Teinien salainen elämä

Jere on yksi suosituimmista käännösstripeistämme. Siinä seurataan 15-vuotiaan pojan arkea, joka voi useammastakin vanhemmasta tuntua turhan tutulta.

Jere: Läpiä päähän
Tekstit: Jerry Scott
Kuvat: Jim Borgman
Suomennos: Ville Hänninen ja Vesa Kataisto
Ulkoasu: Tommi Hänninen
ISBN 978-952-5768-28-2
KL 85.32
Sidottu, 215 x 255 mm
64 sivua, osittain 4-värinen
Arktinen Banaani
WS Bookwell Oy, Porvoo 2009
Svh. 18 €

Kuten kaikki tietävät, teini-ikä on oikea huumorin aarreaitta. Tahallisen tai tahattoman. Sen huomaa Jerestäkin. Stripeissä on toistoa yllättävän vähän, vaikka albumi on jo sarjan 11. osa. Jerry Scottin kirjoittamat jutut kumpuavat selvästikin kokemuksesta ja sen aistii aidon tuntuisista tilanteista. Sama herra kirjoittaa myös Baby Bluesia, joten hänen tietämyksensä ei rajoitu vain teineihin.

Vitsien aiheet pyörivät pääasiassa rakastamisen hankaluuden sekä teinien ja vanhempien kommunikaatiovaikeuksien (tai pikemminkin kommunikaation puutteen) ympärillä. Tyttöjen suhteen Jere tuntuu olevan suhteellisen pihalla, kuten suurin osa teinipojista, mutta onneksi hänellä on kaveri, Hector, joka ymmärtää hieman enemmän. Hectorilla on hieman samanlainen rooli järjen äänenä kuin Leevillä Lassissa ja Leevissä. Parhaimmissa stripeissä vitsi kerrotaan enemmän kuvien kuin tekstin avulla. Niissä Jim Borgman pääsee näyttämään taitonsa loistavana kuvittajana, joka pystyy yhdistämään saumattomasti fantasiaelementtejä arkipäiväiseen tilanteeseen. Kun uusimman albumin kuvitusta vertaa sarjan ensimmäisiin strippeihin, niin huomaa kuinka Borgman on kehittänyt tyyliään taloudellisemmaksi. Viivojen vähenemisen näkee etenkin hahmojen hiuksista.

Jere-kokoelmat kokivat samanlaisen muodonmuutoksen kuin muutkin Arktisen Banaanin albumit (Viivi ja Wagner sekä Baby Blues). Sunnuntaisarjat saivat väriä pintaan, mutta arkisarjat muuttuivat mustavalkoisista vain harmaasävyisiksi. Se onkin muuten laadukkaan näköisen paketin ainoa miinus. Nyt stripit näyttävät utuisilta ja jää olo, että nämäkin olisi voinut nähdä väreissä.

Viimeisimpien uutisten mukaan Jere täyttää lähiaikoina 16 vuotta ja pääsee luvallisesti auton rattiin, siis Amerikassa. Suomessahan autoa saa ajaa vasta pari vuotta vanhempana, joten saa nähdä miten kääntäjät selvittävät tilanteen. Suomessa 16-vuotiaan Jeren seikkailut tulevat tarjolle parin vuoden sisällä.

Kaiken kaikkiaan Läpiä päähän on erittäin laadukasta huumorisarjakuvaa kevyen viihteen nälkään. Sen lukemista voi suositella niin teineille kuin heidän vanhemmillekin. Myös ihmiset, jotka ovat joskus olleet teinejä tai tulevat joskus olemaan, löytävät todennäköisesti albumin sivuilta useammankin naurun aiheen.

Keskustele Jerestä Kvaakissa.