Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

”Ei ole mikään lieventävä asianhaara, jos tyttö on kännissä, sammunut tai
yksin. Kaikkien on saatava olla rauhassa ja turvassa kaikissa tilanteissa!
AINA!”

TUULI JA MYRSKY
(Suuri Kurpitsa 2009)

Tarina ja taide: Tiitu Takalo
84 s., B5, mv, nelivärikannet
ISBN 978-952-9887-61-3

Tiitu Takalon albumit ovat vahvoja sekä kirjalliselta että kuvalliselta ilmaisultaan. Useimmiten Takalon tarinoiden keskiössä on vahvoja naisia, jotka vaativat oikeutettua paikkaansa maailmassa.

Tekijän edellinen albumi, Ruotsissakin julkaistu Kehä (2007) kertoi nuorista tytöistä ja näiden välisestä ystävyydestä. Samankaltaista vastaansanomattoman uskollista ystävyyttä nähdään myös tekijän uusimmassa Tuuli ja myrsky -albumissa.

Takalo ottaa uutukaisessa käsiteltäväkseen vakavan ja vaikean aiheen, raiskauksen.

Kaikin puolin tuomittava teko herättää albumin moninaisessa henkilökaartissa erilaisia reaktioita: yksi tahtoo vetää raiskaajaa suoraan turpaan, toinen syyttää itseään jätettyään ystävänsä kahden miehen kesken, ja kolmas tahtoo selvittää asiat järkiperäisesti, perin pohjin. Takalo näyttää kuinka kauaskantoiset ja laaja-alaiset seuraukset tällaisella äärimmäisellä väkivallanteolla on, sekä itse uhriin että tämän läheisiin. Tai kuten Takalo itse määrittää ”selviytyjään”, sillä rikoksen jälkeen alkaa selviytyminen.

Tiitu Takalo on puinut asiaa aiemmissakin teoksissaan, ja hyvä niin. Tärkeä aihe ansaitsisi enemmänkin palstatilaa, keskustelua ja toimia. Vaikka albumi on paikoin mennä saarnaavuuden puolelle, onnistuu Takalo kuitenkin perustelemaan henkilöidensä mielipiteet jälleen kerran vahvasti. ”Ei ole mikään lieventävä asianhaara, jos tyttö on kännissä, sammunut tai yksin. Kaikkien on saatava olla rauhassa ja turvassa kaikissa tilanteissa! AINA!”

Yhtä vahvoja kuin Takalon henkilöhahmot ovat myös hänen piirtämänsä kuvat heistä. Tampereen ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi valmistunut Takalo on piirrosjäljeltään kirkkaasti maamme kärkikastia. Takalo hallitsee niin perinteisen maalauksen, yksinkertaisen viivapiirroksen kuin näiden moninaiset yhdistelmätkin – ja aina yhtä tarkkanäköisesti. Tuuli ja myrsky jatkaa grafiikaltaan Kehän linjoilla, taidokkaat kuvat on loihdittu harmaalle paperille siveltimin ja liiduin.

Keskustele Tiitu Takalon tuotannosta Kvaakissa.

Takalon aiempia teoksia:
Jää (Suuri Kurpitsa, 2008)
Kehä (Suuri Kurpitsa, 2007)
Josefiina leipoo (Suuri Kurpitsa, 2006)
Irtoparta 6 (Hyeena kustannus, 2005)
Tyhmä tyttö (Suuri Kurpitsa, 2004)