Arkipäivän taistelija

Vain runouden kautta – koska se on purettu logiikan painolastista – voi esteettä nähdä, millä on lopulta väliä. — Runous hyvittää kaiken.

Kukin parhaansa mukaan on ranskalaisen nykysarjakuvan kauneimpia helmiä. Pieniä voittoja -sarjan päätösosa ei jätä lukijaansa kylmäksi. Siinä Manu Larcenet näyttää, kuinka ihmiset elävät menneisyytensä usein ahdistavankin painon alla mutta unelmiaan ja runoutta unohtamatta – kukin parhaansa mukaan.

* * *

Pieniä voittoja 4 – Kukin parhaansa mukaan
Alkuteos Le combat ordinaire 4 – Planter des clous
Kirjoittanut ja piirtänyt Manu Larcenet
Väritys Patrice Larcenet
Suomennos Heikki Kaukoranta
Tekstaus Mika Lietzén
Kustantaja Werner Söderström Osakeyhtiö, Helsinki
Painopaikka WS Bookwell Oy, Porvoo, 2009
A4, nid, pk, väri, 64 sivua
Hinta 12,40 euroa
ISBN 978-951-0-35487-2
© DARGAUD 2008, by Manu Larcenet and Patrice Larcenet

Pieniä voittoja -tetralogia on kaunis tarina arjesta, elämästä, näiden synkistä ja valoisista puolista. Marco on sarjan päätösalbumissa pienen tytön isä ja epävarma siitä, pystyykö näin vaativaan tehtävään. Lapsen kasvatuksen lisäksi käsitellään laajempiakin yhteiskunnallisia ongelmia ja nykymaailman kovia arvoja. Vaikka tapahtumat ovat Ranskaan sijoitettuja, ovat ihmisten asiat yleismaailmallisia, ja saman tarinan voi hyvin ajatella tapahtuvan Suomessa.

Eihän tässä sen kummemmin mitään tapahdu muuta kuin elämää ja siihen liittyviä asioita, joita on myös kuolema.

Pohdiskeluin ja vertauskuvin Manu Larcenet vie sarjan tyylikkäästi loppuun, ja lopussa pilkahtaa onneksi optimismikin.

Verkkaista sarjakuvakerrontaa tukevat kauniit värit, vaihdellen eri vuodenaikoina kuhunkin sopiviksi. Niistä vastaa Manun veli Patrice Larcenet.

Ehkä tämä on hieman tekstipainotteisempi kuin edellinen, toisaalta väliin eksyy episodeja, joissa ei ole repliikkejä lainkaan.

Ei tämä ole sen parempi tai huonompi, kuin aikaisemmatkaan osat. Jokainen on tärkeä ja hyvä, eikä edes järjestyksessä lukeminen ole välttämätöntä, vaikkakin suositeltavaa jos vain mahdollista. Jokainen albumi on sinänsä oma kokonaisuutensa, ja koko sarja on sitten suurempi kokonaisuus.

Jos pidät koskettavasta ja elämänmakuisesta sarjakuvasta, niin koko Pieniä voittoja -sarja on sinua varten. Epäilemättä sarja on päättyvän vuosikymmenen käännössarjakuvan helmistä, luultavasti tärkein sellainen. Alkukielinen nimi combat ordinaire tarkoittaa tavallista taistelua, ja sitähän tämä on. Arkipäivän ongelmat ovat meille niitä tavallisimpia, ja niiden ratkaisu on pieni voitto.

Kääntäjä Heikki Kaukorannalle on annettava tunnustus toimivasta ja elävästä kielestä, jonka hän on saanut käännökseensä, kaikkiin osiin. Samoin käsin tekstanneelle Mika Lietzénille.

Tekijän omakuva
Tekijän omakuva

Ensimmäinen Pieniä voittoja -albumi on arvioitu Kvaakissa vuonna 2006

Kevyemmästä arkielämän kuvauksesta samalta tekijältä on tunnettu Maallemuuttajat-sarja, jota on tullut kaksi albumia tähän mennessä, ja hersyvämpää huumoria Manulta edustaa Robin Hood – metsien ikämies.

Keskustele Kvaakin foorumilla Manu Larcenetin tuotannosta.