Sikaa ja kasviksia

Suomesta ei varmaan löydy ihmistä, joka ei tietäisi keitä Viivi ja Wagner ovat. Jo 12 vuoden ajan he ovat repineet huumoria naisen ja sian yhteiselosta.

Viivi ja Wagner: Kuinka kasvissyöjä kesytetään
Tekijä: Juba
Väritys: Karri Aronen
Ulkoasu: Tex Hänninen
ISBN 978-952-5768-26-8.
KL 85.32
Sidottu, 215 x 255 mm
4-värinen, 64 sivua
Arktinen Banaani
WS Bookwell Oy, Porvoo 2009
Svh. 18 €

Viiviin ja Wagneriin törmää nykyisin joka paikassa: on sukkaa, lakanaa, kippoa ja kuppia. Tavaroiden lisäksi heidät voi löytää jopa parista näytelmästä sekä taidenäyttelyistä. Tämä eläimellinen pariskunta taitaakin olla jo vähintään yhtä tuotteistettu kuin Muumit. Viivi ja Wagner sopivatkin hyvin oheistuotteisiin, sillä parhaat lohkaisut eivät aina vaadi koko stripin lukemista.

Oikeastaan on aika yllättävää, että sarja on noussut kansan suosioon. Stripit eivät ole perinteisiä sanomalehtistrippejä, joissa käytettään kaksi ruutua pohjustukseen ja kolmannessa laukaustaan vitsi. Viivissä ja Wagnerissa ei välttämättä ole selkeää vitsiä laisinkaan, ja vaikka useimmiten sellainen löytyykin, niin hauskin lohkaisu voi olla missä ruudussa tahansa. Ehkä juuri tällainen epäortodoksinen tyyli pitää sarjan raikkaana ja viihdyttävänä vuodesta toiseen. Koskaan ei tiedä mitä on luvassa seuraavaksi.

Vaikka takana on jo 12 albumia, niin sarja on edelleen viriili eikä hyytymisen merkkejä näy. Kuten Hänninen jälkisanoissaan mainitsee, suhteen alkuhuuma on nyt takana ja on siirrytty seesteisempään vaiheeseen. Seksielämä on rauhoittunut ja toisen on oppinut tuntemaan liiankin hyvin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että vitsit olisivat vähissä. Päinvastoin. Parisuhde on siitä hieno aihe, etteivät huumorin aiheet lopu ikinä ja aina löytyy ihmisiä, joille strippien aihe on ajankohtainen ja helposti samaistuttava.

Tämän kokooman myötä Viivi ja Wagner –albumeiden formaatti muuttui huomattavasti. Tästä uudesta formaatista saimme jo maistiaisia vuoden 2008 vuosikirjassa. Pehmeät kannet sekä numerointi ovat jääneet historiaan ja albumin korkeutta on madallettu. Lisäksi stripit saivat värit pintaansa ja Karri Arosen toteuttama väritys sopiikin sarjaan erinomaisesti. Kaiken kaikkiaan paketti on oikein hyvän näköinen. Painojälki on laadukasta eikä pikseleitä näy. Formaatin muuttaminen kuitenkin jakaa tunteita. Osaa lukijoista ärsyttää, kun hinta nousi ja uusi albumi poikkeaa ulkoisesti liikaa aiemmista osista. Toiset ovat taas hyvillään, kun väritetty ja kovakantinen albumi näyttää paremmalta ja kestää enemmän kuin aiemmat. Nähtäväksi jää miten formaatin muuttaminen vaikuttaa myyntilukuihin.

Vaikka kotimaiset nousevat tähdet Kiroileva siili ja Fingerpori kasvattavat suosiotaan, niin Viivin ja Wagnerin asema Suomen suosituimpana kotimaisena sarjakuvana ei ole vielä uhattuna. Tämän albumin perusteella Jubalta eivät ole vielä vitsit loppumassa ja hän työskentelee edelleen laadusta tinkimättä. Kansansuosikin asema on siis edelleen oikeutettu.

Keskustele Viivistä ja Wagnerista Kvaakissa.