Pahkasika – viides huumorin kirja

Eppu Normaali esittelee syksyllä ilmestyvässä opuksessa vinksahtaneen huumorin ystäville oman, lähes 350-sivuisen näkemyksensä Pahkasika-huumorista. Eput keräävät opukseen kaikki suosikkijuttunsa, parhaat sarjakuvat ja kimuranteimmat sananpläjäykset.

Vuosina 1975-2000 ilmestyneen huumorilehti Pahkasian annista ovat tähän mennessä koonneet oman kimaransa muusikko-kirjailija Tommi Liimatta, lääninhumoristi Simo Frangén ja kulttuuriministeri Stefan Wallin.

Pahkasika – viides huumorin kirja
Kirjoittajia ja piirtäjiä on ihan mahdottomasti tässä lueteltaviksi
Koonnut Eppu Normaalin jäsenet Sami Ruusukallio, Aku Syrjä, Martti Syrjä, Mikko Syrjä ja Juha Torvinen
Esipuhe Juha Torvinen
Kustantaja Johnny Kniga
Kustannus Paino WS Bookwell Oy, Porvoo, 2009
Kovakantinen, sid., mv, 360 sivua
KL 84
Ovh. 40 €
ISBN 978-951-0-35555-8
© Banana Press Oy sekä tekijät, kirjoittajat ja piirtäjät 2009

© Harri Pakarinen
© Harri Pakarinen

Ensin hyvät uutiset: Kolme rumaa Teroa on vihdoinkin mukana. Huonompi juttu on, että he seikkailevat vain yhden sivun verran, Vielä huonompi juttu taas on, että uusintoja edellisistä uusintapainoksista on reippaasti, paljon enemmän kuin viime vuonna, tosin nyt ilmestynyt on paksumpi jöötikin. 2000-luvulla uusimattomia on enemmän kuin viimeksi ja taso on kovempi. Lista uusinnoista ja uusintojen uusinnoista seuraa jäljempänä. Huijaus kuuluu Pahkasiassa asiaan, mutta Kvaak paljastaa kieroilun.

Monessa tapauksessa on otsikkoa muuteltu sisällysluetteloon, ettei huijaus paljastuisi. WSOY/Johnny Knigan julkaisemista Pahkasika-kirjoista tämä on vasta neljäs, ja nimi on ilmeisesti huumoria, ellei samankokoista vuoden 1985 koostetta lasketa mukaan. Tosin välissä on ilmestynyt yksi pehmeäkantinenkin kokoelma.

Vaikka uusintoja mahtuukin mukaan paljon, on mukana runsaasti ehdottomia

© Juho Juntunen
© Juho Juntunen

klassikoita, joita ei ole tällä vuosituhannella uusittu. Reima Mäkisen vähintäänkin nerokas nuoruudentyö ”Paska juttu” on nyt mukana, samoin Juho Juntusen käytännön piloja. Juntuselta on sarjakuvakin mukana, Pieni tulitikkupoika on taattua Juntusta. Ammattikoululaisten pilkkaaminen oli maan tapa vuonna 1984, tai ainakin Juntusen tapa. Ei se millään pahalla, eihän?

Tämä tuntuu hiukan tekstipainotteisemmalta kuin edelliset osat. Ehkä Eput eivät ole olleet niin kiinnostuneita sarjakuvista, tai parhaat on jo julkaistu aiemmissa osissa.

Tekstiartikkeleista moni on vanhentunutkin pahasti, mutta osa on entistä ajankohtaisempia nykyään, kuten päätoimittaja Markku Paretskoin irvailu ihmisten ennakkoluuloille. Ja ennenkin oli televisiossa uudistuksia. Niistä on tässä useita artikkeleita. Telkkarin ohella huumoria revitään ennen kaikkea viinanjuonnista, kuten aikaisemmissakin osissa.

Kimmo Taskisen sarjakuvia on mukana yllättävänkin paljon, kun taas Hemmo Paskiainen

© Kimmo Taskinen
© Kimmo Taskinen

suorastaan loistaa poissaolollaan. Heikki-Pekka Miettisen Pahkeista ja Miihkalia saadaan näytteinä, ja Timo Kokkilan Peräsmiehestä saamme nähdä sekä syntymän että kuoleman.

Eput halusivat kirjan kanteen numeron 18 kansikuvan, joka on Vanhojen herrojen piirtäjän Pauli Heikkilän tuonaikainen passikuva. Ehdotus ei esipuheen mukaan mennyt läpi.

Vanhoja herroja on koottu omiksi albumeikseen, mutta tässäkin niitä on runsain

© Markku Paretskoi ja Pauli Heikkilä
© Markku Paretskoi ja Pauli Heikkilä

mitoin. Mutta löytyy myös Heikkilä-Paretskoi-parivaljakon elokuvaparodioita MADin tyyliin Molempien Kaurismäkien veljesten esikoispitkät käsitellään tässä. Ja siihen vastaavat saivatkin Pahkiksessa jäädä, ellen väärin muista. Alkuaikojen Pahkis-huumori muistutti muutenkin aika paljon MAD-lehden huumoria, joka muuttui siinä vaiheessa kun MAD alkoi ilmestymään taas suomeksi. Nykyisen ankkapiirtäjän Jukka Murtosaaren Tekniikka edistyy, on ihan kuin 60-luvun alun MADista, samoin Jyrki Louhivuoren Miksi myöhästyin on kuin Al Jaffeen nokkelista vastauksista typeriin kysymyksiin. Tosin Jaffeeta kopioi jo Eino-Olli Apu-lehteen 60-luvulla, joten ei mitään uutta auringon alla.

Ari Pirttisalon parhaat käytiin läpi jo kolmen vuoden takaisessa Pahkasika-

© Ari Pirttisalo
© Ari Pirttisalo

kirjassa, mutta tähänkin on löytynyt ennen uusimattomia pari kappaletta. Hannu Pyykkösen Jurpoa on mukavasti, ja stripit ovat hauskoja. Sen sijaan saman Pyykkösen Tuttu vieras on piirretty aivan toiseen tyyliin, ja on vielä melko surullinen tarina. Presidentti Urho Kekkosen vielä eläessä sarja liikutti kovasti.

Pertti Jarlan Pahkasika-ura jäi lyhyeksi, mutta tähän on löytynyt yhden sivun verran fingerporimaista viisastelu. Mikko Kalajoen Leopold ja Osvald -sarjakuva Pahkiksen loppuajoilta on näemmä ollut Eppujen mieleen, epäilemättä ei nostalgisista syistä, koska esipuheessa kerrotaan Pahkasian unohtuneen bändin keikkabussista pois jo kauan ennen lehden loppumista.

Pikauusinnoista ei ilmeisesti päästä kokonaan eroon, mutta toivottavasti näitä opuksia tulee vielä lisää. Tästä riittää hupia pitkäksi aikaa.

Pikauusinnat:

Nämä julkaistiin vuoden 2006 kirjassa
Tenavatuokio

© Ilkka Ruokola
© Ilkka Ruokola

STU 40 – varteenotettava vaihtoehto
Mänttilä: Naapurin traktori
Miten vähennät nautintoainekulujasi – teknisiä innovaatioita
Antero Vipusen poika
Vauvan hoito
Necrotica – raatopornon erikoislehti
Aikuinen mies, lähesty nuorta
Kesä on tulossa! Lähde vaihtojuopoksi vehreään Irlantiin!
Vaihtoehto He-Maneille – Myönteiset urheilunuket
Urheilun moniturvajööti
Koko kansan poltettavat kirjat -kirjakerho
Garbia ja Ben juopottelevat
Opettavaisia kertomuksia

© Hannu Pyykkönen
© Hannu Pyykkönen

Iskusanaston Vähä-Katekismus

Nämä olivat jo vuoden 2007 kirjassa
Karjala meni mutta maattiin vaan
Jurpo (nro 29)
Käytännön piloja hautajaisissa
Pahkasian sälää ja roipetta -postimyynti – Urheiluvarusteiden uusulottuvuudet
Nykyajan klassikoita – Vanha kansalliskirjallisuus nykypäivään sovellettuna
Uusia Guinnessin ennätyksiä – jotka eivät kiinnosta ketään/Vittumainen luonto, osa 2
Elämää helpottavia erikoistuotteita
Uusi liike valtaa alaa maailmalla – Pierunvaellususkonto leviää räjähdysmäisesti
Autojen uudet katsastusvarusteet
Uudisversioklassikoita/Luomuksia

Ja nämä olivat viime vuoden Pahkis-opuksessa
Kesä on tulossa! – Lähde vaihtojuopoksi vehreään Irlantiin!

© Heikki-Pekka Miettinen
© Heikki-Pekka Miettinen

Supertesti uusille ajoääliöille – Pahkasian autokoulun kysymykset
Garbia ja Ben juopottelevat
Urheilun moniturvajööti
Koko kansan poltettavat kirjat -kirjakerho
STU 40 – varteenotettava vaihtoehto
Kekkosen sanaleikkiarkisto päivänvaloon – Kaljupää teki palindromeja
Sivarinrauhoitusaika lyhentynyt – Sivarinkaatoluvat parhaillaan jaossa
Ethän polta vatsaasi
Bratwurstilla on asiaa
Autojen uudet katsastusvarusteet

© Timo Kokkila
© Timo Kokkila

Jotkut pahkat ovat siis jo kolmannen kerran uusittuja Johnny Knigan sarjassa, ja tietysti on olemassa vielä vanhempiakin Pahkis-kokoelmia. Edellisestä arvostelusta jäi bongaamatta pari uusintaa, jotka löysin vasta nyt. Ylläolevasta listastakin on voinut siis yhä jäädä joku pois. Otsikot ovat uudessa kirjassa käytettyjä, samoin sisällysluettelon kirjoitusvirheet

Keskustele Pahkasiasta Kvaakin foorumilla