Jalo villityttö

Sillage on ranskalainen tieteissarjakuva, jonka pääosassa on nuori tyttö Navis. Harmoninen elo luonnossa keskeytyy, kun avaruudesta saapuvat valloittajat. Kolonialistiset valloittajat tuovat paratiisiin myös epäoikeudenmukaisuutta ja alistamista. Mitä voi yksi villityttö tehdä sellaisen uhan edessä? No, vallankumouksen. Mutta voiko yksi ihminen sittenkään uhmata kokonaista avaruuskolonnaa…

Sillage 1 – Tulta ja tuhkaa
(Egmont 2009)

Teksti: Jean David Morvan
Taide: Philippe Buchet
Käännös: Lauri Narinen
ISBN: 9789522331816
Sid., kovakantinen, 46 s., 240 x 315 mm
14,90 €

Euroopassa julkaistaan paljon tieteissarjakuvaa sarjakuva-albumeina, kovissa kansissa ja pitkinä sarjoina. Philippe Buchetin ja Jean David Morvanin luoma huiman visionäärinen scifi-sarja SILLAGE on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista. Suomeksi sitä on saatu lyhyt 8-sivuinen näyte edesmenneessä Jysäys-sarjakuvalehdessä (numerossa 2/2005).

* * *

Sillagen suosiota on varmasti auttanut se, että ranskalais-belgialaista sarjakuvaa joskus vaivaava jäykkyys ja tekstivoittoisuus on sen kohdalla korvattu melkeinpä mangamaisella energialatauksella ja toiminnalla. Isokokoiset aukeamat on sommiteltu upeasti ja

erikoisilla kuvakulmilla tuodaan nopeatempoisen liikkeen dynamiikka ruutuihin. Vaikutelma on välillä kuin katselisi kolmiulotteista scifi-spektaakkelia valkokankaalta.

Kuvituksen lisäksi värityksestä vastaava Philippe Buchet osaa loihtia eri jaksoihin oman tunnelmansa, viidakon vehreys vaihtuu tyylikkäästi vaikkapa avaruusaluksen sisätilojen punaiseen (esim. aukeamalla 20-21); se on myös selkeä visuaalinen viesti lukijalle kerronnallisen episodin vaihtumisesta.

Modernista ulkoasustaan huolimatta Sillagen idea perustuu lähes täysin vanhaan rousseaulaisena tunnettuun ajatusmalliin. Valistusfilosofi Jean-Jacques Rousseaun mielestä ihmisen perimmäinen luonto on hyvä; ihmiset ja muut eläimet elivät luonnotilassa onnellisina “jaloina villeinä”, ennen kuin sellaiset asiat kuin sivistys ja yhteiskunta pilasivat kaiken. Tämä käsitys tulee kärjistetyn korostetusti esille heti ensimmäisen Sillage-albumin alussa.

Villityttö Navis elää viidakkoplaneetalla puhetaitoisen tiikerikumppaninsa Hojon kanssa kuin paratiisissa, kunnes sivistys kirjaimellisesti tippuu taivaalta heidän niskaansa tuoden tulta ja tuhkaa, niin luonnolle kuin päähenkilöllekin, niin symbolisella tasolla kuin konkreettisestikin.

Tarinan jatkuessa nostetaan esiin myös muita rousseaulaisia teemoja, kuten kaikkien yhtäläinen tasa-arvo ja kansalaisten suvereniteetti. Morvanin voisi uskoa

täysin tietoisesti ympänneen nämä teemat teokseensa, sillä albumin loppupuolella saadaan tuta jopa vallankumous ja massojen tietoisuuden herääminen! Rousseulaisuuden rinnalle rynnii marxilaisuus.

Tunnetuin jalon villin ilmentymä populaarikulttuurissa on tietenkin Edgar Rice Burroughsin Tarzan. Navis on samaa sukua, eikä hänkään kanna vaatteita vaan elää lähes alastomana. Jalon villin tunnusmerkkejä ovat uskollisuuden ja epäitsekkyyden lisäksi myös viattomuus. Naviksen alastomuus on luontevaa ja luontaista, elämistä harmoniassa luonnon kanssa.

On osoitus sivistyksen ja täydellisestä medialukutaidon puutteesta, että Sillage luokiteltiin pornografiaksi Yhdysvalloissa. Siellä päähenkilön paljaat rinnat peitettiin mustalla palkilla. Suomalaisessa painoksessa mustaa palkkia ei ole vaan Navisin rinnat peittää valkoinen tatuointi, jonka salaisuus ilmeisesti paljastuu myöhemmin. Tarzanin tapaan Navisin syntyperässä on siinäkin omat salaisuutensa.

Vakavan tematiikkansa ohessa Sillage sisältää silti myös hiljaista huumoria, slapstick-komiikkaa (erityisesti tomppelien muuttajien kohdalla) ja lukuisia viittauksia sekä sarjakuviin että elokuviin.

* * *

Viimeisellä kahdella sivulla todellisuuden koko painajaismaisuus jysähtää täysillä niin lukijan kuin Navisinkin silmille ja samalla paljastetaan myös se, mitä “Sillage” tarkoittaa. Eeppinen avaruusnäky tuo mieleen Iain M. Banksin avaruusoopperaromaanit.

Sillage 1 – Tulta ja tuhkaa on niin uljaalta ulkoasultaan kuin syvälliseltä sisällöltäänkin suurta sarjakuvaa.

English summary: The first part of the French science fiction bande dessinée epic SILLAGE has been published in Finnish. In the beginning young jungle girl Navis lives her life as a “noble savage”. The theme of the book is very Rousseauian. The age of innocence is soon over when the Wake (Sillage) arrives…


Keskustele Sillagesta Kvaakissa.

Ks. Wikipediasta Jalo villi ja Jean-Jacques Rousseau.

Sillagen kotisivut (ranskaksi)

Kuvat Copyright © Editions Delcourt / Morvan / Buchet