Tähtipölyä

Öinen taivas ja sen ilmiöt ovat varmasti herättäneet ihmisissä hämmennystä ja kiinnostusta ammoisista ajoista lähtien. Vaikka tiede onkin pystynyt selittämään osan tahtitaivaan mysteereistä, niin edelleen yötaivaan katselu herättää ihmetystä ja kysymyksiä. Joihinkin näihin kysymyksiin löytyy vastaus Galilein elämät –sarjakuvasta.

Galilein elämät – Matka halki tähtitieteen historian
Tekijä: Fiami
Suomentajat: Kaisa Heinlahti ja Tuukka Perhoniemi
Tekstaus: Jari Rasi
Painopaikka: Vammalan kirjapaino, Sastamala 2009
Kustantaja: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry
värialbumi, A4, 38 s, Ursan julkaisuja 115
ISBN: 978-952-5329-77-3
Suositushinta: 11,50 €

Galilein elämät tarjoaa lyhyen oppimäärän tähtitieteestä ja sen historiasta. Tarina koostuu kuudesta osasta, joista ensimmäinen, ja varhaisin, sijoittuu vuoteen 568 ennen ajanlaskun alkua. Matkan varrella tapaamme, Galileo Galilein lisäksi, sellaisia suuruuksia kuin Newton, Halley ja Arkhimedes. Viimeisessä osassa vieraillaan vuoden 2009 koululuokassa, johon on jostain syystä koottu kaikki koulun ADHD-oppilaat, ja saamme maistiaisia nykytähtitieteen teorioista.

Sarjakuva on suhteellisen kevyttä luettavaa, mutta asiaa siihen mahtuu yllättävän paljon. Tuskin löytyy montaa ihmistä, joille kaikki albumissa esitellyt asiat ovat jo entuudestaan tuttuja. Itse en ollut aiemmin kuullut esimerkiksi sormilla kertomisesta, joten sekin oli hauska oppia. Myös joka sivun alalaidassa olevat taustoitustekstit olivat mukava lisä. Niistä löytyi paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Näiden lisäksi dialogiin oli ripoteltu tutulta vaikuttavia lausahduksia, kuten ”Se on pieni askel minulle, mutta suuri askel ihmiskunnalle.” tai ”Ja se pyörii sittenkin.”.

Vaikka Galilein elämät –teoksen sarjakuvalliset ansiot ovatkin vaatimattomat, niin kuvat helpottavat huomattavasti monimutkaisten asioiden ymmärtämistä. Esimerkiksi Eratostheneksen tapa määrittää maapallon ympärysmitta oli aiemmin jäänyt minulle hieman epäselväksi, mutta tämän sarjakuvan avulla sekin viimein selvisi. Kuvat ovat korvaamaton väline vaikeiden asioiden selittämisessä, ja sarjakuvan avulla selityksestä voi saada vieläkin selkeämmän. Tämän vuoksi olisikin hienoa saada lisää nuorille suunnattuja opetussarjakuvia tieteen eri aloilta.

Valitettavasti Galilein elämät kärsii opetussarjakuvien helmasynneistä; tekstiä on turhan paljon ja kuvia käytetään vain tekstiryöpyn keventämiseen. Kuvakerrontaa ei ole nimeksikään. Fiamin piirtämät hahmot tuovat mieleen Olipa kerran … –sarjan, vain luonnosmaisemmin toteutettuna. Parhaiten kuvituksessa toimii väritys, joka tuo kuviin selkeyttä ja eloa. Myös albumin painojälki on kauttaaltaan laadukasta eikä pikseliongelmia ole havaittavissa.

Sarjakuvana teos on siis keskinkertainen, mutta asiasisältönsä puolesta se on erinomaista luettavaa tieteestä ja maailmasta kiinnostuneelle iästä riippumatta. Albumi on sopivan kevyttä luettavaa jo 10-vuotiaalle ja tarjoaa varmasti paljon uusia kiinnostavia ajatuksia. Kaiken kaikkiaan Galilein elämät on sopiva lahja pukinkonttiin tulevalle tiedemiehelle tai muuten vain maailmankaikkeudesta kiinnostuneelle.

Keskustele Galilein elämät –sarjakuvasta Kvaakissa.