Vampyyri piinaa Tukholmaa

Mumiens blod
Tekijä: Ola Skogäng
ISBN: 9789189632950
Julkaisija: Kartago förlag 2008
Kieli: ruotsi

Harvinaista herkkua

Pohjoismaista ei ole viime aikoina tullut kovinkaan paljon uutta seikkailusarjakuvaa. Pohjoismaiset tekijät keskittyvät paljolti ihmissuhdesarjakuvaaan ja muutenkin pienimuotoiseen ilmaisuun. Ruotsalaisen Ola Skogängin Mumiens Blod, Theos ockulta kuriositeter, on toista maata. Se on hyvin piirretty mielikuvituksellinen seikkailusarjakuva, jossa liikutaan laajalla aikajanalla maalla ja merellä. Sekä meressä.

Karhu Ruotsin poliisin apuna

Theo ja Max
Theo ja Max

Tukholmaa riivaa sarjamurhaajavampyyri. Poliisin erikoisjaostokin on täysin ymmällään. Kuka on tämä uhreistaan veret imevä raakalainen? Rikostutkija Max turvautuu salatieteiden asiantuntijaan, ystäväänsä Theoon, joka on yli kaksimetrinen valtava karhu. Theo pitää salatieteisiin erikostunutta antikvariaattia Tukhoman Vanhassa kaupungissa. Hän tuntee myös mitä kummallisinta sakkia. Tarinan edetessä Theo-karhun kieltämättä kummallinen olomuoto saa selityksen.

Outo pöytäseurue
Outo pöytäseurue

Tintti, Indy… Theo!

Mumiens Blodin tarina liikkuu salatieteiden ja yliluonnollisten asioiden parissa.
Mukana on ennustajaeukkoa, merihirviötä, faaraoita ja ties mitä. Skogäng pyörittää tarinaansa suvereenisti luomiensa kummajaisten parissa. Tinttiin, Indiana Jonesiin ja ranskalaisen Jacques Tardin Adeleenkin viitataan siellä täällä. Tämä sarjakuva ei ole kuitenkaan mikään plagiaatti tai kunnianosoitus menneille mestareille, vaan Skogängin punoma monipolvinen tarina seisoo komeasti omilla jaloillaan.

Taloudellinen piirrostyyli

Piirrokset muistuttavat jonkin verran Mike Mignolan tyyliä (Hellboy). Viiva on
paksua ja kuvat erittäin selkeitä. Niukkaeleisestä piirrostyylistä huolimatta esimerkiksi maisemakuvat Tukholmasta ovat todella hienoja. Kerronta on melkeinpä verkkaista lukuisten maisema- tai miljööruutujen takia, mutta ei
missään nimessä pitkästyttävää. Tätä tarinaa ei ole tarkoitus hotkaista kiireessä vaan hitaasti tunnelmoiden. Ja hienovaraisesta huumorista nauttien. Värimaailma on harkitun niukka ja tyylikäs.

Öinen Tukholma
Öinen Tukholma

Ei mikään heppoinen lärpäke

Theos ockulta kuriositeter: Mumiens Blod on jokseenkin kotoisen Tex Willerimme kokoinen pokkari. Sivumäärä on tosin uskomattomat 182 sivua. Esipuheessa toivotaan, että tämä osa numero 1 saa tulevaisuudessa jatkoa. Toiveissa on sellainen 20 sarjakuvakirjaa käsittävä kokonaisuus. Tarinan loppupuolella pohjustetaankin jo seuraavaa osaa. Pahikset suunnittelevat Theon surmaamista ja murhaaja pannaan asialle.

Tämä ei jääne tähän

Ola Skogäng ei ole tietääkseni päätoiminen sarjakuvapiirtäjä.

Theo panee hösseliksi
Theo panee hösseliksi

Jos sarjan toinenkin osa on näin massiivinen sivumäärältään, niin voisi olettaa, että saamme odottaa sitä vielä aimo tovin.

Hyvää kannattaa odottaa.