Aivopähkinä kesähelteille

Murhamiehet ja vakoojat ovat valloillaan Rantamalan pittoreskissa pikkukylässä. Onneksi paikalla on Varjo, arkisemmin tarkastaja Havank, joka on kadonneiden vallankaappaussuunnitelmista todistavien asiakirjojen jäljillä. Kuten moni muukin…

Havank 1 – Aivopähkinä
(Hoofden op hol)
Piirtänyt kirjoittanut Daan Jippes (Danier)
Kääntänyt Anssi Rauhala
Tekstannut Timo Ronkainen
220 x 295 mm, neliv., pehmeäkantinen, 47 s.
Apollo kustannus 2009
ISBN 978-952-5769-06-7
Hinta €13.50

Danier eli Suomessa ankkapiirtäjänä paremmin tunnettu Daan Jippes on sovittanut hollantilaisen van der Kallenin 1930-luvulla kirjailijanimellä Havank kirjoittaman jännitysromaanin sarjakuva-albumiksi. Hän on kunnianosoituksena nimennyt päähenkilön uusiksi kirjailijan itsensä mukaan. Alkuperäistä sarjaa ei ole julkaistu suomeksi.

* * *

1930-luvun lopun tulevaan suursotaan viittaavat hankkeet on sarjakuvassa siirretty vaihtoehtomaailmaan 1950-luvun Eurooppaan. Maiden ja kaupunkien nimet on muutettu, esimerkiksi Saksa on Germania ja Rooma on Ruuma.

Nimiväännökset on ulotettu automerkkeihinkin. Havank huristelee rättikattoisella Tomaatillaan, joka on Fiat Topolino, tuttu automerkki 50-luvun André Franquinin Piko ja Fantasio -sarjakuvista.

Fiftarihenkistä on myös Jippesin piirros, joka pastissimaisesti mukailee Franquinin tyyliä. Taustat, värimaailma sekä hauskoja yksityiskohtia vilisevät ruudut ovat kaikki kuin Franquinin kultakaudelta. Jippes oli Franquinin avustajana Niilo Pielisen piirtäjänä eräässä mainoskampanjassa.

Vaikka nämä vaihtoehtoisen todellisuuden nimimuunnelmat aluksi vähän häiritsivät, niin ”kaikki tiet vievät ruumaan” vitsailtiin jo Asterixissakin. Havank on muutoinkin täynnä sanaleikkejä ja kevyttä herjanheittoa, mikä on varmasti ollut kohtalaisen kova haaste suomentajalle. Anssi Rauhala voi olla tyytyväinen erinomaiseen käännökseensä. Teksti on sujuvaa ja puhekuplien sapluunaan tarkasti sovitettua. Timo Ronkaisen huolellinen tietokoneella tehty tekstaustyö on piste iin päällä. Tekstityyppi on sama kuin hollannin- ja ranskankielisessä Havank-albumissa.

Monessa kohdin vauhti yltyy Havankissa niin kuumeisen kiireiseen menoon, että ruudut ovat kuin filminauhaa. Animaatiovaikutus on tehokkaimmillaan huikeassa kohtauksessa, jossa petankkikuulat lähtevät vyörymään kylän kujalla. Havankin autohurjastelu yltyy myös epätodellisiin mittoihin, kunnes poukkoillaan jo sähkölankoja pitkin.

Animaatioelokuvien vaikutus näkyy myös siinä, että kuviin on tuotu syvyysvaikutelma värittämällä tausta tai edusta yksittäisellä väripinnalla. Erityisen hyvin tämä näkyy sivun 6 (alkuperäinen numerointi) viimeisessä pikkuruudussa, jossa on kolme tasoa: keskustelevat hahmot, tanssilattia ja niiden takana olevat puut. Havankin katselema nainen kiinnittää lukijan huomion, koska hän on keltaisen tanssiväen keskellä punaisessa mekossa. Jippes on tehnyt töitä Yhdysvalloissa Disneyn animaatiostudiolla.


Nainen punaisessa mekossa.

Kuvista pursuava iloittelu on taidoistaan varman piirtäjämestarin riemukasta omien rajojen koettelemista. Ja Jippesin kyvyt riittävät todella pitkälle!

Juoni on monimutkainen, kuten vanhoissa dekkareissa on tapana. Ihan pienten lasten sarjakuvaa Havank ei ole, sillä murhakuvat ovat raakoja ja väkivallalla uhataan tuon tuosta – jopa hehkuvalla hiilihangolla avutonta naista. Kauheuksien lomassa päähenkilö osaa toki arvostaa myös hyviä juomia ja kauniita naisia. Tekstiä on alussa ehkä turhankin paljon, mutta se lienee välttämätöntä maailman ja hahmojen esittelyn takia.

Havankissa on aurinkoisen fasadinsa, väriä ja vauhtia pursuavan viattoman ulkokuorensa takana silti synkempiäkin sävyjä. Leikinlaskulla ja hassuilla kommelluksilla kevennetään eri kansallisuuksien välistä hätkähdyttävän rankkaa murhaleikkiä, joka enteilee symbolisella tasolla kohta kenties syttyvää suursotaa. Elämänilo ja nauru ovat Havankin viimeinen puolustuslinja pahuuden pistohyökkäyksiä vastaan. Jippes vie tilanteet pidemmälle kuin Franquin aikoinaan, aikuisempaan maailmaan.

* * *

Jippesin piirtämissä Aku Ankoissa on näkynyt pientä väsymystä aiheeseen. Nyt ymmärrän, minne taiteilijanero on keskittänyt kaiken tarmonsa ja osaamisensa. Havank on parasta kesäsarjakuvaa. Mikäli kaipaat aurinkotuoliin tai kesämökin riippumattoon seuraksesi sarjakuva-albumia, se on tässä.


Keskustele Kvaakissa Havankista.

Linkkejä:

Kuvat © 2006 Danier / H. F. van der Kallen, licensed by Comic House, The Netherlands