Sarjakuva valtaa Helsingin syyskuussa

TIEDOTE 27.7.2009 Julkaisuvapaa heti

Helsingin24. Sarjakuvafestivaalit järjestetään 12.-13.9.2009.Kunniavieraina Stan Sakai, Sergio Aragonés, Lucie Durbiano, Javierde Isusi sekä J.M. Ken Niimura, erityisteemana espanjalainensarjakuva.

Sarjakuvavaltaa Helsingin syyskuussa

Helsingin 24.Sarjakuvafestivaalit levittäytyvät ympäri pääkaupunkia12.-13.9.2009. Ensimmäisen kerran vuonna 1979 järjestetty, Suomensarjakuvaseura ry:n järjestämä tapahtuma on suomalaisensarjakuvavuoden huipentuma; festivaaleilla kohtaavat sarjakuvientekijät, harrastajat, kustantajat ja kauppiaat.

Festivaaleillanähdään monipuolista ohjelmaa, kuten paneeleja, esitelmiä,tekijähaastatteluja ja performansseja. Festivaalien aikanajulkaistaan useita sarjakuvateoksia, jaetaan palkintoja, järjestetäänkursseja sekä pystytetään taidenäyttelyitä ympäri Helsinkiä.Tänä vuonna Helsingin Sarjakuvafestivaalien yhteydessäjärjestetään myös Mangapäivä, japanilaiseen sarjakuvaan sekänäyttäviin cosplay-pukuihin keskittyvä tapahtuma.

Helsingin24. Sarjakuvafestivaalien erityisteemana on espanjalainen sarjakuva.Teemaan syvennytään paitsi espanjalaisten kunniavieraiden, myösespanjalaista nykysarjakuvaa esittelevien taidenäyttelyiden sekäespanjalaisten sarjakuvataiteilijoiden esittelyn ynnä muidenohjelmanumeroiden kautta.

Kunniavieraiksi Helsingin 24.Sarjakuvafestivaaleille saapuvat Stan Sakai (USA), Sergio Aragonés(USA), Lucie Durbiano (FRA), Javier de Isusi (ESP) sekä J.M. KenNiimura (ESP).

Stan Sakai on yhdysvaltalainensarjakuvataiteilija, jonka päätyö on vuodesta 1984 astiilmestynyt, länsimaista ja japanilaista sarjakuvakulttuuriasujuvasti yhdistävä Usagi Yojimbo -sarjakuva. Espanjassa syntynyt,mutta yhdysvalloissa asuva Sergio Aragonés (s. 1937) tunnetaanparhaiten legendaariselle Mad-huumorilehdelle tekemistäänsarjakuvista. Ranskalainen Lucie Durbiano (s. 1969) ammentaasarjakuvakeitokseensa aineksia saduista, moderneista myyteistä,romanttisesta viihteestä – ja jokapäiväisestä arjesta. Javier deIsusin (s. 1972) teknisesti taidokkaat sarjakuvat perustuvat muunmuassa matkoihin Latinalaisessa Amerikassa. Mangapäivänkunniavieraaksi saapuvan espanjalaisen J.M. Ken Niimuran (s. 1981)pääteos on japanilaisvaikutteinen I kill giants-albumisarja.

Helsingin 24. Sarjakuvafestivaalit järjestetään12.-13.9. Kulttuuriareena Gloriassa (Pikku Roobertinkatu 12).Sarjakuvafestivaaleihin kuuluva Mangapäivä järjestetään 12.9.Lasipalatsin Bio Rex -elokuvateatterissa. Molemmat tapahtumat ovatpääsymaksuttomia.

– Olemme halunneet pitää tapahtumanpääsymaksuttomana, jotta kynnys sarjakuvaan tutustumiseen pysyisimahdollisimman matalana. Viime vuonna kävijöitä oli viikonlopunaikana yli 5000, ja tänä vuonna odotamme vieläkin suurempaavierailijamäärää, kertoo Helsingin Sarjakuvafestivaalien tuottajaOtto Sinisalo.

Sarjakuvafestivaalien päätaidenäyttelyt ovatsuomalaisen Glömp -sarjakuva-antologian kymmenettä osaa esittelevänäyttely MUU Galleriassa sekä uutta espanjalaista sarjakuvaaesittävä näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa. Festivaalienulkoisen ilmeen on suunnitellut tamperelainen sarjakuvataiteilijaOlli Hietala.
Helsingin 24. Sarjakuvafestivaalit järjestetäänOpetusministeriön, Helsingin kaupungin ja Espanjankulttuurikeskuksentuella.

Lisätietoja:
http://www.sarjakuvafestivaalit.fi (mm. tiedotteita, kuvia, tarkat aikataulut,näyttelytiedot…)
http://www.sarjakuvaseura.fi

OttoSinisalo
Tuottaja, Helsingin Sarjakuvafestivaalit
Puh.050 542 6980
otto.sinisalo@sarjakuvafestivaalit.fi

VesaSaarinen
Tiedottaja, Helsingin Sarjakuvafestivaalit
Puh. 050372 3473
vesa.saarinen@sarjakuvafestivaalit.fi

Helsingin24. Sarjakuvafestivaalit
– Järjestetään viikonloppuna12.-13.9.2009. Festivaaleihin kuuluva Mangapäivä järjestetään12.9.2009.
– Päätapahtumapaikkana Kulttuuriareena Gloria (PikkuRoobertinkatu 12, Helsinki). Mangapäivä Lasipalatsissa(Mannerheimintie 22-24, Helsinki), Bio Rex -elokuvateatterissa.
-Muita tapahtumapaikkoja ja näyttelytiloja mm. HelsinginSarjakuvakeskus, Kirjasto 10 ja MUU-galleria.
– Järjestettiinensimmäisen kerran vuonna 1979, tänä vuonna 24. kerran
-Kävijöitä odotetaan viikonlopun aikana yli 5000
-Festivaalitaiteilijana (esiintyy julisteissa, festivaalilehdessä ym.kuvituksessa) tamperelainen Olli Hietala
– Järjestetäänvapaaehtoisvoimin
– Tapahtuma on pääsymaksuton