Polli tahtoo millin!

Ankalliskirjasto 10: Kuuden miljoonan dollarin papukaija
Teksti ja piirrokset Carl Barks
Suomennokset Aku Ankan toimitus
Toimitus: Kirsi Ahonen, Anna Kastari, Lilli Lehtonen, Riku Perälä, Ville Viitanen ja Mika Äärilä
Esipuhe: Tuomas Manninen
Ulkoasu ja taitto: Raimo Hyvönen
Julkaisija: Sanoma Magazines Finland Oy
Painopaikka: L.E.G.O.S.p.A., Italia, 2009
ISBN 978-951-32-2691-6
176 sivua, kk, väri, B5
Ovh. 36 euroa
© DISNEY

Kirjan tarinat:

Lumottu papukaija (22 sivua)
Maailman rikkain mies (10)
Nätti-Jussi (21)
Kullankaivajien kilpailu (19)
Kivettävä säde (28)
Roope-setä tahtoo muskottiteetä (18)
Kohtalokas väriaine (10)
Roope-setä ja kiukkuinen noita (18)
Notre-Ankan huilunsoittaja (24)

Ankalliskirjaston kymppipaikan ottaa haltuun opus, joka kokoaa Carl Barksin ennätyksellisimmät tarinat yksien kansien väliin. Mukaan mahtuu niin arkkitehtuurista kilvoittelua kuin äärimmäisen suurta addiktoitumistakin, joka on verrattain harvinaista – ehkä jopa arveluttavaa – Disney-sarjakuvissa. Koska tekijänä on kaikkien rakastama ankkamaestro Carl Barks, ovat tarinat tietenkin jo moneen kertaan Suomessakin nähtyjä. Tämä ei kuitenkaan vähennä kirjan painoarvoa, sillä Barksin ylivertaisuus muiden Ankantekijöiden rinnalla on hämmästyttävää tasoa. Kirjan tarinat ovat useita kertoja läpi kahlattuja, mutta ne jaksavat riemastuttaa ja toisaalta myös hämmästyttää kerta toisensa jälkeen.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut totutusti henkilö, jota ei olla totuttu näkemään Disney-sarjakuvien parissa. Tällä kertaa kunnian saa Ilta-Sanomien toimittaja sekä urheilukolumnisti Tuomas Manninen. Ankkalinnan ennätyksellisyyttä sivuten läpi käydään metsätyöläisyys sekä kullankaivuu, jotka kumpainenkin osaltaan liittyvät Disney-sarjakuvien maailmaan – ainakin kirjan tarinoiden perusteella.

Kirjan aloittaa tarina Lumottu papukaija, joka ei kerro niinkään lumotusta vaan äärimmäisen nerokkaasta papukaijasta. Lintu kun vain laskee laskemistaan ja muistaa erinäiset luvutkin kuin parhainkin matemaatikko. Tästä voi olla hyötyä hajamieliselle Roope-sedälle, jonka kassaholvin numeroyhdistelmä tuppaa aina silloin tällöin unohtumaan. Väärissä käsissä nerokkainkin siipiniekka voi olla kuitenkin vaaraksi.

Maailman rikkain mies vuodelta 1952 on eittämättä yksi Barksin ennätyksellisimmistä tarinoista. Tarinassa Junttapurin Maharadza tulee rehvastelemaan Ankkalinnan kaduille väittäen itseään maailman rikkaimmaksi mieheksi – ja antaa sen myös näkyä. Ankkalinnan suurherrat ovat tästä tietenkin enemmän kuin mielissään, sillä Ankkalinnan perustaja Julle Ankanpää kaipaisi kipeästi patsasta. Kilpavarustelu alkaa lähes kylmän sodan hengessä, jossa voittajaa etsitään kauan eikä taloudellisilta menetyksiltä säästytä.

Korppi? Papukaija? Ankka? Paha kurki!
Korppi? Papukaija? Ankka? Paha kurki!

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista tarinoista on Roope-setä tahtoo muskottiteetä. Tarinassa Roope-setä alkaa nimittäin kärsimään vieroitusoireista, kun muskottitee on lopussa. Muskottihan sisältää myrkyllisiä aineita, joiden vaikutukset ovat verrattavissa kannabikseen. Disney-sarjakuvissa tällaiset ollaan yleensä sensuroitu välittömästi, mutta tässä tapauksessa näin ei ole tehty. Entäpä jos muskotin tilalla olisi tosiaan ollut edellä mainittu kannabis, olisikohan se muuttanut asian laidan? Todennäköisesti olisi, mutta ehkä muskottitee nähtiin jollakin tavalla vaarattomana, jota pienet viattomat lapset eivät kuitenkaan mistään saisi käsiinsä (muskottiteehän ei itsessään kuitenkaan ole vaarallista, vain pähkinäosa aiheuttaa aistiharhoja). No, hikoileva ja hytisevä Roope on joka tapauksessa jo niin surullinen näky, että luulisi sen itsessään toimivan erinomaisena varoittavana esimerkkinä pienille viattomilla lapsille.

Kirjan tarinat ovat siis taattua Barks-laatua, painoasua myöten. Kuten olla pitääkin, onhan kyseessä kuitenkin juhlavan sarjan viimeinen osa, joka kokoaa yhteen Barksin parhaat tarinat vuosien varsilta. Aina niin kovin moitittu pikseliongelma lienee taakse jäänyttä elämää, sillä ainakaan allekirjoittaneen silmät eivät havaitse yhtäkään ylimääräistä sahalaitaa yhdessäkään ruudussa. Kirja on siis kelvollinen kaikilta osin, vaikka tarinat ovatkin jo useaan kertaan koluttuja. Mutta kuten aina ennenkin, myös tällä kertaa kaikki tarinat on julkaistu alkuperäisessä muodossaan, uusin värityksin ja tarkistetuin suomennoksin. Kirja kelvannee siis vannoutuneimmallekin ankistille, ja on myös mitä mainioin lisä pukinkonttiin!