Tommi Musturin Samuelin matkassa on psykedeelinen väripommi

Graafisen sarjakuvan monitaituri Tommi Musturin (s. 1975) uutuus on sanaton, psykedeelinen ja surrealistinen väripommi. Samuelin matkassa on graafisesti tavattoman kiehtova, eikä sitä tahdo päästää käsistään.

Samuelin matkassa kääntää vastustamatta lukijansa täyden huomion itsensä puoleen. Tasaisten väripintojen, selkeän viivan ja tyyliteltyjen muotojen yhdistelmässä on jotain tavattoman kiehtovaa. Kirjaa tekee vielä useammankin lukukerran jälkeen mieli alituiseen hypistellä käsissään.

Kirjan värimaailma on iloisen tasapainoinen sekamelska, ja kokonaisuus tuo mieleen Super Mario Bros -henkisten pelien muotokielen. Havainnon myötä nousevat nostalgiansävyttämät tunteet ovat työntää muut aistimukset tieltään. Kokonaisvaikutelma onkin eittämättä myönteinen ja hyväntuulinen, eikä Toivon kirjojen alakulosta ole tietoakaan. Ensi lukemalla minulta jäi kokonaan tarinan tummemmat sävyt huomioimatta.

Samuel on alaston, valkoinen mieshahmo, joka seikkailee 2×2-ruutujaon mukaan tahditetuilla sivuilla. Säännönmukaisuutta rikkovat koko aukeaman kokoiset kuvat. Ruutujako tuo levollisuutta muutoin tarinankerronnan perinteitä kumartamattomaan kerrontaan.

Lukija tunnistaa kirjan sivuilta kohtauksia niin Raamatusta kuin tunnetuista saduista ja mytologioistakin. Aavistuksenomaisesti lukija on tietoinen myös sanaleikeistä, jotka pakenevat yrityksestä huolimatta tietoisen mielen ulottuvilta. Ihmiselon ja tuntemusten käsittely lienee ollut Musturin tavoite, mutta upean toteutuksen aiheuttama ihastus peittää teoksen syvemmät merkitykset.

Opusta voisi päältä käsin erehtyä luulemaan lasten sarjakuvaksi, mutta sarjassa on sellaista kuvastoa ja yksittäisiä kohtauksia, ettei sitä ole tarkoitettu pikku kätösten käänneltäväksi.

Samuelin matka julkaistiin samanaikaisesti paitsi Suomessa myös Ruotsissa, Belgiassa ja Portugalissa.

Samuelin matkassa
Tarina ja taide: Tommi Musturi
Julkaisija: Huuda Huuda
ISBN: 978-952-5724-13-4
Painopaikka: Interpress, Suomi 2009
Ulkoasu: väri, 203 x 206 mm, 140 s., sid.
Ovh: 25,00 €


Kuvat © 2009 Tommi Musturi / Huuda Huuda

Keskustele Samuelin matkasta Kvaakissa.

Tutustu näytesivuihin Huuda Huudan sivuilla.

Lue Glömp-antologiasarjan vasta ilmestyneen osan, GLÖMPX, Kvaak-arvostelu.

Tommi Musturin kotisivut.