Ester Pärbergin tarinoita

Lukiolaiskoltiaiset viihdyttivät toisiaan oppitunneilla vuorotahtiin raapustamillaan sarjakuvilla. Vuosikymmenen takaiset varhaistuotokset on nyt tekijöiden itsensä toimesta siistitty ja ehostettu koviin kansiin. Näistä isänmaan toivoista JP Ahonen valitsi sarjakuvan elannokseen.

Vaihtelevanmittaiset sarjakuvat syntyivät siten, että kukin tekijöistä piirsi oman osuutensa. Tarinat edistyivät siten ruutu ruudulta ennustamattomiin suuntiin. Blogissaan Ahonen kuvaa työskentelyä seuraavasti: ”Tavoitteena oli luonnollisesti saada seuraava piirtäjä ratkeilemaan kesken opetuksen, joten riettauksia ja käsittämättömiä juonenkäänteitä viljeltiin vuolaasti.”

Tekijät hulluttelivat muuntelemalla luomisprosessia ja sarjakuvat saatettiin työstää käänteisesti lopusta alkuun – tai aivan mielivaltaisessa järjestyksessä. Näistä tarinoista julkaisukynnyksen ylitti valikoitu, muokattu ja uuteen uskoon tussattu parhaimmisto.

Alkuperäistarinoiden henkeä kerrotaan varjellun, joskaan kovin vakaata linjaa ei poikamaisen Vintiöt-sanailun, absurdin leikittelyn ja Myrkky-huumorin seasta kirkastu.

Oudoimmillaan tarinoissa on hilpeää viehätystä. Helmien tavoin, jollaisiin kuuluu mm. pöhkön metaforistinen Kaivostyöläinen, joukosta erottuu myös se laarin pohjalta koluttu materiaali. Tekijät ovat kuitenkin suhtautuneet nuoruutensa hassutuksiin lämpimästi, minkä lukija myös aistii opuksen sivuilta. Pienestä notkahtelusta huolimatta lukijakaan ei voi asennoitua kalseasti Ester Pärbergin tarinoihin, eritoten kun jään on alussa sulattanut eläinsatu.

Kovakantisen opuksen parasta antia on juuri tämä Ahosen kuvittama eläinsatu. Satu täydentää keksityn julkaisuhistorian ja siihen sovitetun tekijäesittelyn. Arvokkaaseen ulkoasuun puettuna alun kujeilut muistuttavat Ahosen nykytason ja näiden varhaistuotosten välisestä kontrastista. Nykytasoa edustavat Villimpi Pohjola ja Flight-antologiasarjan sivuilla julkaistut lyhytkertomukset.

Ester Pärbergin tarinat elävät hetkessä, kuten ovat syntyneetkin. Lyhyet kertomukset vaihtelevat rakastettavuuden ja raivostuttavuuden välillä. Tekijöiden lämmin suhde voittaa kuitenkin lukijan puolelleen, kun opukseen vain tarttuu rennon letkeällä otteella.

Ester Pärbergin tarinoita
Tarina ja taide: JP Ahonen, KP Alare, Jouni Nummela ja Markus Tynskä
Toimitus, ulkoasu ja taitto: JP Ahonen
Julkaisija: Daily Hero Press
ISBN: 978-952-67106-2-4
Painopaikka: Tallinna Raamatutrükikoja Oü, Tallinna 2009
Ulkoasu: mv, 170 x 240 mm, 148 s., sid.
Ovh: 16,00 €


Kuvat © 2009 Tekijät & Daily Hero Press

Keskustele Ester Pärbergin tarinoista Kvaakissa.

Tutustu näytesivuihin Daily Heron nettikaupassa.

Tutustu JP Ahosen muuhun tuotantoon Kvaak-arvostelussa.

Tutustu JP Ahosen kotisivuihin ja KP Alaren kotisivuihin.