sotaa ihannoimaton. Taisteluhautojen kauhuista ei kuitenkaan ole tietoa, ja korkeuksissa käytävä ilmasota näyttäytyy herrasmiesten kamppailuna. Lukijalle ensimmäinen maailmansota onkin etäinen ja ilmataisteluihin liittyy ritariromantiikan kaltaista hohtoa.

Kubert – ilmojen herra

Vihollisässä on Kersantti Rock -kokoelmien tavoin muhkea opus. Sarjoja erottaa vain muutama vuosi, mutta Kubertin kuvitus näyttää Vihollisässän sivuilla jo vapautuneelta. Viivan tunnistaa ensisilmäyksellä olevan lähtöisin Kubertin kynästä.

Taivaan ja lentämisen kuvaajana Kubertia ei mainita Jean Giraudin ja Hayao Miyazakin yhteydessä – rakkaus lentämiseen kun puuttuu – mutta ilmoissa käydyt taistelut näyttävät huimilta savuavine koneineen, majesteettisine ilmalaivoineen ja korkeudesta piirtyvine maisemineen.

Vihollisässä on tervetullut lisä sotasarjakuvan ja ilmasodan ystäville!

Vihollisässä (Enemy Ace, 2009)
Tarina: Robert Kanigher
Taide: Joe Kubert
Toimittanut: Asko Alanen
Suomentanut: Veikko Malmberg
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy Ab
ISBN: 978-952-233-168-7
Painopaikka: Kirjapaino Oy West Point, 2009
Ulkoasu: mv, 170 x 260 mm, 288 s., sid.
Ovh: 14,90 €


Kuvat © 2009 DC Comics

Keskustele Vihollisässästä Kvaakissa.