Tempo on täällä!


Nauru seis! Suomessa ilmestyy jälleen
eurooppalaista sarjakuvaa julkaiseva lehti:
TEMPO!

Tempo on uusi minialbumisarja, joka sisältää eurooppalaista sarjakuvaa kokonaisina tarinoina, ei jatkosarjoina. Egmont-kustannus toteaa toteutuksen tapahtuneen legendaaristen Ruutu- ja Non Stop -lehtien hengessä! Ensimmäinen numero on lehtipisteissä 8. heinäkuuta.

Jokainen TEMPO pitää sisällään yhden kokonaisen albumin ja tekijäesittelyn. Kohderyhmänä ovat kaikenikäiset sarjakuvan ystävät. Ensimmäisessä TEMPOssa esiintyvät Piko ja Fantasio aikamatkailutarinassa Ajan pyörteissä, ja mukana ovat myös vanhat tutut: Spip-orava, Sieninevan kreivi ja horjuva nero Zorbul.

TEMPO 1

Piko ja Fantasio: Ajan pyörteissä
Les marais du temps
Frank Le Gall (tarina ja taide)

Egmont 2009
170 x 260 mm, 68 s.
7,90 €

Tempon formaatti on kotoisin Tanskasta, jossa sitä on julkaistu jo noin vuoden ajan. Jotkut lehden sarjoista ovat todellakin tuttuja jo Ruudun ja Non Stopin ajoilta, kuten Sammy Day ja Eversti Clifton. Albumeina on meillä nähty Sinitakkeja, Rubiinia ja Gil Jourdania. Mutta onpa joukossa ihan tuntemattomiakin suuruuksia, mm. Alixin tekijän Jacques Martinin LeFranc. Tempon julkaisuohjelma sisältää siis konstailematonta eurooppalaista seikkailusarjakuvaa ja hyvä niin!

Piko ja Fantasio ovat meikäläisille lukijoille tuttuja ja suht’ suosittuja hahmoja, mikä sopii hyvin Tempon Suomen lähtölaukaukseksi. Vaan jo kannesta lukija heti huomaa, etteivät kyseessä ole aivan samat sankarit kuin Non Stopin aikoina, jolloin tekijänä oli belgialainen André Franquin.

Uusissa Piko ja Fantasio -albumeissa hahmoja on modernisoitu ja yritetty mukauttaa ajan vaatimusten mukaisiksi (ks. Wikipedia ja Lakoma). Tulokset eivät ole aina olleet kovin kehuttavia ja sisältö on ollut toiminnantäyteistä sekamelskaa. Yksittäisenä erillisseikkailuna julkaistava Ajan pyörteissä on on toista maata. Vaikka se ulkonaisesti ei ole ollenkaan Franquinin tyylinen, siihen on saatu mukaan jotain siitä sydämellisyydestä ja seikkailumielestä “kuin silloin ennen.” Tarinassa on lukuisia viittauksia Franquinin ajan tarinoihin, varsinkin Jättiläiseen jäätiköllä.

* * *

Ajan pyörteissä -tarinan kirjoittanut ja taiteillut Frank Le Gall piirtää selkeällä viivalla. Hän ei arkaile käyttää mustia pintoja. Dramaattisia varjoja ja voimakkaita kontrasteja riittää. Kuvakieli on välillä jopa leikittelevän kokeilevaa. Värit korostavat nekin mukavasti tunnelmaa tunnelman ja tilanteen mukaan, varsinkin menneisyyteen siirryttäessä väritys on miellyttävän tummasävyistä. 1800-luvun Pariisi tihkuu aikakauden tunnelmaa; asusteet, katu- ja kahvilaelämä, katujen rikolliset (lempinimineen) ja takaa-ajot viemäreissä luovat mitä mainioimman ajankuvan.

Suomentaja Lauri Narinen on hänkin osannut valita sanansa historiatietoisesti oikein, potka tarjotaan maaomenien kera ja pöytään tuodaan kyytipojaksi 30 sentimin juurikas (eli viinipullo). Rentoa nykykieltä ja menneisyyden muodollisempaa puheenpartta on tehty tyylikkäästi tykö; alkukielisessä laitoksessa on ilmeisesti ollut mukana jopa sanasto vanhahtavien ilmaisujen ymmärtämiseksi.

Le Gall on tehnyt pieteetillä Ajan pyörteiden käsikirjoituksen. Vaikka hahmot ovat osin vahvastikin karrikoidut niin miljöö on mitä realistisimman tuntuinen. Aikaparadoksit saavat nekin hauskalla tavalla kyytiä aivan albumin lopussa. Zorbul ei ole hänkään yksioikoisesti “pahis” vaan moniulotteisempi hahmo, kuten pitääkin.

Frank le Gallilta on aikaisemmin julkaistu suomeksi yhdessä Lewis Trondheimin kanssa tehty Jussi Jänis -albumi Kevättä rinnassa (ks. WSOY).

* * *

Tempo on saman kokoinen kuin vaikkapa Mustanaamio ja sivujakin on saman verran, mutta paperi on paljon parempaa ja paksumpaa. Vaikka nimiösivulla oleva pahoin pikselöitynyt Zorbulin logo pelästytti pahemman kerran, niin ei huolta, painoasu on oikein kelvollista. Albumin alkuperäisen koon vuoksi sivujen alareunaan jää isohko marginaali. Muutama sivu on uhrattu asia-artikkelille, joka muutaman virkkeen lisäksi koostuu oikeastaan vain Piko ja Fantasio -albumien kansista.

Tempolle pitää toivottaa pitkää ja laadukasta elämää! Tällaista lehteä, tarkoitan siis minialbumia, on Suomeen kaivattu. Mitähän sarjakuvaa saamme Tempossa seuraavaksi?


Keskustele Kvaakissa Temposta sekä Pikosta ja Fantasiosta.

Aikaisempia Piko ja Fantasio -arvosteluja: Kehän kuninkaat, Tembo Tabu, Tokio, Pariisi aaltojen alla ja Pikon 70-vuotisalbumi.

Linkkejä:

Kuvat Copyright © Dupuis 2009