Vagabond 6

Kuudenteen osaan edennyt Takehiko Inouen (s. 1967) samurai-kertomus Vagabond (1998–) on suomennetun mangan varteenotettavimpia sarjoja. Tarina on saavuttanut pisteen, jossa on oikea aika arvioida sarja uudelleen.

Jättiläisten riveissä

Ensimmäinen Vagabond-pokkari jätti lukijansa epävarmuuteen. Elottomuudesta johtuen realistinen kuvitustyyli ei valloittanut puolelleen, eikä tarinakaan vielä ehtinyt vakuuttaa. Kahdenkymmenen pokkarin aikana Vagabond kuitenkin kasvaa todelliseen suuruuteen merkittävimpien samurai-sarjojen joukossa, joten sitä ei kannata sivuuttaa.

Kuudes pokkari on sarjan tulevan kehityksen kannalta erinomainen hetki antautua tarinan matkaan huolimatta, että kuvituksessa on edelleen jäykkyyttä ja siveltimen runsaampi käyttö toisi kaivattua rentoutta. Vastapainoksi yksityiskohtien runsaus on edelleen säilynyt. Tulevissa, vielä suomentamattomissa, osissa yksityiskohtaiseen kuvitukseen on hiipinyt mukaan herkkyyttä, jota siinä ei vielä alussa ollut.

Kuvitusta tärkeämpää on, että Inoue on ravistamaisillaan harteiltaan henkilöhahmoja vaivanneen jähmeyden. Kuudennessa osassa sarja on myös juuri saavuttamassa taitekohtansa. Sen tavoitettuaan sarja on löytänyt oman äänensä, minkä ansiosta sitä verrataan samurai-sarjojen jättiläisiin.

Tappiosta henkiseen kasvuun

Kuljeskeleva samurai Miyamoto Musashi on kokenut ensimmäisen tappionsa. Häviön sijasta Musashin sisintä kalvaa häpeä tavasta, jolla hän kohtasi oman kuolevaisuutensa. Ensi kertaa pelko kuristaa Musashia.

Alkutunnelmiensa myötä Vagabondin päähenkilö päätyy itsetutkistelun tielle, mikä tuo Musashin hahmoon inhimillisyyttä. Omat rajansa käsitettyään Musashi kasvaa henkisesti saavuttaakseen myöhemmin kokonsa, jonka ansiosta hänen nimensä kirjoitettiin historiaan.

Sarja kylvää tässä osassa myös juonen siemenen, joka kasvaa pitkän aikaa vaatien lukijaltaan pitkäjänteisyyttä. Tarinanjyvä lasketaan maahan asetelmista, joissa Musashin lapsuudenystävä, Matahachi Hon-Iden, saa käsiinsä asiakirjan kuolevalta samurailta. Sen omistaja on Sasaki Kojirō. Erehtyen pitämään kuollutta miestä asiakirjan omistajana, Matahachi ottaa nimen käyttöönsä ja esiintyy Sasakina. Kuka onkaan todellinen Sasaki Kojirō, tämä selviää lukijalle vasta paljon myöhemmin.

Historiaa ja samurai-mystiikkaa

Vagabondin samurait eivät tunne teeseremonioita, eivät aina edes keskeisimpiä samurai-hyveitäkään. Heitä korventaa kunnianhimo: tuhon ja kuoleman spiraalina kiertyvä miekan tie. Kykenemättöminä poikkeamaan siltä he saavuttavat mielenrauhan vain hetkittäin, kenties vasta kuolemansa hetkellä. Tämä spiraali luo sarjaan hypnoottisen lumon, minkä ansiosta sarjaa on seurattava intensiivisesti.

Vagabond saa lisäpotkua siitä tosiseikasta, että sen henkilöhahmot ovat todellisia, historiallisia henkilöitä. Alkuperäisteoksen, Eiji Yoshikawan (1892–1962) Musashin (1935), antamien raamien ansiosta lukija uppoutuu täysin tarinan syövereihin.

Vagabond (バガボンド, Bagabondo, 1999)
Tarina ja taide: Takehiko Inoue
Toimittanut: Leandro Oberto ja Maria Fornaguera
Suomentanut: Mia Kosma
Julkaisija: Ivrea Oy
ISBN: 978-84-92592-54-8
Painopaikka: Zukoy 5 S.L., Espanja 2009
Ulkoasu: mv, 214 s., Sid.
Ovh: 8,90 €


Kuvat © 2009 I.T. Planning, Inc.

Keskustele Vagabondista Kvaakissa.

Lue ensimmäisen Vagabond-pokkarin Kvaak-arvostelu.