Wolverine: Ase-X

Wolverine: Ase-X on kouriintuntuvan raaka ja tinkimätön tarina, jonka sivuilta eläytymiskykyinen lukija kuulee kuolevien sotilaiden huudot veriroiskeiden ja repeytyvän ihmislihan ylitse. Pohdiskeluun taipuvalle lukijalle tarina kertoo ihmisluonteen lannistumattomuudesta keskellä epätoivoisia olosuhteita.

Marvel-kustantamon supersankari Wolverine kynsi tiensä lukijoiden tietoisuuteen 1980-luvulla Chris Claremontin, John Byrnen ja Frank Millerin ansiosta. Sittemmin Miller kirjoitti kilpailevan DC-kustantamon Batmanin juurilleen palauttaneet tarinat Yön ritari ja Ensimmäinen vuosi.

Wolverine ei Batmanin tavoin ollut uudistamisen tarpeessa, mutta käsikirjoittajien kannalta Wolverine oli silti hahmona umpikujassa; siltä puuttui niin taustahistoria kuin muistikin. Barry Windsor-Smith (s. 1949) ratkaisi asian hienovaraisesti tarinassaan Ase-X, joka oli pienemmässä mittakaavassa Wolverinelle sama kuin Millerin tarinat olivat Batmanille.

Koe-eläimenä ihmiskokeessa

Wolverine, joka 1990-luvulla tunnettiin vain nimellä Logan, kaapataan epäinhimillisen ihmiskokeen uhriksi. Ilman ennakkovaroitusta hänen elämänsä pysähtyy, ja se tuhotaan kaikkine muistoineen. Logan päätyy salaisen supersotilasohjelman uhriksi, jossa hänen kehonsa ja psyykensä muokataan armeijan ohjailtavaksi tappokoneeksi.

Mikään kärsimys ei kuitenkaan voi murskata viimeisintä ihmisyyden ydintä. Antaakseen tälle perussanomalle tilaa Windsor-Smith laskee tarinansa minimaaliselle perustalle. Loganin entinen elämä jää edelleen hämärän peittoon, ja tapahtumapaikka on nimettömien sotilaiden miehittämä tukikohta Kanadan erämaan kätköissä. Juonta Windsor-Smith edistää kahden tiedemiehen ja heidän avustajansa kautta. Näille ihmisille Logan ei ole ajatteleva ja tunteva ihminen vaan Ase-X-projektin testikohde.

Hurmeinen verileikki

Pitkästä urastaan huolimatta Windsor-Smith yhdistyy harrastajien mielessä edelleen Conan the Cimmerian -lehteen. Ase-X:n sivuilla näkyy kaikki se taito ja varmuus, jonka Windsor-Smith Robert E. Howardin luoman barbaarin seikkailuja kuvittaessaan oli 1970-luvun alusta lähtien hankkinut.

Ase-X on kuvittajataiturin tinkimätön kokonaisnäkemys aina aggressiivisia värivalintoja myöten. Erityisen hyvin Windsor-Smith hallitsee ihmisen anatomian. Ihmiskehon liikkeen kuvaajana hänen taitonsa tuovat hurjiin taistelukohtauksiin lisäpotkua.

Kuvitukseltaan antoisan tarinan täysipainoinen seuraaminen vaatii lukijaltaan silti myös voimakasta eläytymiskykyä. Lukija saa tarinaan roimaa veren ja metallin makua mikäli kykenee toistamaan mielessään kuviin lisätyt äänitehosteet. Mielikuvituksen lisäksi sarjakuvanlukutaito on tarpeen, koska keskusteluissa vuorosanoja lausuvat hahmot ovat usein kuvan ulkopuolella. Älykkään ja vaativan toteutuksen vuoksi tarina kestää vuosien aikana mojovasti enemmän lukukertoja kuin tavanomainen supersankaritoiminta.

Yhteenveto

Windsor-Smith eheytti ja järkeisti Wolverinen tuntemattoman menneisyyden antamalla selityksen hahmon adamantium-metallilla vahvistetulle luustolle ja kynsille.

Sivuutettaessa tarinan keskeisyys osana Wolverine-mytologiaa on Ase-X myös lajityyppinsä parhaimmistoa. Windsor-Smith ei ole hakenut mitään oikeutusta tehokkaasti toteuttamalleen hurmeiselle tarinalle. Sellaisen lukija voi halutessaan etsiä kurkottamalla veren liukastamaa pintaa syvemmälle.

Kaikessa rujoudessaankin Ase-X kertoo elämän sinnikkyydestä toivottomissa olosuhteissa. Windsor-Smithin tarinaa ei tulla muistamaan sarjakuvan merkkiteosten joukossa, mutta Ase-X on silti supersankaritoiminnan mestariteos.


Wolverine: Ase-X (Wolverine: Weapon-X 1–13, Marvel Comics Presents 72–84, 1991)
Tarina ja taide: Barry Windsor-Smith
Suomentanut: Mail-Man (Lauri Narinen)
Toimittanut: Jouko Ruokosenmäki
Latonut: Pisara Oy / Janne-Matti Keisala
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy Ab
ISBN: 978-952-233-114-4
Painopaikka: Italia, 2009
Ulkoasu: väri, 170 x 260 mm, 148 s., sid. (julkaistu Sarjakuvalehti 1/1993)
Ovh: 27,90 €


Kuvat © Marvel Entertainment, Inc. 1991

Keskustele Wolverine-sarjakuvista ja Wolverine: Origin -elokuvasta Kvaakissa.

Tutustu Wolverinen mystiseen menneisyyteen ja Ase-X-tarinan merkitykseen hahmon julkaisuhistoriassa Kvaak-artikkelissa.