Paavin perässä ponnari poskella

Huimapäinen Anni Isotalo on täällä jälleen!

Vatikaani on myllerryksen kourissa: paavi ilmoittaa erostaan, ja tästä on kiinnostunut salamyhkäinen maanalainen järjestö Globus Dei, joka yrittää saada aikaan sodan kristittyjen ja muslimien välille.

Kansainväliseen maineeseen kohonnut Anni Isotalo ajautuu dramaattisten tapahtumien keskipisteeseen, sillä paavi on paljastanut tälle tarkasti varjellun salaisuuden: Seitsemän naisen evankeliumin, jolla on arvaamattomat vaikutukset kaikkien kristittyjen elämään. Anni joutuukin pelkäämään henkensä edestä, kun yllättävät käänteet seuraavat toisiaan. Lopulta Anni kohtaa jotain, mitä hän ei olisi uskonut koskaan näkevänsä.

Vatikaanin vanki on jatkoa samojen tekijöiden kolmelle aiemmalle kiitetylle Anni Isotalo -albumille.

Professori Anni Isotalon tutkimuksia 4: Vatikaanin vanki
Käsikirjoitus Mikko Ketola
Sarjakuvasovitus, kuvat ja väritys Anssi Rauhala
Taitto Kalevi Nurmela
Kustantaja Minerva Kustannus Oy
Painopaikka Kariston Kirjapaino Oy, Hämeenlinna 2009
210 X 297 mm, 60 sivua, nid., kk., väri
Kirjastoluokka 85.3
ISBN 978-952-492-257-9
© Mikko Ketola, Anssi Rauhala ja Minerva Kustannus, 2009

Helsingin yliopiston yleisen kirkkohistorian dosentti, kirjoittaja ja sarjakuvafriikki Mikko Ketola ja Suomen eturivin sarjakuvapiirtäjiin kuuluva Anssi Rauhala ovat saaneet aikaisempaa pidemmän tauon jälkeen julki uuden paketin Anni Isotalon seikkailuja. Edelliselle albumille, Bosporin helmelle saatiin odottaa jatkoa tavallista pidempi aika, mutta kahden albumin mittainen jännittävä tarinakaari saadaan nyt päätökseen.

Uuden albumin lukeminen siis edellyttää edellisen osan tuntemista, jos aikoo

ymmärtää mitä on tekeillä. Bosporin helmi oli melko raskasta luettavaa pohtiessaan kirkko- ja muutakin historiaa turhan paljon. Tässä on otetta hieman kevennetty, mutta albumikaksikko vaatii useamman lukukerran ennenkuin kuviot valkenevat.

Albumin nimi viittaa Kirkkovaltion lakkauttamisen jälkeiseen tilanteeseen, jolloin katolilaisen kirkon valta Keski-Italiassa kutistui Vatikaanin muurien sisälle. Paavi Benedictus XVI on itsensä näköinen, vaikka tässä ei häntä nimetäkään. Edellisen albumin nimikyltissä asiasta ei jäänyt epäilyksen varaa.

Mukana ovat aikaisemmista albumeista tutut Annin sukulaiset mukana menossa Vatikaanissa asti Heikki ja Lauri pukeutuvat munkeiksi ja vastaavat alpparin komediapuolesta, kuten täditkin,jotka pistävät pojat lopuksi järjestykseen. Sievä avustaja Haya jätetään tällä kertaa Karkkilaan karatekurssille. Höh.

Ennen albumin loppua nähdään raju toimintaosio, ruumiitakin tulee useita. Edellisen albumin jaarittelua tässä on, mutta syventymällä asiaan saa siitäkin paljon irti. Annin surrealistiset unet onneksi edelleen katkaisevat tylsemmät kohdat. Juonenkäänteitä ei voi tässä käsitellä spoilaamatta.

Joitakin tarpeettoman hölmöjä vitsejä, kuten ”täältä saa Vatikaanin parhaat munkit”, on eksynyt mukaan. Eivätpä taida kääntyä muille kielille. Ainakin viroksihan Annia on jo käännetty. Romantiikkaakaan ei puutu, mutta eipäs paljasteta liikaa…

Vatikaanin arkkitehtuuria on kuvattu paljon ja suvereenisti, toisissa ruuduissa taustat taas jäävät karun yksinkertaisiksi. Oikea kansi näyttää varjoisammalta kuin kuvassa ylhäällä.

Oivaa jatkoa Professori Anni Isotalon tutkimuksiin, toivottavasti jatkoa saadaan

vielä, vaikka albumi päättyikin onnelliseen loppuun. Uuden lukijan ei kannata tästä aloittaa, eikä edeltäjästäkään. Sarjan ensimmäinen albumi Marian koodi on, ei välttämättä sarjan paras, mutta suositeltavan luonnollinen aloituspiste, ja siitä voi jatkaa numerojärjestyksessä. Koko sarjan taso on erittäinkin tasalaatuinen. Mutta jaksavatko kristikunnan vaietut salaisuudet kiinnostaa yleisöä jatkossakin?

Painotyö on varsin laadukasta. Värien kohdistukset ovat menneet parissa kohdin hieman pieleen, vaikka eihän sitä huomaa ellei etsimällä etsi.

Anssi Rauhala oli apuna arvostelun kuvituksessa. Siitä hänelle kiitos.

Professori Anni Isotalon tutkimuksia 1: Marian koodi arvosteltu Kvaakissa
Professori Anni Isotalon tutkimuksia 2: Valkoisen meren timantit arvosteltu Kvaakissa
Keskustele Kvaakissa Anni Isotalon tutkimuksista