Star Wars: Luke Skywalker: Galaksin viimeinen toivo II

Antologiasarjan keskimmäinen osa on varmaotteisten tekijöiden käsissä tasapainoinen kokonaisuus. Toimituksellisesti kyse on kiehtovasta osasta Star Wars -historiaa.

Luken ja Leian harharetket

Ensimmäinen antologiasarjan kolmesta osasta keskittyi Luke Skywalkerin varhaisseikkailuihin. Toisen osan teema on puolestaan Luken ja prinsessa Leia Organan suhde.

Hahmot eivät tienneet ennen Jedin paluu -elokuvan (1983) tapahtumia olevansa sukua toisilleen, joten hahmojen välillä on läheisyyden sijaan hienoista jännitettä. Leian tuleva rakastettu, Han Solo, ei esiinny antologiassa lainkaan, vaikka renttuseikkailija joutuukin jäähylle vasta Imperiumin vastaiskussa (1980).

Galaksin viimeinen toivo II koostuu kahdesta Dark Horse -kauden minisarjasta, jotka erottaa toisistaan otos Marvelin varhaistuotannon seikkailuista.

Ystäväni, viholliseni

Tarinoista ensimmäinen, Ystäväni, viholliseni, on riuskaotteisempaa jatkoa ensimmäisen antologian hidasliikkeisesti päättäneelle Sodan väärällä puolella -tarinalle. Petoksen kerrokset limittyvät toisiinsa tässä Rob Williamsin monitasoisessa tarinassa.

Sodan väärällä puolella -tarinassa Imperiumi on kiduttanut ja aivopessyt kapinaliiton jäsenen, jonka on vapauduttuaan taisteltava epätoivoisesti ohjelmointiaan vastaan. Onnistuneen pelastusretkensä aikana Luke kohtasi myös lapsuudenystävänsä. Lempinimellä Tank kutsuttu nuorukainen on nyt luutnantti Janek Sunber, Imperiumin sotilas.

Luken kohtaaminen kapinallisten riveissä on saanut Tankin kyseenalaistamaan maailmankuvansa. Kykenemättä vaientamaan epäilyksiään Imperiumin toiminnan oikeutuksesta Tank päätyy tavoittelemaan mielenrauhaa murskaamalla entisen ystävänsä. Lisädramatiikkaa tuo kapinallislentäjä Deena Shan, jolla oli soluttautumistehtävänsä aikana suhde Tankin kanssa.

Wil Glass tuo väreineen polveilevaan tarinaan levottomuutta. Räikeästi leimuavat avaruustaistelut ja räjähdykset eivät kuitenkaan peitä kuvituksen ansioita, josta vastaavat Brandon Badeaux ja Michael Lacombe.

Tyhjyyden ratsastajat

Suomessa Tyhjyyden ratsastajat sivuutettiin 1980-luvulla Tähtien sota -lehdissä, mutta Atlantin takana lukijat muistelevat tarinaa lämmöllä. Archie Goodwin kirjoitti lähestulkoon sense of wonder -henkeä tavoittaneen seikkailun, jossa Luke ja Leia pakenevat Imperiumin otteesta, mutta päätyvät tuntemattoman muukalaisaluksen kaappaamaksi.

Osa tarinan viehätyksestä perustuu Michael Goldenin persoonalliseen kuvitukseen, jonka on viimeistellyt tusseineen alan varmaotteisimpiin taitureihin kuuluva Terry Austin.

Kadonneen kristallin metsästys

Terry Austin oli yhä parhaimmillaan viisitoista vuotta myöhemmin viimeistellessään Chris Sprousen kuvituksen hieman nolosti käännetyssä tarinassa Kadonneen kristallin metsästys. Kyseessä on Austinin sarjakuvasovitus Alan Dean Fosterin romaanista Mustan lordin paluu (Splinter of the Mind’s Eye, 1978, suom. WSOY 1978).

Fosterin tarina kuuluu arvostetuimpiin Star Wars -universumia laajentaneisiin oheistarinoihin. Mikäli saagan aloittanut elokuva, Uusi toivo (1977), ei olisi menestynyt, George Lucas olisi mahdollisesti käyttänyt Fosterin tarinaa pienemmällä budjetilla tuotetun jatko-osan tekemiseen.

Seikkailu alkaa Luken ja Leian pakkolaskusta viidakkoplaneetalle, jossa Imperiumilla on kaivostoimintaa. Selviytyminen vaatii paikallisten apua, mikä puolestaan johtaa Luken salaperäisen, Voiman käyttäjiä vahvistavan kristallin jäljille.

Fosterin tarinassa on roimasti alkuperäistä Star Wars -henkeä, jonka myös tekijät ovat onnistuneet tavoittamaan sovituksessaan. Sprousen kuvitus yhdistettynä Austinin ammattimaiseen jälkeen näyttää hyvältä. Erityisesti hohtavat maanalaiset luolastonäkymät ovat upeita ja Darth Vader huokuu vaikuttavasti uhkaa. Huolimatta siitä, että antologian muutkin tarinat ovat onnistuneet hyvin, Kadonneen kristallin metsästys on todellinen peruste ostopäätökselle.

Syntyvaiheidensa vuoksi tarina on ristiriidassa virallisen Star Wars -kaanonin kanssa tarjotessaan valomiekoin käydyn taistelun Darth Vaderin ja Luken – sekä sitä ennen Vaderin ja Leian – välillä!

Star Wars: Luke Skywalker: Galaksin viimeinen toivo II (Star Wars: Luke Skywalker: The Last Hope For Galaxy, 2008)
Suomennos: Tapani Lahtinen
Julkaisija: Readme.fi
ISBN: 978-952-220-104-1
Painopaikka: Gummerus Kirjapaino Oy, 2009
Ulkoasu: väri, 175 x 275 mm, 240 s., sid.
Ovh: 29,90 €


Kuvat © Lucasfilm Ltd., 2008

Keskustele Star Wars -sarjakuvista Kvaakissa.

Lue Galaksin viimeinen toivo -antologiasarjan ensimmäisen ja viimeisen osan Kvaak-arvostelut.

Star Wars: Luke Skywalker: Galaksin viimeinen toivo II -julkaisun tarinat:

  • Ystäväni, viholliseni (Rebellion 1–5, ”My Brother, My Enemy”, Dark Horse Comics 2007)
  • Tyhjyyden ratsastajat (Star Wars 38, ”Riders in the Void”, Marvel Comics 1980)
  • Kadonneen kristallin metsästys (Splinter of the Mind’s Eye 1–4, ”Splinter of the Mind’s Eye”, Dark Horse Comics 1995).

Tutustu antologiasarjan alkuperäistarinoihin (englanniksi).