Kapteeni Britannia

Kapteeni Britannian tarinoissa uusiokäytettiin kuningas Arthurin legendaa. Hahmo itse ei ole Arthur, mutta voimansa supersankari sai velho Merliniltä. Nousevat tekijät muokkasivat tästä Britannian suojelijasta sotilaallisemman ja toivat seikkailuihin fantasian sijaan raskasta scifiä.

Maineikas brittikaksikko

Käsikirjoittaja Alan Moorea (s. 1953) kunnioitetaan taiten rakennettujen tarinakokonaisuuksien vuoksi. Niistä tunnetuin lienee elokuvasovituksen myötä Vartijat (2006).

Alan Davis (s. 1956) nauttii puolestaan arvostusta kuvittajana. Hänen edellinen Suomessa julkaistu työnsä oli Ihmeneloset: Loppu (2007).

Moore ja Davis olivat molemmat uransa alkutaipaleella yhdistäessään voimansa Kapteeni Britannian parissa. Brittikaksikko työskenteli yhdessä 1980-luvulla Marvel UK ja 2000AD-kustantamojen leivissä, kunnes heidän tiensä erosivat näkemyseroihin nykyisin nimellä Miracleman tunnettua Quality Comics -kustantamon Marvelman-sarjaa koskien.

Britannian suojelija

Kapteeni Britannian loivat Chris Claremont ja kuvittaja Herb Trimpe vuonna 1976. Claremont hyödynsi kuningas Arthurin legendaa, kuten Marvelille työskennelleet tekijät olivat 1960-luvulla hyödyntäneet skandinaavista ja kreikkalaista mytologiaa Thor– ja Hercules-hahmoissa.

Captain Britain (vol. 1, 1976–1977) ei ollut pitkäikäinen, ja sankarin seikkailut siirtyivät lehdestä toiseen kunnes myös uusi, niin ikään lyhytlentoinen, nimikkojulkaisu (vol. 2, 1985–1986) lakkautettiin. Myöhemmin Claremont ja Davis palasivat Kapteeni Britannian pariin valitessaan hahmon yhdessä luomansa Excalibur-sankarijoukkion keulakuvaksi 1987 – Moore ja Davis eivät sen sijaan enää työskennelleet toistensa kanssa.

Vaihtoehtotodellisuuden Britannia

Kapteeni Britannian alkusivuilla suljetaan Moorea edeltäneen kirjoittajan juonikaari, jossa todellisuutta voimillaan muovannut mutantti on luomansa tuhokoneen avulla teloittanut Britannian supersankarit. Tämä todellisuus tuhotaan kosmisessa oikeudenkäynnissä, mutta tuhokone matkaa Kapteeni Britannian maailmaan, joka sekin kulkee jo kohti mutantin terroria. Tapahtumien keskipisteessä seikkailee myös kuvankaunis Opal Luna Saturnyne, sekä muita Excalibur-lehden sivuilta tuttuja hahmoja.

Itsessään Kapteeni Britannia ei ole järin mielenkiintoinen hahmo, mutta Mooren ja Davisin käsissä seikkailu ottaa roimasti lisäkierroksia rullaten kiitoradalle. Lentovalmisteluina tekijät työnsivät Britannian tunnetuimman tarinan elementit syrjään. Davis oli ehtinyt ensitöikseen uudistaa hahmon nykyiseen muotoonsa suunnittelemalla hahmolle Union Jack -henkisen asun. Moore puolestaan korvasi taikuri Merlinin omilla kehitelmillään.

Nousukiidon aikana Moore kylvää runsaskätisesti ideoitaan, joiden synkimpiä sävyjä keventävät Davisin mielikuvitukselliset visiot. Ilman rutiinin tuomaa varmuuttakin Davis tavoittaa kuvituksessaan jo hetkittäin myöhemmän lumovoimansa.

Tarinan suurin rajoite on tekijöiden kokemattomuuden sijasta alkuperäisjulkaisujen lyhyt mitta. Siitä huolimatta tekijät ovat pystyneet tuottamaan varsin ansiokkaita visioita.

Merkkitapaus ei Kapteeni Britannia ole, mutta hahmojen ja tapahtumien vyyhti vetää omaleimaisuutensa voimin lukijaa puoleensa. Brittikaksikon käsissä Kapteeni Britannian seikkailuissa onkin paljon brittisarjakuvan anarkista henkeä, mikä tasapainottaa kiiltokuvamaisen sankarin olemusta.

Palanen Marvel-historiaa

Tekijöiden myöhempiin töihin verrattuna jälki on kömpelöä, mutta luomisvoimaa uhkuneet tekijät ovat tuoneet tarinoihin lisäpontta. Supersankareita karttaville ei Kapteeni Britannia tarjoa syitä tarttua opukseen, mutta Mooren fanit sen sijaan löytävät raakaversioita niistä teemoista, jotka myöhemmin hioutuivat hänen tulevissa töissään.

Koska maineikasta Marvelman-sarjaa on oikeuskiistojen vuoksi nykyisin käytännössä mahdoton saada käsiinsä, on Egmontin julkaisu mielenkiintoinen pikku palanen sarjakuvahistoriaa Mooren ja Davisin vähälukuisiksi jääneen yhteistyön edustajana.

Kapteeni Britannia (Marvel Superheroes 387–388, 1982, The Daredevils 1–11, 1983, The Mighty World of Marvel 8–13, 1984)
Tarina: Alan Moore
Taide: Alan Davis
Värit: Digital Chameleon
Suomennos: Jouko Ruokosenmäki
Ladonta: Janne-Matti Keisala
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy Ab
ISBN: 978-952-233-067-3
Painopaikka: Italia 2009
Ulkoasu: väri, 170 x 260 mm, 208 s., sid.
Ovh: 34,90 €


Kuvat © Marvel Entertainment, Inc. 1995–2002

Keskustele Kapteeni Britanniasta Kvaakissa.

Tutustu Kapteeni Britannian julkaisuhistoriaan Wikipediassa (englanniksi).

Marvel UK:n Kapteeni Britannia -julkaisut ennen Excalibur-sarjaa:

  • Captain Britain (vol 1.) 1–39, 1976–1977
  • Super Spider-Man and Captain Britain 231–253, 1977 (*)
  • Hulk Comic 1–63, 1979–1980
  • Marvel Super Heroes 377–388, 1981–1982
  • The Daredevils 1–11, 1983
  • The Mighty World of Marvel 7–16, 1983–1984
  • Captain Britain (vol. 2) 1–14, 1985–1986.

(*) Super Spider-Man & Captain Britain 248–253 julkaistiin väreissä Marvel Team-Up (vol. 1) -lehden numeroissa 65–66 (1978, suom. Hämähäkkimies Special 2/1989).