Suomen sankari

Kapteeni Suomen maailmassa uhka kansallemme tulee idästä, Turbo-Leninin muodossa. Hän on upottanut kyntensä jopa suomalaisiin poliitikkoihin ja poliisiin. Enää vain Kapteeni Suomi pystyy hänet pysäyttämään. Valitettavasti Kapteeni ei vain enää pelaa täydellä pakalla, joten yhteenotto vanhojen vihollisten kanssa johtaa hurmeen värjäämälle tielle.

Kapteeni Suomi: Vol 1 Uusi aikakausi,
Vol 2 Valkoinen salama
Tarina ja kuvitus: Joonas Kainulainen
Julkaisu: Seitti
Painopaikka: Multiprint Oy, Lahti 2008 (osa 1), Kyröprint, Tervajoki 2009 (osa 2)
mv-lehtiä, A4, 32 s.
saatavilla Seitti Kustannuksen nettikaupasta
4 € (osa 1), 6 € (osa 2)

Kapteeni Suomen juoni on yllättävän toimiva. Lukija heitetään keskelle tapahtumia ja suurempi kuvio selviää pala palalta. Juuri näin supersankaritarinaa pitääkin kertoa. Joka lehdessä on toimintaa ja tapahtumat rullaavat eteenpäin, mutta suuremmasta tarinasta paljastetaan vain sen verran, että lukijan mielenkiinto pysyy yllä. Lisäksi esitellään pikaisesti hahmoja, joilla on selkeästi mielenkiintoinen historia, joten lukijan kiinnostus herää ja hänen on hankittava myös seuraava numero saadakseen uteliaisuutensa tyydytetyksi.

Tarinan kiinnostavuus kasvaa entisestään, kun siihen nivotaan mukaan Suomen sisällissota. Jään mielenkiinnolla odottamaan miten Kainulainen kirjoittaa supersankarit osaksi maamme historiaa. Ei pidä myöskään unohtaa Turbo-Leniniä. Aivan loistava hahmo! Olisi hienoa lukea myös Kainulaisen näkemys Stalinista, joka jo nimensäkin puolesta (Teräsmies) sopii kuin nakutettu sarjakuvan pahikseksi.

Kapteeni Suomen väkivaltaiset seikkailut ovat riemastuttavaa luettavaa. Mieleen tulee Marsalkka Laki ja Garth Ennisin luita runtelevat supersankarirevittelyt. Kainulainen on saanut sarjansa asenteen kohdilleen heti alusta alkaen. Tällaista kieli poskessa -rymistelyä lukee oikein mielellään.

Tarinankerronta on jo Kainulaisella hyvin hanskassa, mutta kuvituspuolella löytyy hieman enemmän hiomista. Hahmojen mittasuhteet heittelevät toisinaan ja perspektiivitkään eivät ole aina ihan kohdillaan. Nämä ovat kuitenkin pieniä puutteita, sillä oleellisin eli kuvakerronta toimii kuin junan vessa.

Suomalaisella supersankarisarjakuvalla näyttää menevän hyvin. MKKEntertainmentilla on kokonainen universumi, jossa seikkailee useampi sankari. Heidän lisäkseen viattomia suojelevat niin Kapteeni Kuolio kuin Kapteeni Kankikin; kukin omalla tyylillään. Itse asiassa on aika erikoista, että niin moni kotimainen sankari on Kapteeni. Ehkä syynä on sanan hieno sointi ja pelkkää sotilasarvoa laajempi merkitys.

Lehtien ulkoasu on tyylikäs ja kannet houkuttelevat lukemaan. Myös painojälki on onnistunutta. Kyllä omakustanteet ovat edenneet pitkälle kymmenen vuoden takaisista kopiopaperinipuista.

Ei tätä sarjakuvaa voi kuin suositella vähemmän vakavan supersankariviihteen ystäville. Pesee Marvelin leffat mennen tullen.

Keskustele Kapteeni Suomesta Kvaakissa.